Iso nuotiopaikka maan sisässä

Mukava nuotiopaikka on takuuvarma kesähitti, joka vetää ihmiset luokseen. Tämä nuotiopaikka on upotettu maahan. Kuopan kaivaminen on kovaa työtä, mutta maan suojassa on lämmintä istua iltaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
Noin viikon
Hinta
500 euroa

Ylä- ja keskitasolta löytyy sopiva paikka jokaiselle. Istumapaikan voi valita tuulen suunnan ja nuotion kuumuuden mukaan.

Johdanto

Tämän nuotiopaikan rakentamiseen tarvitaan vain muutamia materiaaleja: kestopuulautaa, höylättyä mäntylautaa ja vedenkestävää vaneria. Se helpottaa sekä rakentamista että puutavaran ostamista.

Rakennelman tolpat tehdään halkaisemalla terassilaudat kahtia. Se on halpa ja nopea keino, johon tarvitaan vain käsisirkkeli ja ohjainkisko tai suora lauta.

Tämä nuotiopaikka on niin iso, että sen tieltä piti poistaa 12 kuutiometriä maata. Kuoppaa ei kannata kaivaa lapiolla vaan vuokrata työhön kunnon kaivinkone.

Ohjeet

01
Kaiva kuoppa 2 Vaihe

Nuotiopaikka upotetaan maahan, joten aluksi tarvitaan kuoppa. Valmiin nuotiopaikan mitat ovat noin 4,5x5,5 metriä, joten kaivamiseen kannattaa vuokrata iso kaivinkone. Isollakin kaivinkoneella voi kaivaa tarkasti linjalankojen mukaan. Kaivinkoneella tehdään myös alemman istuimen tasanne sekä kuopan pohjalle tulevan salaoja viemärin kouru.

Salaojaputki kääritään kuitu-kankaaseen, jotta veden mukana valuva hiekka ei tuki putkea.
Pohjalle kaivetaan kouru salaojaputkea varten, jotta sadevesi valuu pois kuopasta.

1

Mittaa ja merkitse kuopan paikka. Kiinnitä linjalangat rimoista tehtyihin telineisiin. Tarkista ristimitalla, että langat ovat suorassa kulmassa.

2

Kaiva kuoppa. Tee kuopasta 85 senttiä syvä. Kaiva kuopan reunoille tasanne, jotta alaistuimen rakentaminen on mahdollisimman helppoa.

02
Mittaa paikka 3 Vaihe

Seuraavaksi mitataan nurkkatolppien paikat. Mittaamisessa pitää olla tarkkana, jotta rakennelmasta tulee suorakulmainen. Kun nurkkatolpat ovat paikoillaan, niiden väliin vedetään linjalangat nuotiopaikan reunojen merkiksi. Linjalangat helpottavat muiden tolp-pien pystyttämistä, kun jokaisen tolpan paikkaa ei tarvitse mitata erikseen.

1

Mittaa nurkkatolppien paikat, ja vedä linjalangat nurkasta nurkkaan. Kuvassa linjalankaa kiinnitetään ensimmäiseen nurkkatolppaan.

2

Tarkista ristimitat nurkkatolpasta nurkkatolppaan molempiin suuntiin. On tärkeää, että ristimitat ovat täsmälleen yhtä pitkät, jotta rakennelmasta tulee suorakulmainen.

3

Tarkista, että nurkkatolpat ovat pystysuorassa. Upota tolpat syvälle maahan ennen linjalankojen virittämistä.

03
Rakenna runko 11 Vaihe

Nuotiopaikan runko rakennetaan kesto puusta ja vedenkestävästä vanerista. Rakennelmaan tarvitaan paljon tolppia ja vaneria, jotta maa pysyy paikallaan eri kerroksissa eikä valu nuotiopaikan pohjalle. Kun kaikki tolpat ja levyt ovat paikallaan, vanerilaatikot täytetään hiekalla. Istuimet painetaan kiinni hiekkaan.

Kun sivut (C ja D) ovat paikoillaan, lapioi niiden tueksi noin 2-3 kuutiota maata.
Kiinnitä vaneri levyt (C ja D) tolppiin. Levyt pitävät maan paikallaan ja estävät sitä valumasta pohjalle.

1

Asenna loput tolpat (A) nurkkatolppien väliin. Aloita toiselta pitkältä sivulta ja pystytä tolpat 50 sentin välein. Nurkkatolpan ja sitä seuraavan tolpan väliin jää hieman pitempi väli, jotta etäisyys sopii levyjen mittoihin.

2

Poraa tolpalle valmis reikä, jos maa on erittäin kovaa. Tässä maata porataan 16 millin kiviporalla.

3

Kiinnitä levyt (C) tolppiin (A), kun kaikki tolpat ovat pystyssä. Aloita pitkältä sivulta. Tolpat sahataan poikki myöhemmin.

4

Kiinnitä levyt (C) tolppiin (A) joka sivulla. Asenna kaikki levyt tarkasti samalle korkeudelle. Levyjen oikea korkeus on helppo varmistaa linjalaserilla, jonka säde näkyy 360 asteen kulmassa. Aseta linjalaser kuopan keskelle. Nosta levyt oikeaan korkeuteen ja kiinnitä ne tolppiin 4x40 millin ruuveilla.

5

Katkaise tolpat (A), kun kaikki ensimmäisen rivin levyt (C) on kiinnitetty. Voit käyttää sahaamiseen pistosahaa ja viimeistellä työn puukolla.

6

Kiinnitä seuraavan rivin tolpat (A). Kohdista tolpat samaan linjaan langan avulla ja paina ne maahan 50 sentin välein. Poraa reiät tarvittaessa.

7

Asenna vaakarimat (F) tolppa-rivien väliin. Kiinnitä rimat 4,5x60 millin ruuveilla noin 10 sentin pituisiin kapuloihin (E), jotka on kiinnitetty levyihin (C).

8

Asenna toinen levyrivi (D). Käytä linjalaseria ja kiinnitä levyt tarkasti oikeaan korkeuteen. Varmista, että tolpat ovat pystysuorassa.

9

Täytä levyjen (C ja D) välit hiekalla. Hiekka toimii istuin-lautojen alustana, joten hiekan pinta pitää tasoittaa.

10

Lyö tolpat (B) maahan ja kiinnitä vaakarimat (F) kapuloihin (E). Tarkista, että rimat ovat vaakasuorassa. Katkaise tolpat maan tasolle.

11

Tiivistä ja tasoita pohja. Tasoittamista varten kannattaa rakentaa apu työkalu. Sen voi tehdä helposti muutamasta laudasta. Pohjasta tulee varmasti tasainen, kun työkalua vedetään hitaasti ja pysty-suorassa levyjen yläreunaa pitkin.

04
Asenna penkit 9 Vaihe

Tämän nuotiopaikan penkit ovat erisyvyiset. Syvät penkit (J) tehdään viidestä laudasta, kapeat (G, H, K ja L) kolmesta. Penkit kootaan poikkipuiden (M ja N) avulla, jotka ruuvataan lautojen alapuolelle. Jos laudat maalataan, se kannattaa tehdä ennen istuinten kokoamista. Nämä laudat on pohjustettu ja kuullotettu. Poikkilaudat maalataan mustiksi.

1

Kokoa istuimet. Penkit tehdään viidestä terassilaudasta (J), jotka yhdistetään toisiinsa neljällä poikkilaudalla (N). Kiinnitä poikkilaudat terassilautoihin takapuolelta 4x40 millin ruuveilla. Aloita ruuvaami-nen reunimmaisesta laudasta ja tee lautojen välisistä raoista yhtä leveät. Poraa poikkilautoihin valmiit reiät, jotta laudat eivät halkea.

2

Asenna poikkilauta (N) toiseen päähän. Varmista esimerkiksi kynällä tai mittatikulla, että lautojen välisistä raoista tulee yhtä leveät.

3

Ruuvaa keskimmäiset poikki-laudat (N) kiinni. Laudat saattavat olla kieroja, mutta ne voi vääntää suoriksi ennen ruuvaamista.

4

Ruuvaa pienet kapulat kiinni ensimmäisen istuimen reunaan ja käytä sitä muiden istuinten sapluunana. Lautojen paikkoja ei tarvitse mitata, vaan ne voi asettaa suoraan kapuloita vasten. Kuvassa istuimen reunaan on ruuvattu pari vanerinpalasta.

5

Rakenna seuraavat istuimet ensimmäisen päällä. Laudat on helppo kohdistaa oikein kapuloiden avulla. Rakenna kapeat istuimet samalla tavalla.

6

Nosta istuimet paikoilleen. Paina istuimet tukevasti kiinni hiekkaan. Liikuttele istuimia edestakaisin, kunnes ne ovat suorassa ja vakaasti kiinni.

7

Kaikki istuimet alkavat olla paikoillaan. Viimeinen leveä istuin lasketaan omalle paikalleen. Istuinten välissä on noin viisi milliä tilaa, jotta ne mahtuvat paikoilleen. Lopuksi kuopan reunalle asetellaan kapeat yläistuimet, jotta myös kuopan reunalla voi istua. Kuopan pohjalla on samanlaiset laudat kuin kuopan

8

Asettele kapeat yläistuimet kuopan reunalle. Paina ne kiinni alla olevaan hiekkaan.

9

Nuotiopaikan suojaisiin ja lämpimiin nurkkiin on mukava käpertyä.

Materiaalit

Terassilautoja, 28x120 mm, kesto-puuta, halkaistaan 28x58 mm:

 • 52 tolppaa (A) á 90 cm
 • 28 tolppaa (B) á 50 cm

Terassilautoja, 28x120 mm, kesto-puuta, halkaistaan 28x38 mm:

 • 48 kapulaa (E) á 10 cm

Vedenkestävää vaneria, 15x1250x2 500 mm, halkaistaan:

 • 5 levyä (C) á 45x250 cm

Vedenkestävää vaneria, 12x1 250x2 500 mm, halkaistaan:

 • 7 levyä (D) á 40x250 cm

Höylättyä lautaa, 21x95 mm, halkaistaan 21x45 mm:

 • 48 vaakarimaa (F) á50cm

Höylättyä lautaa, 21x95 mm istuimiin:

 • 12 istuinlautaa (G), 232 cm
 • 12 istuinlautaa (H), 212 cm
 • 40 istuinlautaa (J), 180 cm
 • 12 lattialautaa (K), 145 cm
 • 12 lattialautaa (L), 125 cm
 • 60 poikkilautaa (M), 26,5 cm
 • 32 poikkilautaa (N), 46,5 cm

Lisäksi:

 • Ruuveja: 4x40 mm, 4,5x60 mm
 • Maalaamiseen: pohjustetta, kuullotetta ja maalia. (sävyt nyatoh ja musta)
 • Hiekkaa, 0–4 mm, tässä 5 m³
 • Salaojaputkea, 10 cm

Erikoistyökalut

 • Kaivinkone
 • Upotussaha ja ohjainkisko
 • Linjalaser

Vie aikaa

Noin viikon.

Hinta

Noin 500 euroa, ei sisällä kaivamista ja nuotionalustaa.

Vaikeusaste

Mittaa huolellisesti alusta asti, jotta rakennelmasta tulee suorakulmainen.

Piirustus

3D-malli

3D-malli

Upotettu nuotiopaikka

Istuimet ovat monessa kerroksessa nuotion ympärillä.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kaiva kuoppa ja rakenna runko

Runko tehdää painekyllästetyistä tolpista ja vedenkestävästä vanerista.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Tee istuimet

Yhdistä istuimet takaa vinotuilla ja asenna ne nuotion ympärille.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …