Helppo pihapöytä

Tämän helpommin ei voi rakentaa terassille pöytää, joka on sekä kaunis, tyylikäs että tukeva. Pöydän runko rakennetaan höylätavarasta ja levy irtolaatoista.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
80 euroa

Johdanto

Tämän tukevan ja kauniin terassipöydän rakentaminen sujuu helposti. Höylätyt listat ja laudat sahataan, kootaan liimalla ja ruuveilla ja maalataan haluttuun sävyyn. Tämän jälkeen rungolle asetetaan kahdeksan lattialaattaa, ja pian terassilla seisoo trendikäs ja kauniisti viimeistelty upouusi pöytä.

Laatat sopivat erinomaisesti ulkopöytään, sillä ne ovat todella kestäviä.

Ohjeet

01
Kokoa jalat 2 Vaihe

1

Valmistele jalansivut (A ja B) niiden yhdistämiseksi. Iske neljä dyckert-naulaa leveään lautaan (A) 10 mm:n etäisyydelle reunasta ja sivele tämän jälkeen kapean listan pintaan (B) liimaa.

2

Kokoa jalat. Aseta leveä lauta (A) kapean listan (B) reunaan ja iske naulat puuhun. Toista sama loppulaudoissa niin, että sinulla on neljä jalkaa, jotka näyttävät yhtä paksuilta sekä edestä että sivusta katsomalla, kun pöytä on valmis.

02
Rakenna runko 8 Vaihe

Kun neljä jalkaa ovat valmiit, ne yhdiste-tään neljällä vaakasivulla. Pöydästä pitää tulla suurin piirtein yhtä pitkä molemmista sivuistaan ja se oikaistaan laattojen mukaan. Koska kaksi sivuista tuetaan kahden muun sivun sisään, näi-den sivujen tulee olla hieman lyhyempiä.

Jotta laatat asettuisivat hyvin, sahaa sivut pituuteen vasta sitten, kun olet mitannut ne laattojen asennuksen jäl-keen. Vaikka laattakooksi on ilmoitettu 30 x 60 cm, mitat voivat hieman heittää.

Sivut ja peitelaudat yhdistetään niin, että niistä syntyy laatoille huullos. Jotta myös sivujen alapinnat olisivat linjassa, sivukorkeudesta sahataan hieman pois.

1

Sivujen (D ja E) pituus selviää asettamalla laatat (G) niiden viereen. Pitkät sivut (D) vastaavat kahta laattapituutta, lyhyet sivut (E) vastaavat neljää laatta leveyttä miinus 4 cm. Lisää lukuihin pari millimetriä, jotta laatoille jää tilaa.

2

Merkitse pitkien sivujen (D) paikka jalkojen (B) sisäpintaan niin, että sivun yläreuna jää laatan paksuuden verran jalan yläreunasta. Tässä mitta on 10 mm, ja se sahataan sivujen leveydestä. Tee merkinnät sivujen molempiin reunoihin.

3

Valmistaudu yhdistämään pitkät sivut (D) jalkoihin. Kiinnitä sivuihin viisi 4 x 35 mm:n ruuvia esiporattuasi niille ensin reiät 3 mm:n poralla. Sivele jalkojen liitospintaan ulkokäyttöön tarkoitettua puusepänliimaa.

4

Kiinnitä sivut (D) jalkoihin (B). Varmista, että osat asettuvat tarkasti suoraan kulmaan. Varo ruuvaamasta ruuveja liian syvälle, jotta ne eivät työnny jalkojen ulkopinnasta läpi.

5

Sahaa lyhyet sivut (E) ja yksittäinen poikkilauta (F) pituuteen ja valmistele niiden ruuvi­ kiinnitys kahteen kokoamaasi runko­osaan samaan tapaan kuin äsken.

6

Kiinnitä toinen lyhyt sivu (E) jalkoihin (A) 4 x 35 mm:n ruuveilla ja liimalla. Tue se pitkiä sivuja (D) vasten ja sijoita yhtä etäälle jalkojen yläreunasta kuin äskenkin. Muista jälleen asettaa osat tarkasti suoraan kulmaan.

7

Kiinnitä toinen lyhyt sivu (E). Pystytä loppuosa rungosta ja purista viimeinen sivu runkoon kiinni puristimilla, minkä jälkeen voit rauhassa koota osat liimalla ja 4 x 35 mm:n ruuveilla.

8

Kiinnitä lopuksi poikkilauta (F) pöydän keskelle kahdella 5 x 80 mm:n ruuvilla. Esiporaa jälleen, nyt keskelle kahta pitkää sivua (D). Ruuvit jäävät pian peite­ lautojen (C) alle, joten ne on upotettava kokonaan sivujen pintaan.

03
Asenna laatat 5 Vaihe

Rungosta puuttuu enää yksi helppo osio, ennen kuin se voidaan maalata ja pöytä-levy - 8 laattaa - asentaa paikalleen.

Sivujen ulkopinnoille liimattavilla peitelaudoilla on kaksi tehtävää. Ensin-näkin ne muodostavat sivujen kanssa huulloksen laattoja varten ja tekevät pöydän sivuista siistit. Toiseksi ne vankistavat pöytää ja tekevät siitä vakaam-man terassielämää varten - vaikka pöy-dän rakenne on yksinkertainen ja käyte-tyt materiaalit hentoja. Kun runko on valmis ja olet tarkistanut, että laatat on asetettu oikein, maalaa pöy tä. Jos poh-justat puupinnat tätä ennen pari kertaa, niin pöytä kestää pidempään.

1

Sahaa neljä peitelautaa (C) pituuteen niin, että ne sopivat tarkasti jalkojen väliin. Pituuksissa voi ilmetä pieniä eroja runkoa koottaessa, joten on parempi mitata jokainen lauta yksitellen.

2

Valmistaudu ruuvaamaan ja lii maamaan. Esiporaa ruuveille reiät sivui hin (D ja E) ja sivele liimaa peitelau doille (C). Käy tä jälleen 4 x 35 mm:n ruuveja. Ne pitä vät osat yhdessä liiman kuivumis ajan, jonka jälkeen liima jo pitää osat yhdessä.

3

Kiinnitä peitelaudat (D) sivuihin (D ja E). Kiinnitä ne puristimilla niin, että ne myötäilevät jalkojen yläreunaa ja kiinnitä kaikki ruuvit pohjaan asti.

4

Aseta laatat (G) rungolle. Nyt runko on valmis, ja koesovitamme laattoja varmuuden vuoksi.

5

Maalaa runko. Pohjusta pöytä mielellään kahdesti öljypohjaisella pohjusteella, jossa on lahon- ja homeen-estoaineita. Maalaa lopuksi kahdesti täysin peittävällä puunsuoja-aineella.

Materiaalit

20 x 95 mm:n höylättyä lautaa:
• 4 leveää jalansivua (A) a 72 cm
• 4 peitelautaa (C) á 106 cm
• 2 pitkää sivua (D) á 120 cm (sovitettu laattojen mukaan)
• 2 lyhyttä sivua (E) á 116 cm (sovitettu laattojen mukaan). Sivukorkeudesta (D ja E) sahataan 10 mm pois, jotta laatat myötäilevät peitelautojen (C) yläreunaa.

20 x 70 mm:n höylättyä listaa:
• 4 kapeaa jalansivua (B) á 72 cm

45 x 95 mm:n soiroa:
• 1 lankku (F), 116 cm (sovit. lyh.sivuihin)

Lisäksi:
• 8 laattaa (G) á 30 x 60 cm, pöytälevyyn
• Ruostumatt. ruuveja: 4 x 35 ja 5 x 80 mm
• Ruostumatt. tai lämpögalv. dyckertnauloja, 2 x 50 mm
• Puuliimaa ulkokäyttöön
• Öljypohjainen pohjuste, joka sisältää homeen- ja lahonestoaineita
• Täyspeittävää puunsuojaa

Vie aikaa

Stressitön päivä - ja aikaa jää pohjustamiseen ja puunsuoja-aineen kuivumiseen.

Hinta

Noin 80 €.

Vaikeusaste

Tähän ei tarvita erikoistyö-kalu ja eikä kokemusta vaikeista liitoksista, joten sen kuin ryhdyt työhön.

Piirustus

Jalat tehdään kahdesta puutavarakoosta (A ja B), jolloin sivuista tulee yhtä leveät. Sivut (D ja E) katetaan peitelaudoilla (C), joista syntyy huullos laatoille. Laudat vankistavat pöytää.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puutarhakalusteet