Pidennä terassia upealla lautapolulla

Kasvihuoneelle tai pihaportille vievä lautapolku sopii hienosti vanhan puuterassin jatkeeksi. Polun rakentaminen on yksinkertaista ja helppoa. Voit käyttää samaa ohjetta myös terassin laajentamiseen ja uuden terassin rakentamiseen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
100 euroa

Johdanto

Useimmat pihapolut on tehty kivistä tai laatoista, mutta puu on vähintään yhtä hyvä vaihtoehto. Näyttävän lautapolun rakentaminen ei vie sen pitempään kuin kestävän laatoituksen tekeminen.

Tässä jutussa pihapolku rakennetaan vanhan puuterassin jatkoksi. Asukkaat halusivat päästä kasvihuoneelle kuivin jaloin, joten pihalle päätettiin rakentaa yksinkertainen puurunko, joka päällystettiin samoilla laudoilla kuin vanha terassi.

Terassi samalla periaatteella

Pihapolun tiellä kohosi yksi iso este: vanha pihapuu. Puu olisi voitu kaataa, mutta ongelma päätettiin ratkaista toisella tavalla. Puun kiertämiseen tarvittiin lopulta vain pieni ylimääräinen mutka, joka ei heikentänyt polun rakennetta.

Tämä lautapolku on vain puolitoista metriä leveä, mutta se on rakennettu samalla periaatteella kuin terassi. Voit halutessasi käyttää ohjeita myös terassin rakentamiseen. Lautapolku ja terassi näyttävät todella hienoilta, kun ne tehdään samalla kertaa.

Toimitus suosittelee: Näin asennat terassilaudat

Ohjeet

01
Rakenna kestävä runko 6 Vaihe

Varmista ennen rungon ra-kentamista, että maa kantaa terassin painon. Poista kaikki multa kiinteään maapohjaan asti.

Murskekerros pitää maan pinnan kuivana, ja murskeen päälle levitet-tävä sorakerros on helppo tasoittaa oikeaan korkeuteen.

Polun rungon voi tehdä esimerkiksi 48x73 millin kestopuulankuis-ta. Lankut tuetaan sorakerroksen päälle ja säädetään oikeaan korkoon pihakivien avulla. Polun runko pitää tukea samaan korkeuteen terassin rungon kanssa. Polun ulkokehälle kiinnitetään tuplalankut, jotta lauto-jen päät on helppo ruuvata kiinni.

1

Poista multainen maa Kaiva kiinteään maahan asti, jotta pohjasta tulee kestävä.

2

Levitä soraa Levitä maahan mursketta ja soraa. Tasoita sorakerros haravalla.

3

Tue oikeaan korkoon Aseta terassin päälle pitkä lankku (A). Mittaa lankun alareunasta, kuinka paksut kivet lankun alle tarvitaan.

4

Rakenna yksin-kertainen runko Asettele lankut noin 50 sentin välein. Tue lankut oikeaan korkoon kivillä ja aseta niiden väliin huopasuikale. Kiinnitä ulkokehälle tuplalankut.

5

Kierrä esteet helposti Polun varrella kasvava puu on helppo kiertää lujan A-rakenteen avulla. Se sopii myös muiden esteiden kiertämiseen.

6

Vahvista nurkat Vahvista nurkat limittämällä lankut kuten kuvassa. (Lankut on värjätty selkeyden vuoksi.)

02
Kiinnitä kansilaudat 4 Vaihe

Terassilautojen päät peitetään reunalaudoilla. Reunalautojen reunat ulottuvat hieman rungon ulkopuolelle, jotta terassilauto-jen päät voi kiinnittää runkoon. En-simmäinen reunalauta kiinnitetään paikalleen ja terassilaudat ladotaan sitä vasten. Terassi lautojen toiset päät katkaistaan lopuksi yhdellä ker-taa, jotta toisesta reunasta tulee yhtä tarkka ja suora kuin ensimmäisestä.

Lopputulos on kaikkein siistein, jos polkuun käytetään vain kokonai-sia lautoja. Se on mahdollista, jos terassi mitataan heti aluksi ja saumo-jen leveys mitoitetaan kokonaisten lautojen lukumäärän mukaan.

1

Viimeistele reuna Kiinnitä tuplalankkujen päälle pitkä terassilauta. Asettele lauta siten, että se peittää lankkujen välisen raon. Ruuvaa lauta kiinni ulompaan lankkuun.

2

Lado laudat Asettele terassilautojen päät reunalautaa vasten. Laudat saavat tässä vaiheessa jäädä toisesta päästä ylipitkiksi.

3

Merkitse reuna Aseta toinen reuna lauta oikeaan paikkaan. Piirrä terassilautoihin viiva ja lyhennä ne sopivan mittaisiksi.

4

Sahaa lautojen päät sopivan mittaisiksi Katkaise laudat viivaa pitkin ohjainkiskoon yhdistetyllä upotussahalla tai käsisirkkelillä. Ruuvaa lopuksi kiinni toinen reunalauta.

Materiaalit

  • 48x73 mm kestopuulankkuja
  • 28x120 mm höylättyä kestopuu- lautaa
  • 5x50 mm ruostumattomia terassi ruuveja.

Vie aikaa

Pitkän viikonlopun.

Hinta

Noin 100 euroa.

Vaikeusaste

Helppo tapa rakentaa terassi tai pihapolku. Sopii useimmille.

3D-malli

3D-malli

Pihapolku

Puinen pihapolku on tehty yksinkertaisesti.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kaiva ja levitä sora

Poista pintamaa, levitä kuitukangas ja levitä kerros mursketta ja soraa.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Yksinkertainen runko

Lankut ovat noin 50 sentin välein. Ne tuetaan alhaalta päin kivillä, ja väliin asennetaan kerros huopaa.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Terävä taite

Saat taitteesta tarpeeksi vahvan, kun asennat laudat vuorotellen limittäin.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Asenna kansi- ja reunalaudat

Terassilaudat asennetaan reunalautoja vasten. Asenna toinen reunalauta.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …