Pienet ja kätevät istutuslaatikot elementeistä

Jos rakennat monta mini-istutuslaatikkoa yhden ison sijaan, saat pidettyä kasvit omilla alueillaan. Katso, miten rakennat ne kätevistä elementeistä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 tuntia
Hinta
70 euroa

Johdanto

Istutuslaatikot tehdään neljästä samanlaisesta kyljestä. Jokaisessa on kolme lautaa, jotka on kiinnitetty kulman pystyrimaan. Sivut kokoamalla syntyy neliömäinen puulaatikko, johon kasvit on helppo istuttaa.

Kun istutat kasvit erillisiin laatikoihin, voit samalla ehkäistä helposti leviävien kasvien siirtymisen koko puutarhaan. Laatikoiden pohja rakennetaan neljästä laudasta ja neljästä rimasta.

Ohjeet

01
Tee näin 7 Vaihe

Istutuslaatikot koostuvat neljästä samanlaisesta kyljestä. Jokaisessa on kolme lautaa, jotka on kiinnitetty kulman pystyrimaan. Sivut kokoamalla syntyy neliömäinen puulaatikko, johon on helppo istuttaa kasveja. Kun istutat kas-vit erillisiin laatikoihin, voit samalla ehkäistä kasvien leviämistä koko puu-tarhaan rikkaruohojen tapaan. Laati-koiden pohja rakennetaan neljästä laudasta ja neljästä rimasta.

Esimerkin laudat on ostettu tätä var-ten, mutta omasta varastostasi löytyvä puutavara käy yhtä hyvin. Käsittele laa-tikot puunsuojalla ja kokoa ne ruostu-mattomilla ruuveilla, niin ne kestävät.

1

Rakenna ensin apulaatikko, jonka avulla useamman laatikon kokoaminen on helpompaa. Apulaatikko koostuu mdf-levystä (A), kahdesta ohjauslaudasta (B), jotka kiinnitetään A:han, ja apurimasta (C).

2

Aseta apulaatikkoon kulmatolppa (D). Tue se kulmaa ja sivun ohjaus-lautaa (B) vasten. Nyt voit asettaa kolme sivulautaa (E) paikoilleen C:n ja D:n päälle.

3

Aseta sivulaudat (E) paikoilleen ja merkitse, mistä ne kiinnitetään kulma-tolppaan (D). Esiporaa ja upota ruuvien kannat, ellet käytä itsesenkkaavia ruuveja.

4

Ruuvaa sivulaudat (E) kiinni. Esimerkissä käytetään itsesenkkaavia ja kärkileikkaavia ruuveja, jotka sekä porautuvat että samalla kertaa upotta-vat kantansa itsestään.

5

Yhdistä valmis sivu laatikkoon. Ensin on kuitenkin valmistettava 27 muuta sivua, jos aikomuksena on rakentaa 7 kasvilaatikkoa.

6

Valmis laatikko. Laatikko koostuu neljästä keskenään samanlaisesta si-vusta, jotka asettuvat kulmissa päällekkäin. Jäljellä on viimeisten laatikkojen ja muutaman pohjan kokoaminen ennen maalausta.

7

7 laatikkoa on kiinnitetty 2 pohjakappaleeseen. Laatikot pysyvät hyvin yhdessä.

Materiaalit

7 laatikolle ja 2 pohjalle

16 mm mdf-levyä:
• 1 levy (A) apulaatikkoon, 40 x 40 cm

16 x 100 mm lautoja:
• 2 ohjauslautaa (B) apulaat., á 40 cm
• 84 sivulautaa (E) á 38,4 cm
• 8 pohjalautaa (F) á 40 cm

34 x 45 tai 38 x 57 mm rimoja:
• 1 apurima (C) apulaatikkoon, 40 cm
• 28 kulmatolppaa (D) á 30 cm
• 8 pohjarimaa (G) á 34 cm

Lisäksi:
40 mm ruostum. ruuveja, puunsuojaa

Vie aikaa

  1. laatikko vie tunnin, 7 laatikkoa ja 2 pohjaa, kuten tässä, vievät 4-5 tuntia.

Hinta

Noin 10 €/laatikko (sis. maalin). Vähemmän, jos laudat löytyvät omasta varastosta.

Vaikeusaste

Helppo homma - pelkästään mukavaa nikkarointia.

Piirustus

Laatikon pohjana on neliö, joka koostuu neljästä laudasta (F), jotka on ruuvattu kiinni neljään rimaan (G).

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Istutuslaatikko