Ei riitä, että maahan kaivetaan kuoppa ja kasvi pudotetaan sen pohjalle. Oikein istutettu puu saa lentävän lähdön ja kasvaa nopeammin täyteen mittaansa.

Lataa artikkeli ja lue piha-asiantuntijan 12 vinkkiä, joilla puut ja pensaat saavat mahdollisimman hyvän alun kasvukauteen. Ennen istuttamista pitää tehdä 3 tärkeää valilntaa.

3 TÄRKEÄÄ VALINTAA

  • ISTUTUSAIKA. Ruukuissa myytävät puiden taimet kannattaa istuttaa lajista riippuen joko toukokuussa tai syyskuussa. Toukokuussa kasvit ovat luonnollisen kasvukautensa alussa, joten niiden juuret kasvavat ympäröivään maahan nopeasti. Maan pitää olla lämmintä, vähintään 10-asteista, sillä lämpö auttaa kasveja kasvamaan. Sen vuoksi myös syyskuu on hyvää istutusaikaa: maa on vielä lämmin ja varmasti kostea.

  • PUULAJI. Valitse tasainen ja siisti taimi, jossa ei ole haavoja, naarmuja tai katkenneita oksia. Tarkista myös, että taimessa on runsaat ja terveet juuret. Nosta taimi ruukusta ja kurkista juuripaakun alle. Jos alla näkyy uusia, valkoisia kärkiä, taimi on hyvissä voimissa. Juuret ovat yleensä kunnossa, jos kasvi ei ole päässyt kuivumaan. Kierrä kuivuneet taimet kaukaa, sillä niiden juuret ovat lähes poikkeuksetta vahingoittuneet.

  • KASVUPAIKKA. Varmista, että kasvi viihtyy istutuspaikalla. Mieti, saako kasvi tarpeeksi valoa tai suojaa auringon paahteelta. Jos et tiedä, millainen maa puutarhassasi on ja millaisille kasveille se sopii, voit tilata maa-analyysin viherpalveluyritykseltä. Analyysit maksavat 50 eurosta ylöspäin. Itse tehtävä pH-testi maksaa vain 5 euroa.