Torni, jossa on säleikkö ja työkaluteline

Tämä torni toimii sekä köynnöskasvien säleikkönä että puutarhatyökalujen säilytyspaikkana. Rakenne on niin yksinkertainen, että rakentaminen vie vain päivän. Katso ohesta miten.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
200 euroa

Torni on kasvimaan ja kohopenkkien keskellä.

Johdanto

Tämä pihatorniii on pystytetty istutuslaatikoiden keskelle, joten työkalut ovat aina käden ulottuvilla. Samalla torni toimii köynnöskasvien kiipeilyalustana.

Voit rakentaa tornin yhdessä päivässä noin 200 euroalla, jos joudut ostamaan kaikki materiaalit. Voit rakentaa tornin myös jämistä ja säästää rahaa.

Näissä rakennusohjeissa on:

 • Vaihe vaiheelta etenevät ohjeet
 • Rakennuspiirustukset
 • Materiaalilista
 • Video

Ohjeet

01
Sahaa osat ja tee tukiristit 7 Vaihe

Pihatornin runko koostuu neljästä tolpasta, jotka yhdistetään toisiinsa kahdella tukiristillä. Sekä tolpat että tukiristit tehdään kahtia halkaistuista lankuista, joiden koko on 43x45 milliä.

Tukiristit kootaan lapaliitoksilla, eli osiin tehdään puolen puun syvyiset lovet. Tukiristit kiinnitetään tolppiin tehtäviin loviin.

1

Sahaa tukiristien (B) osat 57 sentin pituisiksi ja mittaa lovien paikat (B). Kohdista lovet tarkasti osien keskelle ja piirrä niihin viivat suorakulmalla, jotta risteistä tulee varmasti suorakulmaiset.

2

Tee osiin lovet. Sahaa osiin aluksi uria vieri viereen katkaisu­ ja jiirisirkkelillä. Säädä terä siten, että se yltää puun puoliväliin asti. Siisti lovet lopuksi terävällä taltalla.

3

Kokoa tukiristit (B). Levitä loviin liimaa ja yhdistä osat. Lyö osat varovasti paikoilleen ja purista liitos kiinni puristimella siksi aikaa, että liima kuivuu. Jos ristit jäävät väljiksi, liitokseen tarvitaan lisäksi ruuvi.

4

Tee kahdesta kolmiorimasta teline, joka pitää tolpan tukevasti paikallaan nurkka ylöspäin. Nurkkaan tehdään kolmionmuo­ toiset lovet ristien asentamista varten.

5

Asenna tolppa (A) kolmiorimojen väliin ja sahaa loven kohdalle uria vieri viereen. Tee lovet 50 sentin päähän tolpan päästä ja 70 sentin päähän tolpan tyvestä.

6

Siisti lovet taltalla ja poraa niiden keskelle 4 millin reiät tukiristien asentamista varten. Reikien poraaminen onnistuu helposti pora­ konetelineellä, kun tolpat ovat kolmiorimo­ jen välissä.

7

Asenna tukiristit (B) tolppien (A) väliin. Kokoa torni väliaikaisesti 6x100 millin ruuveilla. Jos olet tyytyväinen, ruuvaa osat lopullisesti yhteen 6x150 millin ruuveilla.

02
Kiinnitä valuverkot 4 Vaihe

Kolme pihatornin neljästä sivusta peitetään raudoitusverkolla. Verkko leikataan palasiksi voimapihdeillä siten, että verkon molempiin päihin jää piikit. Ne asennetaan tolppiin porattaviin reikiin.

Reiät tehdään porakonetelineellä, jotta niistä tulee varmasti kohtisuorat. Suorat reiät helpottavat verkon asentamista. Jos poraat reiät vapaalla kädellä ilman telinettä, kiinnitä huomiota siihen, että rei’istä tulee mahdollisimman suorat.

1

Mittaa verkkojen koko. Nosta verkko tornin päälle ja keskitä se tolppien (A) väliin. Verkon pitää yltää noin 2,5 senttiä tolppien reunan yli. Verkon leikkaamiseen kannattaa käyttää voimapihtejä.

2

Merkitse reikien paikat tolppiin (A) piikkien kohdalle. Pura torni osiin, jotta voit porata reiät helposti. Käytä 6,5 millin terä ja porakonetelinettä.

3

Lyö verkko paikalleen. Kiinnitä tolppa (A) risteihin (B), työnnä verkko paikalleen ja lyö ylempi tolppa kiinni verkkoon. Kun verkko on paikallaan, ruuvaa tolppa kiinni risteihin.

4

Asenna viimeinen pitkä ruuvi, kun kaikki kolme verkkoa ovat paikoillaan. Käytä 6x150 millin ruostumattomia A4-ruuveja.

03
Asenna kattohuopa ja pystytä torni 7 Vaihe

Katto tehdään valmiiksi työpöydällä ja ruuvataan kiinni torniin kokonaisena. Huopapaanut on helpompi asentaa työpöydällä kuin kolmen metrin kor­ keudessa tikkailla.

Katto tehdään vanerista ja saman­ kokoisista tolpista kuin tornin runko. Katon kallistuskulma on 30 astetta. Se piirretään pöytään, jotta osat on helppo koota yhteen oikein.

Kun katto on paikallaan, torni upotetaan maahan.

1

Tee katto. Piirrä pöytään viiva, joka on 30 asteen kulmassa. Sahaa yläpaarteen (D) kulma sopivaksi ja asenna se alapaarretta (C) vasten.

2

Kiinnitä osat (C ja D) tolppiin. Yhdistä osat sitä ennen toisiinsa liimalla ja 4,8x75 millin A4­ruuveilla. Kiinnitä osat tolppiin samoilla ruuveilla.

3

Ruuvaa kattoon kaksi levyä (F). Levyt ovat vedenkestävää vaneria, ja niiden koko on 45x60 senttiä. Levyjen päät on sahattu 30 asteen kulmassa, ja ne kiinnitetään kattoon 4,8x75 millin ruuveilla.

4

Tee päätykolmio (E) ja ruuvaa se kiinni yläpuolelta 4,8x75 millin ruuveilla. Pääty on tehty parista raakaponttilaudasta. Sahaa laudat niin, että ne sopivat katon kallistus­ kulmaan.

5

Asenna huopapaanut. Aloita katon alareunasta ja etene ylöspäin. Paanut nau­ lataan kiinni yläreunasta ja liimataan kiinni levyihin kumibitumiliimalla niistä kohdista, joissa ei ole valmista liimataustaa.

6

Leikkaa harjahuovat ja liimaa ne kiinni. Kumibitumi tarttuu kunnolla kiinni, kun lämmität huopaa kuumailmapuhaltimella.

7

Tee maahan kuopat tolppien kohdalle. Voit käyttää apuna ohjainta, jonka nurkat ovat yhtä kaukana toisistaan kuin tornin tolpat. Se pitää maakairan oikeassa paikassa.

Materiaalit

Lehtikuusitolppia, 45x95 mm
3 kpl á 3 m, halkaistaan 43x45 mm rimoiksi

 • 4 tolppaa (A) á 270 cm
 • 4 osaa (B) tukiristeihin á 57 cm
 • 2 vaakaosaa (C) á 46 cm
 • 4 vinoa osaa kattoon (D)

Lisäksi:

 • Raudoitusverkkoa, 6 mm
 • 2 lautaa päätylaudoitukseen (E)Kattovaneria (F)
 • Puuliimaa
 • 1 paketti huopapaanuja (Icopal)
 • Kumibitumia (Icopal)
 • A4-ruuveja, 4,8x75 ja 6x150 mm
 • Maalia

Erikoistyökalut

 • Porakoneteline
 • Voimapihdit
 • Kuumailmapuhallin
 • Maakaira

Vie aikaa

1 päivä + maalin kuivumisaika.

Hinta

Noin 200 euroa, jos kaikki materiaalit ostetaan kaupasta. Torni tulee paljon halvemmaksi, jos teet sen ylijäämätavarasta.

Vaikeusaste

Tee tukiristit ja reiät huolellisesti, jotta osat on helppo yhdistää.

Piirustus

Multimedia

Video

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

Leikkaa huopaa helposti

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Köynnössäleiköt