Puut ja isot pensaat - istuta oikein

Paras istutusaika on loppukeväälä, kun maa on lämmennyt kunnolla. Ison puun tai pensaan istuttamiseen kannattaa kuitenkin varautua hyvissä ajoin, sillä urakka on yllättävän työläs.

Ei riitä, että maahan kaivetaan kuoppa ja kasvi pudotetaan sen pohjalle. Oikein istutettu puu saa lentävän lähdön ja kasvaa nopeammin täyteen mittaansa.

3 TÄRKEÄÄ VALINTAA

  1. ISTUTUSAIKA. Ruukuissa myytävät puiden taimet kannattaa istuttaa lajista riippuen joko toukokuussa tai syyskuussa. Toukokuussa kasvit ovat luonnollisen kasvukautensa alussa, joten niiden juuret kasvavat ympäröivään maahan nopeasti. Maan pitää olla lämmintä, vähintään 10-asteista, sillä lämpö auttaa kasveja kasvamaan. Sen vuoksi myös syyskuu on hyvää istutusaikaa: maa on vielä lämmin ja varmasti kostea.
  2. PUULAJI. Valitse tasainen ja siisti taimi, jossa ei ole haavoja, naarmuja tai katkenneita oksia. Tarkista myös, että taimessa on runsaat ja terveet juuret. Nosta taimi ruukusta ja kurkista juuripaakun alle. Jos alla näkyy uusia, valkoisia kärkiä, taimi on hyvissä voimissa. Juuret ovat yleensä kunnossa, jos kasvi ei ole päässyt kuivumaan. Kierrä kuivuneet taimet kaukaa, sillä niiden juuret ovat lähes poikkeuksetta vahingoittuneet.
  3. KASVUPAIKKA. Varmista, että kasvi viihtyy istutuspaikalla. Mieti, saako kasvi tarpeeksi valoa tai suojaa auringon paahteelta. Jos et tiedä, millainen maa puutarhassasi on ja millaisille kasveille se sopii, voit tilata maa-analyysin viherpalveluyritykseltä. Analyysit maksavat 50 eurosta ylöspäin. Itse tehtävä pH-testi maksaa vain 5 euroa.

1. Kaiva kaksin-kertainen kuoppa. Kaiva maahan kuoppa, joka on kaksi kertaa laajempi ja syvempi kuin istutettavan kasvin juuripaakku. Juurien ympärillä pitää olla riittävästi kuohkeaa maata, jotta juuret pääsevät kasvun alkuun. Kuopan pitää olla niin syvä, etteivät juuret jää mutkille. Erittäin pitkät juuret kannattaa mieluummin katkaista poikki kuin taivuttaa kaksin-kerroin.

2. Möyhennä maa valmiiksi. Maan pitää olla kuohkeaa ja hyvin vettä läpäisevää. Maa ei saa olla liian tiivis, eikä vesi saa kerään-tyä sen pinnalle lätäköiksi. Maata voi möy-hentää esimerkiksi talikolla. Savisella maalla kuopan pohjalle voi lapioida kevytsorarakeita, jotta juuret eivät kellu vedessä.

3. Kastele juuripaakku perusteellisesti. Istuta juuripaakku kuoppaan läpimär-känä. Juuripaakun voi upottaa esimerkiksi isoon vesisaaviin puoleksi tunniksi ennen istut-tamista. Märät juuret kasvavat kuivia paremmin ja juurtuvat nopeasti ympäröivään maahan.

4. Leikkaa juuret poikki. Katkaise juuret, jos ne ovat kasvaneet kiinni toisiinsa. Juuret leviävät paremmin, jos ne katkaistaan parista kohdasta.

5. Istuta puu samaan syvyyteen kuin aiemmin. Tarkista oikea istutussyvyys puun tyvessä olevasta värimuunnoksesta. Istuta puu siten, että run-koon piirtynyt viiva jää maan tasolle. Älä istuta puuta liian syvälle, sillä puun kuori ei kestä jatkuvaa kosteutta.

6. Lapioi maat takaisin oikeassa järjestyksessä. Kuopan pohjalla ollut maa pitää lapioida takaisin ensimmäisenä, ja pintamaa kuuluu kuopan pinnalle. Hyvät mineraalit ja suolat menevät hukkaan, jos pintamaa lapioidaan alimmaiseksi kuopan pohjalle.

7. Tue puu tarvittaessa. Upota kuoppaan riittävän tukeva keppi ennen puun istuttamista, jotta sen juuret eivät vahingoitu. Keppi pitää puun suorana kovassakin tuulessa. Kepin pitää nousta noin 60-70 senttiä maan pinnan yläpuolelle. Jätä rungon ja kepin välille riittävä etäisyys, jotta puun kuori ei hankaudu rikki keppiä vasten. Sido puu keppiin joustavalla materiaalilla, joka ei vahingoita puun kuorta. Vanha polkypyörän sisärengas sopii sitomiseen hyvin.

8. Täytä kuoppa. Suorista puu ja lapioi maat takaisin. Täytä noin kolmannes kuopasta, nosta puuta ja käännä sitä hieman. Nostami-nen ja kääntäminen tiivistävät maan juurien ympärille, jolloin ne pääsevät nopeammin juurtumisen alkuun.

9. Täytä kuoppa kokonaan. Tiivistä maa varovasti. Älä painele maata liian tiiviiksi, jotta juurille jää tilaa kasvaa. Varo myös, ettet kävele varomattomasti juuripaakun päällä, sillä juuret voivat litistyä kumisaap-paan alla.

10. Kastele uudestaan. Varmista, että koko istutuspaikka on märkä. Kasvia pitää kastella säännöllisesti parin ensimmäisen kuukauden ajan ja etenkin kuivina hellejaksoina. Puu pitää kastella kunnolla. On parempi kastella harvoin ja perusteellisesti kuin liian vähän pari kertaa viikossa. Tyven ympärille voi tehdä pienen multavallin, jotta vesi ei valu mihin sattuu.

11. Pidä rikkaruohot pois puun juurelta. Rikkaruohot ja ruoho vievät puulta elinvoimaa, joten pidä ne poissa ensimmäisen parin vuoden ajan. Anna nurmikon kasvaa puun ympärille vasta 3. tai 4. kesänä.

12. Käytä kompostia. Levitä maan pinnalle kompostia. Ravintoaineet imeytyvät maan läpi juuriin.

    Lisää samasta aiheesta Kasvit