Sinkkinen istutuspöytä

Sinkki näyttää hyvältä. Tämän lisäksi se on kätevä materiaali ulkokäyttöön ja oiva valinta istutuspöytään. Katso, miten pöytä rakennetaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
300 euroa

Johdanto

Kasveja ja ruukkuja varten pystytetty pöytä on paitsi kätevä myös kaunis, jos sen yksityiskohtiin malttaa käyttää hieman aikaa. Tämä pöytä sopii seisomaan pihan nurkkaan pensas- tai puuaitaa vasten, mutta sen voi asettaa myös seisomaan vapaasti.

Sinkkilevy muuttuu nopeasti mattapintaiseksi ja patinoituu kauniiksi. Pöydän voi hyvin tehdä myös alumiinista tai tavallisista painekyllästetyistä laudoista. Mustaksi maalattu pöytä näyttää hyvältä ja kestää pitkään.

Ohjeet

01
Kehikot ja hyllyt 5 Vaihe

Istutuspöydän kehikot tehdään rimoista, jotka kootaan ruuveilla. Jokaisessa kehikossa on poikkituet, joiden päälle hyllyt asetetaan. Poikkitukia tuetaan alapuolelta parilla kulmalevyllä, jotta pöytä kestää painavia esineitä.

Kehikot asennetaan niin, että yksi niistä sijoittuu keskelle kehikkoa hyllyjen tueksi ja toiset pöydän päätyihin.

Istutuspöydässä on kaksi hyllyä, jotka koostuvat viidestä laudasta. Ne kiinnitetään ruuveilla kehikkoon siten, että lautojen väliin jää pienet, tasaiset raot.

1

Sahaa kappaleet ja kokoa A, B, C ja D kehikoksi 100 mm ruuveilla. Upota ruuvit, niin kehikko näyttää siistimmältä.

2

Kiinnitä poikkitukiin (D) kulmaraudat. Kiinnitä raudat 40 mm:n naulauslevyruuveilla (yksi kummallekin puolelle) poikkitukien (D) alapuolelle. Tämä tukee hyllyä, jotta se kestää painavia esineitä.

3

Kiinnitä hyllylaudat (E) kehikoiden alaosaan (A). Aseta kehikot pystyyn ja ruuvaa ensin alimmat laudat kiinni. Aloita kahdesta uloimmasta laudasta ja jaa loput laudat tasaisesti niin, että niiden väliin jää yhtä leveät raot.

4

Kiinnitä laudat (E) poikkitukiin (D) ylähyllyä varten. Oikaise kehikkoa niin, että se on sekä pysty- että vaakasuorassa. Lautojen päihin kannattaa esiporata, jotta puu ei halkea.

5

Aseta istutuspöytä paikkaan, johon aiot sen lopulta sijoittaa. Pöydälle kannattaa muokata perusta niin, että pöytä saadaan seisomaan täysin vakaasti. Perusta on helpoin oikaista kehikon kanssa ennen pöytälevyn kiinnitystä.

02
Sinkkipöytälevy 5 Vaihe

Kun rakennat pöytälevyn sinkistä, tuloksesta tulee paras, kun liimaat sinkkilevyn kiinni ja taitat sen reunat vanerilevyn ympärille. Muottivaneri sopii tehtävään hyvin, sillä se kestää tavallista vanerilevyä paremmin kosteutta. Esimerkin vanerilevyn koko on 80 x 180 cm. Tämä sopii hyvin vakiokokoiselle 1000 x 2000 mm:n sinkkilevylle, jolloin joka puolelle levyä jää 10 cm taitosvaraa. Leikkaa lopuksi sinkkilevyn kulmat.

Leikkauta sinkkilevy tarvittaessa liikkeessä valmiiksi mittaan, tai leikkaa se itse peltisaksilla. Jos et halua sinkkistä pöytälevyä, voit tehdä levyn laudoista, samaan tapaan kuin hyllytkin, tai valita levymateriaaliksi alumiinin.

1

Liimaa sinkkilevy vanerilevyyn. Leikkaa sinkkilevy peltisaksilla tai leikkauta se liikkeessä haluttuun mittaan ja liimaa kiinni. Tässä käytetään erityistä liimasaumausmassaa, joka sopii tähän tarkoitukseen hyvin.

2

Kiristä vanerilevy sinkkilevyn pohjaan kiinni. Aseta pari rimaa poikittain tasaisesti koko levypinnalle. Sinkkilevyn reunat taitetaan naputtelemalla niitä puupalikalla ja vasaralla, kun vaneri- ja sinkkilevy on puristettu tiukasti kiinni.

3

Leikkaa sinkkilevyn kulmat, jotta voit taivuttaa sinkkilevyn vanerilevyn reunojen ympärille.

4

Taita sinkkilevyn reunat puupalikalla ja vasaralla. Puupalikkaa käyttä-mällä sinkkilevyyn ei jää iskun jälkiä. Levyn taite liimataan kiinni ja pidetään paikallaan puristimilla kiinnitetyn lankun avulla.

5

Purista sinkkilevyn taitereuna puristimilla kiinni. Sahaa pari lautaa pituuteen. Aseta ne koko matkalta reunan ympäri ja purista kiinni. Jätä pöytä vuorokaudeksi ja kiinnitä pöytälevy sitten kehikkoon kulmalevyillä ja 20 mm:n ruuveilla.

Materiaalit

Kehikkoon:

• 3 rimaa (A), 65 cm (38 x 57 mm)
• 6 rimaa (B), 65 cm (38 x 57 mm)
• 3 rimaa (C), 75 cm (38 x 57 mm)
• 3 rimaa (D), 53,6 cm (38 x 57 mm)
• 10 painekyll. lautaa (E), 19 x 100 mm, pituus 170 cm
• 6 kulmalevyä, 35 x 50 mm
• Ruuveja, 40 mm ja 100 mm
• Naulauslevyruuveja, 40 mm
• Tarvitt. pohjustusöljyä ja puunsuojaa

Pöytälevyyn:

• 1 muottivaneria, 18 mm, 800 x 1800 mm
• 1 sinkkilevy, 6 mm, 1000 x 2000 mm (tai alumiinia, jota on helpompi saada)
• Saumamassaa/-liimaa

Vie aikaa

Noin päivä

Hinta

Noin 300 € (puolet summasta menee sinkkiin)

Vaikeusaste

Istutuspöytä on helppo rakentaa. Hankkeen vaikein vaihe on oikaista sinkkistä pöytälevyä.

Piirustus

Pöydän rakenne

Istutuspöydässä on kolme kehikkoa, joista yksi sijoittuu keskelle ja kaksi pöydän kumpaankin päätyyn. Lisäksi pöydässä on kaksi hyllyä, jotka lepäävät kehikkojen poikkitukien päällä sekä kehikon alaosa. Kehikon yläosa työntyy hieman etureunan yli, jotta pöytälevy voi jatkua hieman kehikon yli. Pöytälevy on verhoiltu sinkkilevyllä, joka sopii hyvin ulkokäyttöön.

Pöydän rakenne

Hyllyyn tarvitaan viisi lautaa. Ne jaetaan pienin raoin tasaisesti niin, että ne täyttävät kehikon.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puutarhakalusteet