Tuulensuojaa terassille raudoitusverkosta tehdyllä köynnössäleiköllä

Jos rakennat raudoitusverkosta aitauksen maahan upotettujen tolppien väliin, voit käyttää verkkoa köynnöskasvien säleikkönä ja saada näin suojaa terassille – siististi ja helposti.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
250 euroa

Johdanto

Jos pihallasi on aukea kohta, joka saisi mieluusti olla paremmin suojattu niin tuulelta kuin katseiltakin, voit helposti rakentaa sen ympärille tolpista ja verkosta aidan. Kun lisäksi istutat sen vierustalle köynnöskasveja, aita näyttää luonnolliselta ja suojaa hyvin. Näin saat pihallesi paikan, jolle on paljon käyttöä, koska nyt siellä viihdytään.

LUE LISÄÄ: Suoja-aita terassille

Aita koostuu neljästä tolpasta ja kolmesta verkko-osiosta, jotka katkaistaan pulttisaksilla ja kiinnitetään rei’istään tolppiin. Yksinkertainen ja joustava rakenne, jolla saat aidasta tarkalleen pihaasi sopivan kokoisen ja muotoisen. Tämä aita kiertää kuusikulmaista terassia puoliympyrässä, mutta se voisi yhtä hyvin olla pitkä, yksiosainen aita.

Istutimme aidan juurelle köynnösruusuja. Ne antavat aidalle romanttista ilmettä. Voit toki valita myös muita vihreitä kasveja, esimerkiksi piippuköynnöksiä.

LUE LISÄÄ: Liikkuvat kasvilavat antavat suojaa

ENNEN
Avoterassilla tuulee usein, mikä haittaa terassin käyttöä. Nyt rakennamme aidan, joka antaa tuulensuojaa ja tekee paikasta houkuttelevamman.

Ohjeet

01
Valmistelut 3 Vaihe

Kun rakennat pihallesi suoja-aitaa, asettele terassin ympärille ensin lautoja, jotta voit arvioida aidan paikkaa. Tässä haluamme jättää kasveille tilaa kiipeillä aitaa pit-kin, joten terassiin jätetään 40 cm etäisyyttä.

Ylin maakerros poistetaan, jotta terassin tolpat on helpompi kaivaa maahan ja köynnöskasvit istuttaa terassin puolelle.

1

Tee koesovitus laudoilla. Aseta ne terassin ympärille saadaksesi tuntuman aidan pai­ kasta. Tässä päätämme jättää 40 cm terassin ja aidan väliin.

2

Leikkaa ruohoon terä­ vä reuna aidan (ja istutus­ ten) päätösrajaksi. Leikkaami­ nen sujuu helposti, jos viillät nurmen veitsellä suora­ kulmainta myöten.

3

Poista nurmea aidalle tarkoitetusta paikasta. Kaiva niin, että voit istuttaa siihen kasvit uuden mullan kera. Kaiva myös tolpille kuopat. Ne on upotettava noin metrin syvyyteen.

02
1. Tolppa 7 Vaihe

Kaivamme kuopat neljälle tolpalle, jolloin aita kiertää terassinpuolikkaan ympäri. Tolpat upotetaan noin metrin syvyyteen, jotta aita saadaan tukevasti pystyyn.

Verkko kiinnitetään tolp-pien reikiin. Voit kiinnittää verkon myös kiinnikkeillä. Se on helpompaa, mutta meidän mielestä huomaamaton ripustustapa on kaunein.

1

Käytä laudanpätkää terassin ja tolppien välissä, niin saat tolpat varmasti yhtä etäälle terassista.

2

Ensimmäisen tolpan pitää myötäillä kuusi­ kulmaisen terassin laudoi­ tuksen liitoskohtia. Jos teras­ si on neliö mäinen, tolpat si joi ­ tetaan terassin suorakulmiin.

3

Täytä maa tolpan ym­ päriltä, kun tolppa on siinä, missä pitää. Täytä vähän kerrallaan ja tamppaa välillä. Jos valat tolpat, pane kuopan pohjalle pikkukiviä ja sitten betonia, niin tolppa ei lahoa.

4

Tarkista vesivaa'alla säännöllisesti, että tolppa on suorassa. Säädä tarvittaessa ja täytä sitten kuopan loppu. Tamppaa maa kunnolla tolpan ympäriltä.

5

Leikkaa verkko pulttisaksilla. Voit käyttää myös kulmahiomakonetta. Verkkoa on helpoin leikata, jos sen asettaa puupalan päälle. Leikkaa niin, että verkkoon jää ”piikit”, jotka työnnetään tolpan reikiin.

6

Merkitse tolppiin, mihin kohtaan reiät on porattava. Verkon joka neljättä piikkiä var­ ten pitää olla reikä. Katkaise loput tolpan tasoon.

7

Poraa tolppaan reiät verkon piikeille 7 mm:n poralla. Aseta sitten verkko paikalleen reikiin. Kiilaa verkkoa rimanpätkällä vastakkaissivusta sen aikaa, kun työnnät piikkejä tolpan reikiin.

03
Loppuaita 7 Vaihe

Tähän aitaan tulee kolme verkko-osiota: yksi pitkä ja kaksi lyhyttä. Ole tarkkana, että sijoitat keskimmäisen tolpan reiät toisiinsa nähden limittäin, sillä muussa ta -pauk sessa verkon piikit osuvat toisiin sa, kun ne työnnetään tolppaan.

12 cm pitkien piikkien asennus reikiin voi tuottaa haasteita, joten apulaisesta on paljon hyötyä.

Verkko on sovitettu niin, että se yltää maahan asti. Tämä lisää rakenteen jäykkyyttä.

Lankunpätkä pitää verkkoa oikealla korkeudella, jotta voit kiinnittää verkon omin avuin.

1

Aseta tolppa aitaa vasten, jotta näet helposti, missä kohtaa tolpan on tarkalleen seistävä. Pidä laudanpätkää tolppaa vasten ja kaiva kuoppa. Tee siitä tarpeeksi suuri, jotta saat hieman säätövaraa.

2

Aseta tolppa kuoppaan ja tarkista, että se seisoo suorassa. Merkitse piik kien reikien paikat tolpan toiseen sivupintaan. Asenna verkko pitämällä tolppaa viis tossa niin, että voit työntää verkon reikiin.

3

Tarkista, että tolppa seisoo pystysuorassa. Sitä on verrattain helppo ohjata, sillä verkko vakauttaa sitä. Täytä kuoppa tolpan ympäriltä ja tamp paa se 10-15 cm:n välein.

4

Käytä suorakulmaa, kun siirrät verkon korkeuden muihin tolppiin. Näin voit olla varma, että se asettuu tarkasti paikalleen.

5

Keskitolpan reiät täytyy limittää. Muista huomioida tämä, kun mittaat. Muussa tapauksessa piikit osuvat toisiinsa.

6

Poraa keskimmäisen tolpan reiät viistoon niin, että ne ovat terassin suuntaiset. Reiät on sijoitettava 2 cm:n päähän tolpan kulmasta, jotta piikit voidaan naputtaa 5-6 cm tolpan sisään.

7

Verkko on sovitettu niin, että
se yltää maahan asti. Tämä
lisää rakenteen jäykkyyttä.

04
Viimeistely 6 Vaihe

Jotta tolpat eivät imisi itseensä sadevettä, niiden päälle asetetaan galvanoidut hatut. Voit myös sahata tolpat yläreunastaan viistoon, jotta vesi valuu alas. Tämä ei kuitenkaan ole yhtä pitkäkestoi-nen ratkaisu kuin hattujen käyttö, sillä puuhun syntyy aina pieniä halkeamia, joista vesi pääsee imeytymään. Tolpat kannattaa myös käsi-tellä puunsuojalla.

Jos haluat aidastasi nopeasti tiiviin, valitse nopeakasvuisia kasveja.

1

Sahaa tolppien yläpäät yhtä korkeiksi. Tässä sahaamme tolpat 4 cm verkon ylimmän vaakatangon yläpuolelta. Käytä suorakulmaa, kun merkit set tolpan ympäri viivan, jotta saat sahattua varmasti vaakaan.

2

Poraa hatuille reiät keskelle tolppaa. Keski-kohta löytyy vetämällä ristikkäisviivat kulmasta kulmaan. Poraamme 5 mm:n poralla, hieman pienemmällä kuin hattujen piikki, joka on 6 mm.

3

Kiinnitä tolpanhattu. Aseta sen piikki reikään ja naputa se kiinni vasaralla. Aseta vasaran ja hatun väliin lauta, jotta et iske hatun galvanointia rikki tai tee hattuun lommoja.

4

Nyt on aika istuttaa kas-vit. Maata on hyvä valmistella, jotta kasvit saavat mahdol-lisimman hyvät kasvu olo suhteet alusta alkaen. Huoleh di kastelusta ja lannoituksesta.

5

Peitä maa lopuksi graniittisoralla. Se pitää maan kosteana ja pahimmat rikkaruohot poissa.

6

Kukkivaa aitaa on nautinto katsella. Lisäksi se tuo terassille suojaa.

Materiaalit

75 x 75 mm:n kestopuuta:
• 4 tolppaa

Lisäksi:
• 3 raudoitusverkkoa
• 4 tolpanhattua
• 7 ruusua
• 6 säkkiä graniittimursketta

Erikoistyökalut

• Pulttisakset

Vie aikaa

1-2 päivää

Hinta

Noin 250 €

Vaikeusaste

Mukava viikonloppuhanke, johon kaikki voivat osallistua.

Video

VINKIT: Helppo syvyysrajoitin teipistä

VINKIT: Kätevä syvyysrajoitin poranterään

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Köynnössäleiköt