4 Vaihetta: Istuta tuuhea pensasaita

Aiotko istuttaa pensasaidan? Noudata helppoa neljän vaiheen ohjettamme. Saat upean ja tuuhean aidan, joka suojaa pihaa sekä tuulelta että katseilta.

Paljasjuuristen taimien istutus ja siirtäminen onnistuvat parhaiten loppusyksystä, kun kasvit ovat lepotilassa.

Näillä ohjeilla opit istuttamaan upean pensasaidan ja valitsemaan aitakasvin, joka sopii parhaiten sinun ja talosi luonteelle. Neuvomme myös, miten kasvit pysyvät hengissä ja miten aidasta tulee tiivis ja suojaisa.

Noudata alusta asti neljän kohdan ohjetta:

1. Valitse sopiva laji

Aitakasvin laji vaikuttaa pensasaidan ominaisuuksiin. Laji pitää valita sen mukaan, mitä aidalta haluaa ja millaiset kasvit paikassa viihtyvät.

Ennen kuin edes suunnittelet ensimmäis-tä lapion pistoa pensasaidan paikalle, kannattaa tutustua maaperään ja valita sellainen laji, joka viihtyy paikalla hyvin. Jotkut lajit kasvavat ravinteikkaassa mullassa, mutta toiset pärjäävät paremmin hiekkamaassa. Sopivan kasvilajin selvittämiseksi ei tarvitse tehdä maaperä-analyysia. Riittää, että kiertelet naapurustossa ja katselet, mitkä lajit näyttävät hyvältä ja viihtyvät lähistöllä.

Kasvit alkavat kasvaa nopeasti, kun ne saavat sopivasti valoa, vettä ja ravinteita. Ajattele myös sitä, mitä haluat aidalta. Onko tärkeintä, että se on tiivis vai pitää-kö sen pysyä pystyssä kovassa tuulessa? Pidätkö vihreän sävyistä vai ruskasta? Haluatko, että aita kasvaa nopesti vai toivotko, ettei aitaa tarvitse leikata kuin kerran vuodessa?

Kaikkien käytännöllisten asioiden lisäksi aitakasvin valintaan vaikuttavat oma maku ja mieltymykset. Ne painavat harkinnassa yleensä eniten.

Havupuuaita

Jos puutarhan pitää vihertää talvellakin, kannattaa aidaksi istuttaa havupuita.

Lehtipuuaita

Lehtipuuaita näyttää talvella kuolleelta, mutta on kesällä todella tiivis.

Kukkiva aita

Lehtipuuaita näyttää talvella kuolleelta, mutta on kesällä todella tiivis.

2. Osta sopivankokoisia kasveja

Kun olet valinnut kasvien lajin, on aika päättää, kuinka isoina kasvit istutetaan. Useimpia aitakasveja myydään erikokoisina. On täysin mahdollista istuttaa kerralla täyskorkea pensasaita, mutta isot kasvit maksavat paljon. Isoille kasveille pitää kaivaa myös paljon syvemmät kuopat kuin pienille, ja isoja pitää myös kastella enemmän.

Aidan saa paljon halvemmal-la, jos sen kasvamista jaksaa hieman odottaa. Pieninä istutetut paljasjuuriset kasvit kasvavat tiiviiksi aidaksi parissa-kolmessa vuodessa. Pienet aitakasvit juur-tuvat isoja paremmin ja alkavat kasvaa nopeammin. Pieninä istutetut kasvit kirivät kokoeron kiinni 3-4 vuodessa. Pienet kasvit myös kestävät kuivuutta paremmin kuin isot.

Pensasaidan hinta riippuu aitakasvin lajista ja koosta. Pie-net taimet ovat halvimpia, isot ruukuissa myytävät kalleimpia. Hidaskasvuiset havupuut ovat lähes poikkeuksetta kalliimpia kuin lehtipuut. Syreenit ovat eräs halvimmista pensasaita-lajeista: taimia saa tarjouksesta kymmenen 20 eurolla. Pyökki on hieman kalliimpaa, mutta kirsikkapuut maksavat jo peräti 30 euroa kappale.

Suojaa taimien ohuet juuret ennen istut-tamista, jotta ne eivät kuivu.

3. Istuta pensaat

Kaksin istuttaminen käy kauniimmin: toinen laittaa taimet paikoilleen ja toinen tiivistää maan niiden ympärille. Varo, etteivät juuret kärsi tiivistettäessä.

Kaiva syvä vako ja istuta kasvit hyvin möyhittyyn maahan. Siten kasvit saavat parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet.

Aidasta tulee upea, kun istutat pensaat suoraan linjaan. Linjalankaa kannattaa käyttää apuna jo vaon kaivamisessa.

Jos istutat aidan pienistä, paljas-juurisista taimista, tee vaosta noin lapionkärjen syvyinen ja levyinen. Isommat kasvit tarvitsevat luon-nollisesti syvemmän ja leveämmän kuopan. Jätä kasvien ympärille irto-naista maata, jotta juuret tarttuvat hyvin kiinni. Vaon pohjalla oleva maa pitää möyhentää samasta syystä.

Istuta kasvit sopivan tiheästi ja samaan syvyyteen kuin kasvihuoneella. Sopiva istutustiheys riippuu lajista. Oikean syvyyden voi päätellä kasvin varresta, sillä mullan seassa ollut osa on erivärinen kuin maan päällä kasvanut varsi.

Kastele aita perusteellisesti ja huolehdi, että aita saa tarpeeksi vettä myös jatkossa. Kastelusta on tärkeä huolehtia kuivalla ja lämpimällä säällä sekä varsinkin pari ensimmäistä vuot-ta. Kitke rikkaruohot säännöllisesti.

4. Leikkaa oikeaan vuodenaikaan

Syreeneistä voi kasvattaa korkean ja kukkivan pensas aidan. Syreeniä ei saa leikata, mutta sitä voi harventaa.

Aidan leikkaaminen on varsin pitkälti maku- ja luonnekysymys. Erityyppisten pensasaitojen leikkaamiseen on silti joitakin yleisiä ohjeita.

Uutta pensasaitaa ei saa leikata pariin ensimmäiseen vuoteen. Leikkauskielto pätee kaikkiin aitatyyppeihin. Leikkami-nen kannattaa aloittaa, kun aita pääsee hyvään kasvuvauhtiin. Lehtipuuaidan leikkaaminen aloitetaan tasoittamalla aidan sivuja, jos ne tuntuvat kurottelevan liikaa ulospäin. Latvoja aletaan leikata vasta sitten, kun aita on kasvanut lopulliseen korkeuteensa.

Kun aita on kasvanut täyteen mit-taansa, se kannattaa leikata siten, että alaosa on yläosaa leveämpi. Koko pensas saa tarpeeksi valoa, kun sen leveys on latvasta 30-40 senttiä ja juuresta 40-50 senttiä. Leveämpi alaosa varmistaa, että aita on tiivis myös alhaalta. Se myös vahvistaa aitaa ja estää sitä taipumasta lumi-kuorman alla.

ENNEN TAI JÄLKEEN JUHANNUKSEN Aidan leikkausajankohta riippuu kasvien lajista.

Lehtipuiden maaver-sot kannattaa katkoa ennen juhannusta. Maaversot voi katkoa vielä toisen kerran loppukesästä, mutta yleensä yksikin kerta vuodessa riittää.

Havupuuaita leikataan vain kerran vuodessa. Havupuut kannattaa leikata mie-luiten elokuussa, jotta uudet versot ehtivät kasvaa ennen pakkasia.

Kukkivia pensaita ei saa leikata. Kasveja pi-tää kuitenkin harventaa ja kuolleet oksat poistaa.

14 hyvää pensasaitakasvia

    Lisää samasta aiheesta Pensasaita