Laadukas ja kekseliäs grillikatos

Haluatko kulmakunnan komeimman terassi– grillikatos–kesäkeittiön? Ota mallia tästä jutusta ja rakenna kokoon taitettava grillikatos, jossa on upotettu kylmäkaappi sekä liukumäki grilliherkkuja varten!

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonloppu
Hinta
300 euroa

Johdanto

Kylmäkaappi

Maistuisiko kylmä olut? No tottakai! Paina vain nappia ja ihaile, miten kylmäkaappi nousee ylös terassin nurkasta. Maan alla säilytettävät juomat pysyvät sopivan viileinä. Tässä grillikatoksessa ei tarvita sähköllä toimivaa jääkaappia.

Makkaraliukumäki

Grillikatoksessa onkaasugrilli, jonka viereen on asennettu kouru eli makkaraliukumäki. Grilliruoka siirtyy liukumäkeä pitkin suoraan terassilla olevaan ruokapöytään nälkäisten vieraiden eteen.

Tässä se on: makkaraliukumäki!

Liikkuva pöytä

Ison ruokapöydän voi työntää grillikatoksen lattian alle, jotta se ei vie liikaa tilaa. Pyörillä liikkuva pöytä liikkuu terassilautojen suuntaisesti. Pöydän seuraksi rakennetaan jakkarat, joita voi säilyttää samassa paikassa grillikatoksen alla.

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten rakennat grillikatoksen, jossa on kylmäkaappi, pyörät ja makkaraliukumäki. Näytämme vaihe vaiheelta, miten:

  • teet puuterassin katoksen pohjaksi
  • rakennat grillikatoksen terassin päälle
  • rakennat kylmäkaapin, makkaraliukumäen ja asennat pyörät.

Ohjeet

01
Rakenna aluksi puuterassi 6 Vaihe

Puuterassi toimii grillikatoksen pohjana. Terassin voi rakentaa monella tavalla ja erilaisille alustoille. Tämän katoksen runkolankut tuetaan oikeaan korkeuteen l laatoilla ja muovisilla säätöjaloilla. Pohjasta tulee tukeva, se on helppo tehdä ja sitä on helppo säätää.

Lankkujen ja terassilautojen väliin asennetaan huopasuikaleet, jotta vesi ei jää seisomaan puun päälle.

1

Asenna runkolankut. Tässä käytetään muovisia säätöjalkoja, joiden avulla lankut on helppo säätää oikeaan korkeuteen. Alla on laattoja ja hiekkaa. Asenna lankut 40-60 sentin välein.

2

Liimaa huopasuikaleet kiinni. Asenna runkolankut ja kiinnitä huovat niihin. Huopa johtaa sadeveden pois lankun päältä ja pitää puun kuivana.

3

Asenna tolpat. Grillikatoksen runkotolpat ruuvataan kiinni terassiin.

4

Merkitse ruuvien paikat. Terassi näyttää siistiltä, kun asennat ruuvit suoriin riveihin. Varmista rivien suoruus piirtämällä linjat viivottimella tai vatupassilla.

5

Poraa ruuveille valmiit reiät, jotta terassilaudat eivät halkea. Voit tehdä reiät upotusterällä, joka poraa samalla sopivan kolon ruuvin kannalle.

6

Ruuvaa terassilaudat kiinni. Kiinnitä laudat jokaiseen lankkuun kahdella ruuvilla. Kohdista ruuvit 2 senttiä lautojen reunoista. Jätä lautojen väliin 5-7 millin raot, jotta vesi valuu nopeasti maahan.

02
Rakenna grillikatos terassin päälle 5 Vaihe

Kun terassi on valmis, on aika raken­ taa grillikatos. Voit tehdä grillikatok­ sesta ainutlaatuisen ja rakentaa siihen niin paljon hienoja yksityiskohtia kuin haluat.

Katoksesta tulee niin korkea, että sen alla voi säilyttää pihakalusteita. Katoksen seinät vuorataan pontti­ laudoilla.

Tähän grillikatokseen tehdään peltikatto. Teräskate on kestävä, kevyt ja helppo rakentaa.

1

Rakenna runko. Grillikatoksen runko tehdään lankuista ja neljästä jykevästä nurkka tolpasta, joista taemmat upotetaan terassin runkoon. Pöytä liukuu katoksesta terassille.

2

Grillikatoksen alle tehdään säilytystilaa. Katoksen alla oleva tila jaetaan osiin rimoilla. Pöydän paikka on keskellä, muut kalusteet mahtuvat vasemmalla ja oikealla puolilla oleviin osastoihin.

3

Ei hankalia puusepänliitoksia. Tukeva runko on helpointa rakentaa kulmaraudoilla ja naulalevyillä. Raudat peitetään lopuksi maalilla katoksen maalaamisen yhteydessä.

4

Rakenna seinät. Katoksen seinät tehdään pontatuista paneeleista.

5

Katto päälle. Tähän grillikatokseen tehdään peltikatto. Katto koostuu kahdesta levystä, joita limitetään noin 20 senttiä. Peltikatto on kevyt muihin vaihtoehtoihin verrattuna.

03
Kylmäkaappi 3 Vaihe

Tässä grillikatoksessa kylmä olut on vain yhden napin painalluksen päässä. Terassi nurkasta nousevan kylmä­ kaapin rakentaminen ei ole helppoa, mutta se tekee vieraisiin sellaisen vaikutuksen, että rakentaminen on vaivan arvoista. Kylmäkaapin rakentamiseen tarvitaan sähköasentajan apua, sillä kaappi nousee ylös ja laskee alas vanhan sähkötaljan avulla. Sähkötaljoja myydään tavallisissa rautakaupoissa, mutta sopivan mallin voi löytää myös käytettynä ja paljon edullisemmin verkko­ kirpputorilta. Taljan ei tarvitse olla iso.

1

Asenna grillikatoksen alle sähkötalja. Talja liikuttaa kylmäkaappia. Tämä talja ostettiin käytettynä ja asennettiin grillikatoksen lattian alle.

2

Kaappi nousee ylös nappia painamalla. Pyysimme sähköasentajaa vetämään virran grillikatokseen taljaa varten.

3

Asenna talja lattian alle. Kylmäkaappi asennetaan terassin nurkkaan. Alas laskettu kylmäkaappi on piilossa terassin sisällä. Vaijerin päähän kiinnitetty naru nostaa kylmäkaapin ylös.

04
Makkaraliukumäki 3 Vaihe

Grillikatoksen mielenkiintoisin ja erikoisin yksityiskohta on metallikouru, joka kuljettaa ruuan grillistä suoraan pöytään. Makkaraliukumäkiä ei myydä rautakaupois­ sa, joten sen rakentaminen vaatii luovuutta. Pyysimme levyseppää hitsaamaan liukumäen katoksen mittojen mukaan. Voit tilata so­ pivan liukumäen paikalliselta metallipajalta tai etsiä valmiin metallinpalan, joka sopii makkaraliukumäeksi. Tämä liukumäki on ruostumatonta terästä, joka kestää pitkään.

1

Grillin ja kourun pitää olla vierekkäin. Grillikatoksessa pitää tietysti olla tilaa grillille. Markkinoilla on satoja erilaisia, erivärisiä ja erikokoisia kaasugrillejä. Tärkeintä on, että grillin ympärillä on kunnolla tilaa. Makkaraliukumäki näkyy kuvassa grillin vieressä.

2

Liukumäen voi peittää. Liukumäen voi irrottaa puhdista-mista varten ja peittää, kun sitä ei tarvita. Peitelauta sulautuu lattiaan.

3

Grillistä pöytään. Grillistä ruokapöytään on lyhyt matka. Makkaraliukumäki on osa pöytää.

05
Pyörillä liikkuva pöytä 4 Vaihe

Grillikatos lohkaisee ison osan pihasta. Tämä grillikatos rakennetaan siten, että pöytä ja tuolit vievät mahdollisimman vähän tilaa. Pöydän voi taittaa kokoon, ja sitä voi säilyttää katoksessa. Grillikatos rakennetaan itse kalusteista lähtien. Niiden tekemiseen käytetään muun muassa ylimääräisiä terassilautoja. Jakkarat rakennetaan siten, että ne voi pinota päällekkäin ja piilottaa näkyvistä.

1

Pöytä liikkuu pyörillä. Asensimme grillikatoksen pöytään jalat ja niiden alle pyörät. Samanlaisia kalustepyöriä myydään lähes kaikissa rautakaupoissa.

2

Kaikki mahtuu näin pieneen tilaan. Kuvassa pöytä on työnnetty katoksen alle. Tästä pöydästä tehtiin niin pitkä, että se piti jakaa kahteen osaan saranoilla. Pöydän voi taittaa kokoon, joten se mahtuu pieneen tilaan.

3

Rakenna jakkarat. Nämä jakkarat tehtiin ylimääräisistä terassilaudoista. Myös jakkaroiden istuimet tehdään ylijäämä­ laudoista. Poraa ruuveille valmiit reiät ennen kiinnittämistä, jotta laudat eivät halkea.

4

Jakkarat voi pinota päällekkäin. Jakkarat sopivat täydellisesti pöydän korkeuteen ja toistensa päälle. Jakkarat mahtuvat grillikatoksen alla oleviin säilytystiloihin, joista ne voi ottaa esiin tarpeen tullen. Rakensimme lisäksi pienen pöydän pienimpiä lapsia varten.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Kesäkeittiö