Rautainen tulisija

Haluatko paistaa makkaraa ja vaahtokarkkeja omalla pihallasi? Tai istua iltaa avotulen ääressä? Siinä tapauksessa tämä tulisija on sinua varten. Tulisija on kaksiosainen: siinä on teräksinen tulisija ja graniitista tehty pohjalevy. Voit hitsata tulisijan itse. Näytämme, miten se tehdään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
150 euroa

Johdanto

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten:

 • leikkaat teräslevyn
 • hitsaat levyn päät yhteen
 • teet metallitangosta reunukset ja kahvat
 • kaivat nuotiopaikan ja teet kivipohjan
 • ladot noppakivet ja saumaat ne laastilla

LUE LISÄÄ: Galleria: nuotiopaikat

Ohjeet

01
Leikkaa pellit ja rautatangot 4 Vaihe

Työ aloitetaan teräslevyjen leikkaamisesta. Levy pitää sahata kapeiksi suikaleiksi, jotka taivutetaan ympyrän muotoon. Tähän tulisijaan kiinnitetään kahvat ja reunukset, jotka tehdään ohuista rautatangoista.

1

Leikkaa teräslevy pitkiksi suikaleiksi, jotka taipuvat ympyrän muotoon. Suikaleen leveys on yhtä kuin tulisijan korkeus. Tästä tulisijasta tehdään 25 senttiä korkea.

2

Viilaa osien reunat leikkaamisen jälkeen. Kulmahiomakone jättää reunat rosoisiksi, joten ne kannattaa siistiä viilalla. Se ehkäisee viiltohaavoja.

3

Leikkaa rautatangot siten, että saat tehtyä niistä reunuksen tulisijan päälle ja alle. Leikkaa lisäksi kaksi pientä pätkää ja taivuta niistä kahvat.

4

Taivuta teräslevyt pyöreään muotoon. Tarkista, että osat ovat yhtä leveitä, jotta saumoista tulee siistit ja yhtä korkeat. Jos päät ovat erikorkuisia, voit säätää niitä viilalla.

02
Hitsaa teräslevyt yhteen 4 Vaihe

Teräslevyt asetetaan peräkkäin, taivutetaan ympyrän muotoon, puristetaan yhteen ja hitsataan kiinni toisiinsa. Tässä käytetään sähköhitsauslaitetta, joka sopii kevyeen työhön ja on paljon halvempi kuin TIG­ ja MIG/MAG­hitsauslaitteet. Ellei sinulla ole hitsauslaitteita etkä halua ostaa niitä, voit vuokrata laitteet konevuokraamosta. Muista aina käyttää oikeita suojavarusteita, kun hitsaat.

1

Purista teräslevyt kiinni toisiinsa oikeaan muotoon. Pidä huoli, että levyjen päät ovat tarkasti toistensa kohdalla. Kiinnitä maadoituspuristin levyyn, jota hitsaat. Maadoituspuristin on tarpeellinen turvavaruste.

2

Hitsaa teräslevyjen päät yhteen aluksi sisäpuolelta. Irrota levyt sen jälkeen puris­ timista ja käännä tulisija pystyyn, jotta voit hitsata saumat ulkopuolelta.

3

Tasoita hitsaussaumat. Saumoihin tulee väistämättä epätasaisuuksia. Kohoumat on helppo hioa tasaisiksi kulmahiomakoneella.

4

Hienosäädä tulisijan muotoa vasaralla. Hitsaussaumoja pitää takoa jonkin verran, jotta niistä tulee siistin näköiset ja tulisijasta tulee pyöreä. Aseta tulisija paksun rauta­ putken päälle ja koputa saumoja varo­ vasti. Putken pyöreä muoto sopii tulisijan muotoiluun.

03
Tee rautatangoista kaksi rengasta ja kahvaa 5 Vaihe

Aiemmin sahatuista rautatangoista tehdään nyt tulisijan ylä- ja pohja-renkaat sekä kantokahvat, jotka hitsataan kiinni levyihin. Tankojen muotoiluun tarvitaan puristimia, jotka pitävät raudat paikoillaan, kun rautoja taotaan oikean muotoisiksi. Takomiseen kannattaa käyttää moskaa, sillä se on painavampi ja tehokkaampi kuin vasara.

1

Purista rautatangot kiinni metallilevyyn. Väännä tangot ympyrän muotoisiksi ja hitsaa päät yhteen. Kiinnitä puristimet päiden viereen siten, että mahdut hitsaamaan.

2

Aseta rengas tulisijan reunalle hitsaamista varten. Rengas viimeistelee yläreunan siististi ja tekee reunasta turvallisemman. Se on tärkeää etenkin, jos lapset leikkivät nuotiopaikan läheisyydessä.

3

Hitsaa ylä- ja alarenkaat kiinni levyihin. Saumoja ei tarvitse hitsata kiinni koko matkalta, vaan pistehitsaus noin 15-20 sentin välein riittää. Voit mitata tulisijan ympärysmitan ja laskea hitsauspisteiden välisen etäisyyden, jos haluat, että pisteet ovat tarkasti yhtä kaukana toisistaan.

4

Taivuta kaksi lyhyttä rautatankoa kahvoiksi. Kiinnitä tangonpätkät penkkipuristimeen ja tao raudat oikean muotoisiksi moskalla. Nämä kahvat tehdään 25 senttiä pitkistä raudanpätkistä. Valmiit kahvat ovat 15 senttiä pitkiä ja 5 senttiä syviä.

5

Aseta kahvat tulisijan reunoille ja hitsaa ne kiinni. Kohdista kahvat ylärenkaan alapuolelle tulisijan vastakkaisille puolille. Purista kahvat kiinni levyihin hitsaamisen ajaksi.

Tulisijan kantohavat ovat 15 senttiä pitkät ja 5 senttiä syvät.

04
Kaiva tulisijalle kuoppa ja tee tukeva pohja 5 Vaihe

Tulisija on pyöreä, joten sille pitää kaivaa nurmikkoon pyöreä kuoppa. Tämän nuotiopaikan halkaisija on metri, mutta voit tehdä kuopasta isomman tai pienem­ män oman makusi ja tulisijan koon mukaan.

Merkitse nuotiopaikan ääriviivat nurmikkoon ja kaiva kuoppa, jotta saat tehtyä tulisijalle tukevan pohjan. Pohjan pitää olla tiivis, jotta tulisijan alle asennettavat noppakivet eivät vajoa maan sisään tai nouse ylös. Tässä noppakivet asennetaan maan pinnan tasolle, jotta ruohonleikkuri törmää nuotiopaikan reunaan.

1

Mittaa ja merkitse nuotiopaikan ääriviivat. Se on helppoa, kun pystytät rautatangon nuotio­ paikan keskelle. Kiinnitä tankoon naru, solmi sen toinen pää lapioon ja painele nurmikkoon ympyrän muotoinen merkkiviiva.

2

Kaiva kuoppa. Kuopan pitää olla 30 senttiä syvä, jotta siinä on tarpeeksi tilaa pikkukiville, asennus­ hiekalle ja noppakiville. Ylimääräinen multa kannattaa lapioida suoraan kottikärryyn, jotta maa on helppo kuskata pois.

3

Tiivistä pohja perusteellisesti käsijuntalla. Pohjan pitää olla mahdollisimman tiivis.

4

Levitä pohjalle kiviä ja hiekkaa. Lapioi pohjalle noin 15 sentin kerros pikkukiviä tai mursketta. Levitä kivien päälle noin 3 sentin kerros asennushiekkaa.

5

Tasoita ja tiivistä asennushiekka kevyesti käsi­ juntalla. Tarkista syvyys, jotta noppakivet ovat samalla tasolla nurmikon kanssa. Tässä sopiva kuopan syvyys on noin 12 senttiä.

05
Asenna noppakivet ja tee saumat 5 Vaihe

Nuotipaikan pohja tehdään kahden-kokoisista noppakivistä. Reunat tehdään 10x10 sentin kokoisista kivistä, joiden keskelle asennetaan 5x5 sentin kokoiset kivet. Kivet valetaan betoniin ja saumataan laastilla, joten pohjasta tulee kestävä.

1

Vala noppakivet kiinni betoniin. Osta valmista kuivabetonia ja kaada sitä jonkin verran pohjalle ensimmäisiä kiviä varten. Aloita asentaminen isoista reunakivistä.

2

Lyö kivet kiinni moskalla sen jälkeen, kun reunimmaiset kivet ovat paikoillaan. Koputa kivet kiinni nurmikon reunaan ja upota niitä hieman betoniin.

3

Asenna keskelle yksi iso kivi, kun keskeltä puuttuu enää pari riviä kiviä. Täytä loput raot pienemmillä noppakivillä.

4

Täytä saumat juoksevalla laastilla, joka valuu kaikkiin rakoihin. Tasoita pinta laastikauhalla.

5

Käytä sientä ja hiero laasti kunnolla sau-moihin. Poista ylimääräinen laasti ja pese pinta puhtaaksi.

Materiaalit

 • Teräslevyä, 1 mm paksua
 • Rautatankoa, 6 mm
 • Graniittikiviä, 5x5 ja 10x10 cm
 • Mursketta ja asennushiekkaa
 • Kuivabetonia ja laastia

Erikoistyökalut

 • Hitsauslaitteet (vuokrattavissa)

Vie aikaa

1-2 päivää.

Hinta

Noin 150 euroa.

Vaikeusaste

Hitsaaminen alkaa sujua nopeasti pienen harjoittelun jälkeen.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …