Näin istutat uuden pensasaidan

Pensasaidan istuttaminen on sekä helppoa että nopeaa. Paras aika istuttamiseen on syksyllä, jolloin voi vielä käyttää paljasjuurisia taimia. Artikkelin ohjeilla aidan istutus onnistuu.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 tuntia
Hinta
7 €/m

Johdanto

Istuta pensasaita, niin saat hyvän näkösuojan, joka ei tarvitse muuta hoitoa kuin leikkauksen kerran tai pari vuodessa.

Pensasaitoja on monenlaisia. Tavallisimpia kesävihantoja aitakasveja, kuten aitalikusteria, orapihlajaa ja pyökkiä myydään paljasjuurisina eli niiden juurten ympärillä ei ostettaessa ole multaa. Taimet tulee istuttaa siinä vaiheessa, kun ne ovat levossa, jolloin juurissa on mahdollisimman vähän toimintaa. Istuttamisajankohdaksi sopii lokakuun loppu ja marraskuun alku.

Me istutimme pensasaitojen klassikon, väriään vuodenaikojen mukaan vaihtavan pyökin. Se on keväällä ja kesällä ihanan vehreä sekä syksyllä ja talvella lämpimän ruskea. Vaikka pyökki ei ole ikivihreä, se on kuitenkin tiivis vuoden ympäri, koska se ei pudota lehtiään alaoksilta eli 3–4 metrin korkeudelta. Pyökki kestää aurinkoa ja varjoa, mutta viihtyy toki parhaiten aurinkoisessa paikassa. Maaperän täytyy olla tarpeeksi kuohkea.

Näin pensasaita leikataan

Vastaistutettu pensasaita leikataan ylhäältä vasta sitten, kun se on kasvanut haluttuun korkeuteen. Sitä ei myöskään tule leikata sivuilta aitaleikkurilla ensim-mäisen parin vuoden aikana, vaan on odotettava, kunnes kasvi on juurtunut kunnolla. Vastaistutettu pensasaita kannattaa kuitenkin leikata terävillä puutar-hasaksilla sivuilta, jos sen haluaa kasvavan mahdollisimman tiiviiksi aivan alhaalta lähtien. Leikkaa 10-15 cm:n etäisyydellä varresta juuri silmun jäl-keen. Näin kasvi tuottaa uusia versoja ja kasvusta tulee tiivis. Alkaessasi leikata aitaa muotoon se kannattaa muotoilla siten, että aita on levein alhaalta ja kapein ylhäältä. Erityisen tärkeää se on sellaisten aitakasvien kohdalla, jotka pitävät valosta (esim. orapihlaja ja lehtikuusi). Aidan terävä muoto kuitenkin kasvattaa lumen alle taipumisen vaaraa.

Pensasaidan tulisi olla levein alhaalta. Aidasta tulee tiiviimpi, kun alimmat lehdet saavat valoa.

Ohjeet

01
Osto ja valmistelut 5 Vaihe

Juuripaakullisia aidantaimia voi ostaa lähes vuoden ympäri, mutta jos haluat mieluummin istuttaa paljasjuurisia taimia on paras aika aidantaimien os-tolle ja istutukselle juuri ennen talvea.

Taimia myydään yleensä kahta ko-koa: esim. 30-50 tai 50-80. Kannattaa ostaa suurempia, koska ne eivät ole ko-vin paljon pienempiä taimia kalliimpia. Pyökin hinnaksi tulee noin 7 € metriä kohti, jos taimet istuttaa 25 cm:n välein. Aitataimia saa myös ”valmiissa” korkeu-dessa, joka on noin 180 cm, mutta tällöin taimien hinnat ovat kymmenkertaiset.

Kuoppa kannattaa kaivaa valmiiksi taimien ostopäivänä, jotta saat taimet istutettua maahan saman tien.

1

Ensin leikataan vanha aita. Leikka-simme sen aitaleikkurilla noin 40 cm:n korkeuteen, jolloin juuria irti vedettäessä on vartta, josta ottaa kiinni.

2

Poistimme juuret kaivurilla. Lapio käy myös hyvin, mutta kovin pitkää aitaa istutettaessa kannattaa harkita kaivurin vuokrausta. Vuokraus maksaa noin 100 € päivältä.

3

Vanhassa aidassa oli piilossa muutama aidantolppa, jotka poistettiin käsivoimin, koska kaivurin oli vaikea päästä niihin kiinni.

4

Valmistele taimille kuoppa. Kaiva kunnolla maan läpi, jotta maasta tulee kuohkea. Poista juuret, kivet ja rikkaruohot. Kuopan tulee olla niin syvä, että juuret mahtuvat siihen taittumatta. Lapionterän syvyys on yleensä riittävä.

5

Peitä kuopan pohja soralla ja sekoi- ta siihen hieman irronnutta multaa. Näin juuret saavat hyvän ”salaojan”. Viritä kahden kepin välille ohjausnaru, jolla saat aidantaimet istutettua suoraan riviin.

Ohjaus-narun avulla saat taimet suoraan riviin.

02
Istutus 3 Vaihe

Pienet aidantaimet ovat paljasjuurisia. Ne on saatava maahan mahdollisimman pikaisesti, jotta juuret eivät ehdi kuivua. Lisäksi taimien päiden tulee olla levossa, jolloin ne eivät aseta niin suuria vaati-muksia juurille. Tämän vuoksi istutus täytyy tehdä myöhään syksyllä. Paljas-juurisilla taimilla on vahva juuriver-kosto, joka alkaa kehittyä keväällä maan vielä ollessa vain 3-4 asteen lämpöinen. Lämmön lisääntyessä taimet ovat jo vahvoja ja valmiina kasvukauteen. Jos istuttaisit vasta keväällä, sinun tulisi muistaa kastella huolellisesti koko kesän ajan. Istuta 4-5 taimea metrille. Harvempaan ei kannata istuttaa, koska silloin aidanjuuresta ei tule tarpeeksi tiivis.

1

Järjestä taimet koon mukaan ennen istutusta, jos ne eivät kaikki ole saman korkuisia. Näin aidasta ei tule korkea toisesta päästään ja matala toisesta. Istuta neljästä viiteen taimea metrille.

2

Laita taimet maahan. Ohjausnarun avulla saat ne suoraan riviin. Painele maata kevyesti juurten ympärille juuri sen verran, että saat taimet pysymään pystyssä.

3

Täytä istutuskuoppa maalla. Vie multaa varovasti taimien ympärille ja painele, kunnes maa on tiivis, mutta älä polje sitä. Mullan tulee olla ilmavaa, jotta vesi pääsee juuriin.

Vie aikaa

4 tuntia 5–8 metriin aitaa

Hinta

Noin 7 € per metri

Vaikeusaste

Pensasaidanistutus ei ole vaikea tehtävä, kunhan on huolellinen istuttamisessa.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …