Kuntoiluteline kotipihaan

Jos pidät enemmän ulkona kuin kuntosalilla treenaamisesta, kannattaa harkita kuntoilutelineen rakentamista omaan pihaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
250 euroa
Kuntoiluteline kotipihaan

Viisi tolppaa, muutama terästanko ja tukevat helat riittävät siihen, että pääset treenaamaan omalla pihallasi. Hake sopii hyvin pehmusteeksi telineen alle.

Johdanto

Telineen rakenne on yksinkertainen, ja sitä on helppo säätää itselle sopivaksi. Saat mittapiirustuksen, jossa näkyvät tolppien ja tankojen sijainnit.

Saat myös yksityiskohtaiset ohjeet tolppien valamiseen. Ratkaisevan tärkeää on se, että kuntoiluteline on tukevarakenteinen, jotta se kestää kuntoilijan painon.

Perusteelliset vaihe vaiheelta etenevät ohjeet

Saat yksityiskohtaiset vaiheittaiset ohjeet tolppien katkaisemiseen ja tankojen reikien poraamiseen. Näytämme myös, miten mittaat helojen paikat ja varmistat, että tangot pysyvät paikoillaan tolpissa. Lisäksi saat vinkkejä tolppien väliaikaiseen tukemiseen siihen saakka, kunnes betonivalu ehtii kovettua.

Ohjeet

01
Tolppien valaminen betoniin 4 Vaihe

Kuntoilutelineen tolppien on ehdottomasti oltava vakaat. Vältä tolppien suoraa maakosketusta, jotta telineestä tulee pitkäikäinen. Siksi tolpat kiinnitetään lujiin ja kiinteästi valettuihin pilarikenkiin.

1

Kaiva kuoppa. Tässä se on 70 cm syvä.

2

Aseta kuoppaan betonimuotti.

3

Kaada kuivabetoni suoraan muottiin ja lisää samalla vähän vettä. Näin sinun ei tarvitse sekoittaa sitä. Asenna pilarikenkä paikoilleen painamalla se kosteaan betoniin.

4

Varmista, että tolppa on suorassa, ja tue pilarikenkää tilapäisesti laudalla. Lisää vielä vähän vettä kuivabetoniin ja jätä tolppa paikalleen vähintään vuorokaudeksi, kunnes betoni on kovettunut.

02
Valmistelut 5 Vaihe

Tolpat on lyhennettävä sopivan mittaisiksi. Tähän kuntoilulineeseen tarvitaan kaksi pitkää ja kolme lyhyttä tolppaa. Poraa sitten reiät tolppien alaosaan, jotta voit kiinnittää tolppiin pilarikengät.

Tolppiin porataan ylhäälle reiät ruostumattomille terästangoille. Kolmen tolpan reiät ovat läpimentäviä. Siten tanko voidaan kiinnittää vastakkaisen tolpan 6 cm syvään koloon. Läpimentävät reiät suljetaan naulauslevyillä, kun tangot on asennettu.

1

Mittaa tangon reiät ja naulauslevyjen paikat tolppien yläpäihin, kun olet katkaissut tolpat mittaansa. Naulauslevyt kiinnitetään läpi porattujen tolppien taakse.

2

Poraa tankoon reikä 60 mm:n sylinteriporalla. Kolmen tolpan reiät ovat läpimentäviä. Kahdessa tolpassa reikä on 60 mm syvä kolo, ja tanko työnnetään siihen kiinni.

3

Merkitse, mihin kohtaan pilarikenkien reiät porataan. Pilarikenkä kiinnitetään tolppaan niin, että tolppa ja kenkä erotetaan välikappaleella. Kun tolppa on hiukan irti pilarikengästä, vettä ei pääse kertymään siten, että sitä imeytyisi tolpan alaosaan.

4

Poraa tolpan läpimenevät reiät 12 mm:n poranterällä pilarikenkiä varten, jotka kiinnitetään 10 mm:n pulteilla. Reikien on oltava hieman suurempia kuin pultit, jotta ne on helppo työntää läpi ja kiristää.

5

Kiinnitä pilarikenkä tolppaan Työnnä pultit paikoilleen ja kierrä mutterit kiinni räikkä- tai kiintoavaimella. Muista asettaa aluslevy mutterin alle.

03
Pystytys 7 Vaihe

Kiinnitä naulauslevyt tolppien läpimenevien reikien taakse, kun ruostumattomat terästangot on asetettu tolppien väliin. Siten tangot eivät pääse putoamaan.

Varaa riittävästi aikaa tolppien pystyttämiseen, jotta saat ne täysin suoraan. Tolppien tukena kannattaa käyttää väliaikaisia vankkoja vinotukia, kunnes teline on valmis ja betoni kovettunut.

Anna betonin saavuttaa lopullinen lujuutensa rauhassa ja odota muutama viikko ennen kuntoilutelineen käyttämistä.

1

Kiinnitä tanko tolppien väliin, kun olet katkaissut tolpat sopivaan mittaan. Työnnä tanko ensin tolpan läpimenevän reiän läpi ja sitten toisen tolpan ”suljettuun” reikään.

2

Kiinnitä naulauslevy, kun tanko on paikallaan. Naulauslevy kiinnitetään 8 mm:n pulteilla. Se sulkee läpi poratun reiän, jonka läpi tanko on viety, jotta tanko pysyy paikallaan tolppien välissä.

3

Tarkista, että tolpat ovat yhä suorassa, kun olet asettanut tangot paikoilleen. Asenna tangot samana päivänä, kun kiinnität tolpat betoniin, jotta voit vielä säätää tolppia.

4

Varmista tankojen asentamisen jälkeen, että tolppien välinen etäisyys on sama sekä ylhäällä että alhaalla. Kun tolpat ovat oikeassa asennossa, ne pysyvät paikallaan vaikkapa laudoilla ja rimoilla, joita käytetään tolppien väliaikaisina vinotukina.

5

Asenna tangot lyhyisiin tolppiin, kun olet saanut korkeammat valmiiksi. Älä ruuvaa tolppia kovin tiukasti kiinni pilarikenkiin, jotta voit vielä säätää niitä.

6

Peitä kuntoilutelinettä ympäröivä maa kuorikatteella. Siten saat suhteellisen pehmeän alustan siltä varalta, että kuntoilija putoaa telineestä harjoitellessaan. Kuorikekerros estää myös rikkakasvien kasvua.

7

Anna betonin kovettua kunnolla viikon ajan ennen telineen käyttämistä.

Materiaalit

100 x 100 mm kestopuu (painekyllästetty):

 • 2 tolppaa, pituus 210 cm
 • 3 tolppaa, pituus 120 cm

Lisäksi:

 • 5 H-kirjaimen muotoista pilarikenkää, 60 cm
 • 3 teräsputkea, halkaisija 60 mm, pituus 150 cm
 • 3 kpl naulauslevyjä, 40 x 120 mm
 • 6 kpl M8 x 100 mm pultteja ja muttereita
 • 10 kpl M10 x 120 mm pultteja ja muttereita
 • 4 pussia kuivabetonia
 • Pohjustusöljyä
 • Kuorikatetta

Erikoistyökalut

 • 30 mm sylinteripora

Vie aikaa

2 päivää

Hinta

Noin 250 euroa.

Vaikeusaste

Projekti on helppo ja selkeä. Tee valu ja asettele tolpat huolella, jotta ne pysyvät täysin suorassa.

Piirustus

Vinkit & niksit

Suojaa kosteudelle alttiit päädyt

Kaikenlaisissa puumateriaaleissa päätypinta on kaikkein hekrin, sillä se on ”paljaampi” ja alttiimpi kosteudelle. Siksikannattaa nähdä vähän ylimääräistä vaivaa ja suojata päätypinta sieniä torjuvalla pohjustusöljyllä, joka estää sieniä lahottamasta puuta. Siten tolpat kestävät mahdollisimman pitkään.

1
2

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …