Leikkaatko pensasaitasi väärin?

Pensasaidan voi yleensä leikata miten tahansa, mutta aidan voi leikata myös niin huolimattomasti, että se kuolee. Aidan leikkaaminen onnistuu ilman virheitä, jos muistat muutaman perussäännön.

Grim hæk klippet skævt

Aidan voi leikata niin huonosti, ettei se ole ilo silmälle.

Virhe! Olet leikannut aidan väärään muotoon.

Sellaista näkee joskus talvella: Pensasaita, joka on taipunut lumimassojen alla maata vasten. Ehkä siitä ei tule enää koskaan kunnon pensasaitaa.
Ja aivan aidan vieressä on toinen pensasaita, joka ei ole taipunut juuri lainkaan painavan lumen alla. Ilmiölle on looginen selitys.

Taipunut aita on yleensä leikattu siten, että aita on leveämpi ylhäältä kuin alhaalta. Se tarkoittaa, että kapea alaosa taipuu, kun leveän yläosan päälle kasautuu paljon painavaa lunta.

Aidan ei tarvitse kaventua kovin paljon alhaalta ylöspäin. Riittää, että aita on päältä hieman kapeampi kuin alhaalta.

Toimitus suosittelee: Testi: Pensasleikkurit

Virhe! Aita on leikattu liian aikaisin.

Vasta istutettu pensasaita voi näyttää hieman pusikkoiselta. Aitaa ei kuitenkaan saa leikata latvasta lyhyemmäksi ennen kuin se on kasvanut lopulliseen korkeuteensa. Jos latva katkaistaa, kasvu pysähtyy ja aidasta tulee todella matala.

Uutta, pusikkoista aitaa saa harventaa sivuilta. Se ei haittaa aidan kasvua.

Vinkki! Leikkaa kaksi kertaa

Useimmat leikkaavat aidan alkukesästä. Se voi olla hyvä idea, mutta jos leikkaat pensasaidan kahdesti kesässä, työ on paljon helpompaa.

Kaksi lyhennystä vuodessa johtaa siihen, että oksat eivät kasva kovin paksuiksi. Silloin voidaan puhua oksien typistämisestä eikä leikkaamisesta. Leikkaa oksantyngät pois kerran alkukesästä ja toisen kerran loppukesällä.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Opas parhaan pensasleikkurin ostoon.