Kokkaa ulkona

Tämä keittiö on yksinkertainen ja helppo purkaa talven ajaksi. Yläosassa on runko ja tukeva kivipöytälevy. Jalkoina toimii kaksi tukevaa sahapukkia, joiden välissä on hylly.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
160 euroa

Kun sää sallii, ruuat tehdään ulkona. Sesongin ulkopuolella ja huonona kesänä keittiö pakataan kasaan ja siirretään sivuun.

Johdanto

Ulkona kokkaaminen on yhä suositumpaa. Ulkokeittiöpaketteja voi ostaa nykyään jopa valmiina, tai sitten keittiön voi rakentaa itse.

Useimmat ulkokeittiöt vaativat paljon tilaa, myös sinä aikana vuodesta, kun niitä ei voi säiden puolesta käyttää. Tämä ulkokeittiö on mukava poikkeus. Se on helppo rakentaa, se ei vie paljon tilaa ja sen saa yhdellä nykäyksellä siirrettyä sivuun talvea varten.

LUE MYÖS: Rakenna pizzauuni pihalle

Varustimme tämän ulkokeittiön kaasukeittimellä, mutta pohjimmiltaan tässä projektissa on kyse lähinnä ulos sijoitettavasta keittiönpöydästä. Loppu jääkin sitten kokkaustaitojesi varaan.

Ulkokeittiö ei vie paljon tilaa, kun se on purettu ja siirretty sivuun.

Ohjeet

01
Sahaa osat 8 Vaihe

Kehys, joka sijoitetaan sahapukkien tai vastaavan rakenteen päälle, rakennetaan lankuista. Pitkien sivujen sisämitta on 161,5 cm (ulkomitta 170,5 cm). Lyhy-empien päätyjen sisämitta on 61 cm (ulkomitta 70 cm). Pöytälevyn ja kehyk-sen väliin on tärkeää jättää 3-5 mm ilmaa, jotta vesi valuu pöydältä alas.

Veden jääminen pöytätasolle voidaan estää sahaamalla jokaisen kehyslankun reuna viistoksi. Tämä vaihe kannattaa tehdä ennen kuin lankut katkaistaan pituusmittaan. Lankut sahataan sopi-vaan pituuteen vasta lopuksi katkaisu/ jiirisahalla. Höyläämällä varmistat, että viisteet ovat varmasti tarkat.

1

Piirrä merkkiviiva 1 cm:n päähän lankun (A ja B) päällireunasta ja 1,5 cm:n päähän sen sivun yläreunasta. Sivut ovat hieman ylipitkät, eikä päätykappaleita lyhennetä lopulliseen mittaan vielä.

2

Terän on leikattava molempien viivojen läpi ja terä on asennettava niin, että se ylettyy noin 5 mm puun paksuutta syvemmälle. Laita kappaleen alle lauta, niin et sahaa pukkeihin.

3

Säädä pyörösaha seuraavaa teh-tävää varten. Kolme lankkua (D) hal-kaistaan kuudeksi listaksi alatasoa varten. Siirrä suuntaisohjain tarkasti puolikkaan lankunleveyden päähän terän keskeltä.

4

Halkaise kolme lankkua (D) pyörösahalla. Suuntaisohjaimen avulla terän etäisyys lankun reunaan pysyy samana koko lankun pituudelta.

5

Siisti sahapinnat höyläämällä. Jos olet huolellinen sahatessasi, höyläämis-tarve jää vähäiseksi. Käännä sahapukkia viistoon, niin se ei kaadu höyläysvaiheessa.

6

Ensin sivut lyhennetään oikeaan pituuteen. Pitkien sivujen sisämitta on 161,5 cm ja lyhyjen sivujen 61 cm. Työ on helppo tehdä katkaisu/jiirisahalla, mutta tarkista jiirikulma useasti työn aikana.

Päädyt sahataan 45 asteen kulmaan.

7

Höytää kehyksen sivut, jos haluat niistä täysin sileät. Saha on voinut jättää puun pintaan uria tms.

8

Höylää lyhennetyt päädyt. Jos jiirisaha on säädetty oikein, sovittamistarvetta ei pitäisi juuri olla.

02
Kokoa raami 5 Vaihe

1

Merkitse lyhyisiin lankkuihin (B) ruuvinreikien paikat 2,5 cm:n päähän lankun päällipinnan yläreunasta - josta reuna on viistetty - ja 2,0 cm:n etäisyydelle alareunasta. Pitkiin sivuihin (A) laitetaan ruuvi ainoastaan keskelle.

2

Sitten ruuvataan. Esiporaa 3 mm:n terällä. Järeillä 6 x 100 mm:n ruuveilla liitoksesta saadaan tiukka. Mahdolliset pienet epätasaisuudet häviävät ruuveja kiristämällä ja löysäämällä.

3

Silota tarvittaessa viistereunat taltalla. Päällipinta voidaan oikaista höylällä.

4

Pyöristä kulmat hiomapaperilla. Kulmat käsitellään lankkujen päätyjen malliin pehmeän pyöreiksi. Käytä hioma-paperin kanssa apuna hiomapalaa. Kun kehys on valmis, se öljytään.

5

Poraa vesihanalle reikä. Kiinnitä kehyslaudan (A) sivulle lauta ruuvi-puristimilla ja merkitse reiän keskusta 10 mm:n päähän kehyslaudan (A) reunasta. Poraa 22 mm:n terällä kehyksen reunaan. Syntyy ”avoin” lovi, joka pääsee kuivumaan.

Poraamalla kahden laudan väliin luot ”avoimen” loven.

03
Pöydän valmistelu 3 Vaihe

Ulkokeittiön kantavana rakenteena on vankka höylätavarasta tehty kehys. Pöytä-levyn kannattimet on kiinnitetty kehyksen alapuolelle yhdellä ruuvilla joka päädystä. Kehys asetetaan kahden pukin päälle ja kehyksen päälle laitetaan pöytälevy.

1

Sahaa pöytälevyn kannattimet (C) katkaisu/jiirisahalla. Niiden pituus on 70 cm. Kiinnitä katkaisusahaan 4,5 cm:n etäisyydelle terästä kappale ja säädä terä 5,2 cm:n syvyyteen. Näin voit sahata lovet 4,5 cm:n päähän kannattimien päästä.

2

Sahaa 6-8 uraa katkaisu/ jiirisahalla ja talttaa sitten puuaines pois. Näin pääset hyödyn-tämään katkaisusahan tarkkuus- ja tehokkuusominaisuuksia kunnolla.

3

Levyn kannattimet (C) ruuvataan kiinni kehyksen alapintaan. Yksi 6 x 100 mm:n ruuvi/pääty riittää hyvin.

04
Alataso 3 Vaihe

1

Sahaa listat (E) pöydän alla olevaa tasoa varten. Listat pysyvät yhdessä kahdella rimalla. Rimat voi ostaa valmiina, mutta ne on myös helppo tehdä itse halkaisemalla höylätty lauta kahtia.

Tue lauta molem-mista päistä, kun sahaat sen kahtia.

2

Laita listat (D) vierekkäin. Niiden yhteisleveys on n. 40 cm, ja kahden poikkiriman päädyt jäävät 1 cm:n päähän uloimpien listojen reunasta. Uloimmat listat (D) kiinnitetään yhdellä ruuvilla kumpikin.

3

Tarkista ristimitta. Jos mitat ovat yhtä pitkät, rakenne on suorassa kulmassa. Muussa tapauksessa voit työntää sitä hieman paikoilleen. Kiinnitä loput ruu-vit. Esiporaa ja upota ennen kuin ruuvaat.

Ruuvaa poikkilista (E) jokaiseen listaan (D) kiinni kahdella ruuvilla per lista.

05
Pöytälevyt 2 Vaihe

1

Kivilevy öljytään. Me käytimme 60 x 60 cm:n kivilevyä. Se sopii tähän tehtävään, mutta riittävän suuri valu-vanerinpala ajaa hyvin saman asian.

2

Valuvanerisen pöytälevyn (G) koko on 60 x 100 cm. 18 mm:n paksuus on lähin mitta, jonka löysimme 20 mm:n kivilevyä varten. Valuvaneri on kallista, joten osta levy mittojen mukaan.

Reunojen maalaus suojaa työpöytälevyä kosteudelta.

06
Vesihana 2 Vaihe

1

Kokoa vesihanan osat. Hana asetetaan pöydän taakse, ja siihen asennetaan nippa, jolla vesihana ja -letku yhdis-tetään. Pakkausteippiä on helppo käyttää.

Kiedo kierteisiin pakkausteippiä.

2

Kiinnitä vesihana painamalla se kehykseen (A) tekemääsi ”avoimeen” reikään, loveen. Näin kosteus ei jää puun sisään ja aiheuta lahovaurioita.

Materiaalit

45 x 95 mm:n puutavaraa:
• 2 kehyksen sivua (A) á 170,5 cm
• 2 kehyksen sivua (B) á 70 cm
• 4 levyn kannatinta (C) á 70 cm

45 x 95 mm:n puutavaraa:
• 3 soiroa (D) á 140 cm (jaetaan 6 listaksi, á 45 x 45 mm)

21 x 90 mm:n puutavaraa:
• Lauta (E), 38 cm (halkaistaan kahtia)
• 2 listaa (F) á 80 cm

18 mm:n valuvaneria:
• Pöytälevy (G), 60 x 100 cm

38 x 56 mm:n puutavaraa:
• 2 rimaa (H) á 160 cm

Lisäksi:
• Keittimen aluslevy, kiveä, 60 x 60 cm
• 6 x 100 mm:n ruuveja (A4, haponkestävä)
• Vesihana (+ putket)
• Nippa puutarhaletkun liittämiseksi
• Tarv. 6 listaa á 60 cm

Vie aikaa

1 päivä

Hinta

Noin 160 € (kivilevy ostettiin rakennusalan purkuliikkeestä).

Vaikeusaste

Jos omaa hieman nikkarointi-kokemusta, tämä on helppo tehtävä. Jos kokemusta ei ole, niin tästä on hyvä aloittaa.

Piirustus

Säänkestävä keittiönpöytä

Muutamalla niksillä varmistat, että ulkokeittiösi ei pääse lahoamaan, vaikka kesäsade huuhtelisi sitä säännöllisesti. Kehyksenreunat on viistetty, jotta vesi pääsee valumaan pois, ja pöydän alla oleva taso on tehty tuuletuksen takia listoista. Nämä erityiset valmislistat on tarkoitettu terassia varten, mutta ne toimivat hyvin tässäkin. Lähes yhtä helppoa - ja paljon halvempaa - on tehdä tarvittavat listat itse. Ideana on ainoastaan, että ilma pääsee kulkemaan listojen välistä pöydän alarakenteeseen ja pöytälevyyn.

Säänkestävä keittiönpöytä

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Kesäkeittiö