Yksi lannoite riittää

Ruoholle pitää antaa nurmilannoitetta, alppiruusuille alppiruusulannoitetta ja ruusuille ruusulannoitetta. Myös perennoille ja yrteille on omat lannoitteensa.Myyntipuheissa ei ole mitään tolkkua, sillä paljon vähempikin riittää.

Pihan ja puutarhan hoito on joillekin niin tärkeää, että se vie kaiken ajan ja energian. Nurmikkoa pitää trimmata, ilmata ja lannoittaa monta kertaa vuodessa, pensaat pitää leikata, kasvimaan pitää kukoistaa, ja kaikille kasveille pitää olla omat lannoitteensa. Puutarhanhoito on tarkkuus­ laji, ja lannoitteen valinnassa voi olla kysymys elämästä ja kuolemasta.

Jos tunnistat itsesi kuvauksesta, voit antaa tämän jutun luettavaksi naapurillesi tai jollekin muulle, joka ei ole yhtä kiinnostunut pihamaalla möyrimisestä. Kaikki eivät halua käyttää puutarhanhoitoon yhtä paljon aikaa tai kuluttaa aikaansa puutarhamyymälän lannoiteosastolla erikoislannoitteita valitsemassa.

Tosiasia on, että nurmikon ja puutarhan hengissä pitämiseen tarvitaan vain yhdenlaista lannoitetta. Kasvit eivät kuitenkaan pärjää kokonaan ilman lannoitteita, sillä ne tarvitsevat ravinteita, joita ei ole tavallisen omakotitalon ympärillä olevassa maaperässä.

Yleislannoitteet ovat helppo ratkaisu, sillä ne on suunniteltu kaikkia kasveja ajatellen. Yleislannoitteilla voi lannoittaa sekä nurmikon, pensaat että kasvi­ maan. Käytännössä kaikki kasvit tulevat toimeen perusravinteilla.

Kemikaaleja vai ei?

Yleislannoitteita on kahta perus tyyppiä: kemiallisesti valmistettuja väkilannoitteita ja luomulannoitteita, jotka sisältävät esimerkiksi kanankakkaa. Väkilannoitteet on valmistettu kemiallisesti, luomulannoitteis-sa voi olla lannan lisäksi kompostia.

Molempia lannoitteita myydään säkeissä, ja kasvit kasvavat molemmilla lannoitteilla yhtä hyvin. Voit käyttää myös pelkkää lantaa, mutta sen annostelu ja sekoittaminen on tarkkaa puuhaa.

LUOMULANNOITE:

  • Maatuu hitaasti (levitetään vain kerran vuodessa), parantaa maata, vaikea levittää liikaa.

  • Haisee, on kalliimpaa kuin väkilannoite, tuotanto ei ole hyväksi luonnolle.

VÄKILANNOITE:

  • Helppo levittää, liukenee nopeasti, halpaa.

  • Liikalannoituksen vaara, ei paranna maata, ei ympäristöystävällistä.

N, p ja k - tätä kirjaimet tarkoittavat

Väkilannoitteissa on yleensä kirjaimet NPK.

N tarkoittaa typpeä. Se vauhdittaa kasvien kasvua.

P tarkoittaa fosforia, jolla on vaikutusta kasvien energian saantiin ja juurien kehitykseen.

K tarkoittaa kaliumia. Se lisää kasvien vastutustuskykyä kasvi tauteja vastaan.

Puutarhurin vinkki

Nestemäinen lannoite sopii erityisen hyvin ruukkukasveille. Lannoite sekoitetaan yleensä kastelu veteen. Kasvit imevät nestemäisen lannoitteen todella nopeasti. Jos kasvit ovat nuupallaan, vaikka ne saavat vettä, voit antaa niille ensiapua lannoitepullosta.