Siirtonurmikon istuttaminen

Jos et jaksa odotella nurmikon kasvavan, voit myös rullata valmiin nurmikon mullan päälle melko nopeasti. Seuraavassa näytetään, miten se käy.

Nurmikko asetetaan 10-15 senttimetrin paksuisen ravinteikkaan ruokamullan päälle, joka on käsitelty niin, ettei siinä ole kiviä eikä oksia. Jotta nurmikko tulee kiinni laatoituksen reunaan, puutarhuri poistaa noin 2-2,5 senttimetriä multaa.

Puutarhuri on leikannut laudan toiseen päähän 2,5 senttimetrin levyisen loven. Sen avulla laudan voi asettaa jalkakäytävälle ja vetää multaa pitkin, niin että se tulee varmasti oikealle tasolle. Kun mullan pinta on oikealla korkeudella, se jyrätään.

Tähän voi käyttää joko puutarhajyrää tai isoa vedellä täytettyä tynnyriä.Multa on jyrättävä perusteellisesti, ja siksi puutarhuri jyrää alueen kaksi kertaa pitkittäin ja sitten vielä kaksi kertaa poikittain.

Pinnasta pitää tulla niin tiivis, että sillä voi kävellä ilman että siitä jää huomattavia jälkiä. Kun pohja on valmis, voi aloittaa itse nurmikon asettamisen. Multaa ei saa kastella, ennen kuin nurmikko rullataan päälle. Se lisää vain homehtumisriskiä.

Ensimmäinen rulla asetetaan pihan kulmaan ja rullataan auki. Ammattilainen tarkistaa, että se kulkee suoraan laatoituksen reunan suuntaisesti.euraava rulla tulee kiinni edelliseen, niin että ne liittyvät tiiviisti yhteen, ja muuten se rullataan samalla tavoin kuin ensimmäinenkin.

Rulla on toisesta päästä liian pitkä. Puutarhuri katkaisee sen katkoteräveitsellä käyttämällä suoraa lautaa apuna, mutta sen voi myös leikata terävällä lapiolla tai vastaavalla.

Seuraavaa riviä ei voi aloittaa kokonaisella rullalla, koska puskusaumat eivät saa tulla samalle kohdalle, joten puutarhuri aloittaa puolikkaalla rullalla. Toisen puolikkaan voi käyttää nurmikon toisessa päässä.Sivulle pensasaidan viereen ei mahdu kokonaista rullaa, sillä siellä on vain 20 cm tilaa.

Puutarhuri sahaa siksi yhden rullan keskeltä halki vanhalla käsisahalla, joka pystyy hyvin ruohomattoon. Puolikas rulla asetetaan nyt samalla tavoin kuin muukin nurmikko. Kun koko nurmikko on rullattu paikalleen, se pitää jyrätä, mutta vain pitkittäin etteivät kaistaleet siirry paikaltaan.

Nurmikolla voi kävellä periaatteessa vaikka saman tien, mutta sillä olisi parasta olla kävelemättä pariin viikkoon, niin että se ehtii juurtua kunnolla. Nurmikkoa pitää kastella päivittäin ensimmäiset 14 päivää asettamisen jälkeen. Sen on saatava runsaasti vettä varsinkin kesällä.

Jos nurmikko on asetettu talvella, kastelusta on huolehdittava evään ensimmäisinä aurinkoisina päivinä, ettei se kuivu. Kolmen viikon kuluttua nurmikko pitää lannoittaa kevyesti. Siirtonurmen avulla saa helposti ja nopeasti hienon pihanurmikon, jolla ei ole rikkaruohoja.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Nurmikko