Imeytyskasetit

Lisääntyneiden sateiden ja vanhojen, tukkeutuneiden kivirisunkien takia vesi tulvii helposti pihalle.

Asian voi korjata melko helposti. Varsinkin jos käytössä on minikaivuri tai vuokraa sellaisen. Aluksi on kaivettava kuoppa uudelle sadevesikaivolle. Sen pitää olla niin syvä, että poistoputki tulee routarajan alapuolelle. Suomessa se on yleensä 150–200 cm.

Ennen käytettiin risunkia, joka tehtiin kasaamalla runsaasti kiviä kuoppaan. Nykyään voi käyttää esimerkiksi muovisia imeytyskasetteja. Sadevesikaivo, jonka halkaisija on 31,5 senttimetriä, asetetaan kuoppaan ja maata juntataan hieman.

Sadevesikaivosta kaivetaan nyt reitti putkelle, joka johtaa veden edelleen imeytyskasetteihin. Putken halkaisija on 11 senttimetriä, ja sen pitää tulla routarajan alapuolelle, niin että se laskeutuu senttimetrin alkavaa metriä kohti säiliöihin mennessään. Putki peitetään viemäriputkien peittämiseen hyväksytyllä hiekalla.

Hiekka tiivistetään kunnolla putken ympäriltä ja tarkistetaan, että kaltevuus todella on senttimetri alkavaa metriä kohti.

Tässä käytetään kahta imeytyskasettia, joiden koko on 100 x 40 x 50 cm ja jotka keräävät veden 29 neliömetrin alueelta. Myös niiden on tultava vähintään routarajan alapuolelle.

Kasetit yhdistetään putkeen välikappaleen ja liitosputken avulla. Putkea on leikattava, ja se tehdään putkileikkurilla, Se säädetään putken paksuudelle ja viedään merkittyyn leikkauskohtaan. Puristamalla ja kääntämällä putki on pian leikattu. Ja leikkauspinta on aivan suora.

Vesiliukoisella teflonia sisältävällä liukastusaineella voideltu putkenpätkä asetetaan paikalleen. Ensimmäinen kasetti on liitetty.

Se kääritään suodatinkankaaseen, niin ettei maata pääse sisään, kun se peitetään. Toinen kasetti tulee ensimmäisen viereen. Siihen ei tarvitse liittää putkea, sillä vesi jakautuu niihin tasaisesti. Molemmat kasetit peitetään huolellisesti suodatinkankaalla.

Sitten päälle kaadetaan hiekkaa – varsinkin liitosten ympärille. Liitosten ympärillä maa juntataan kunnolla. Sitten peitetään kasetit ja putket. Nyt se on enää yhdistettävä sadevesiviemäriin. Jotta minikaivuri ei vahingoittaisi laattoja, viemäriputkelle kaivetaan reitti lapiolla.

Myös siihen tulee senttimetrin kaato metriä kohti. Päälle kaadetaan hyväksyttyä hiekkaa, joka tiivistetään kunnolla putken ympärille.

Putkenkappaleet kootaan ja tarkistetaan jatkuvasti, että kaato on sopiva. Vasta nyt sahataan reikä sadevesikaivoon. Siihen asennetaan liitoskappale, johon putki kiinnitetään. Pintakouruun kaadetaan vettä. Näin tarkistetaan, että järjestelmä toimii, ennen kuin se suljetaan. Se toimii.

Sadekaivon vedenpinnasta on oltava vähintään 10 senttimetriä putken reunaan. Nyt päälle voi kasata maata, joka juntataan hyvin. Putki on leikattava suoraan, joten tässä tarvitaan vesivaakaa.

Putkeen merkitään, mistä kohtaa leikataan kulmahiomakoneella. Tähän asennetaan kumirengas, ettei kaivoon pääse varisemaan hiekkaa ja soraa.

Kannen voi asettaa paikalleen, ja maa tiivistetään kunnolla sen ympäriltä ennen kuin laatat asetellaan takaisin. Uuden sadevesiviemärin ja tarpeeksi kauas talosta tulevien imeytyskasettien ansiosta vesi ei pääse moneen vuoteen tulvimaan pihalle.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puutarha