Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tee itse helppo suihkulähde

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Pidätkö sinäkin juoksevan veden äänestä? Katso, miten helposti voit tehdä oman suihkulähteen viidestä kukkaruukusta ja kaivonrenkaasta. Lue ohjeet tästä!

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
300 euroa

On tärkeää, että käytät kovaksipoltettuja ruukkuja, sillä muussa tapauksessa pilari todennäköisesti halkeaa kovilla pakkasilla. Puutarhakaupoista ja rakennustarvikeliikkeiden pihaosastoilta löydät valtavat valikoimat erilaisia ruukkuja.

Johdanto

Suihkulähde saa mielellään näyttää hivenen taiteelliselta, itse asiassa vain mielikuvitus on rajana. Tämä suihkulähde on pilarimainen, ja vesi solisee siitä alas tauotta. Pilarin vahva sininen väri herättää huomiota, mutta se sointuu kauniisti puutarhan kukkien väriin. Voit toki valita hillitymmänkin värin, jos se on enemmän mieleesi.

Suihkulähde kukkaruukuista

Allas on tehty kaivonrenkaasta ja -kannesta. Rakenteessa on nerokasta se, että sen pilari koostuu viidestä päällekkäin pinotusta kukkaruukusta. Sitä ei kuitenkaan huomaa silloin, kun vesi virtaa pilarin pintaa pitkin.

Ruukkujen läpi kulkee vahva galvanoitu rautaputki, joka on kiinnitetty auringonvarjon jalkaan. Ensimmäiseksi joudutkin poraamaan ruukkujen pohjiin reiät. Niiden on oltava niin suuria, että ruukut voi pujottaa rautaputken läpi. Reiät tehdään siten, että ensin porataan
betoniporanterällä reikäkohdan ympärille joukko pienempiä reikiä. Sen jälkeen reikä voidaan lyödä auki – mutta varoen, jotta ruukku ei vain rikkoudu.

LUE LISÄÄ: Vala upea peiliallas viikonlopun aikana!

Koristele suihkulähde mosaiikkikuvioilla

Allas on maalattu betonimaalilla – värillä, joka sopii ruukkujen väriin – ja päällystetty mosaiikkilaatoilla. Liimasimme pieniä mosaiikkiruutuja myös ruukkujen pintaan.

Ohjeet

Allas ja pilari

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Allas koostuu kaivonrenkaasta ja sen alle asetetusta kaivonkannesta. Osat yhdistetään niiden väliin laitettavalla rakennussilikonilla. Haittana on, että sauman pitää kuivua muutamia päiviä ennen kuin altaaseen voidaan kaataa vettä. Etuna puolestaan on, että sau-masta tulee joustava eikä se halkeile lämpötilanmuutosten seurauksena.

Pilari vankistetaan rautaputkella. Se on nopea keino, ja jos muutat mieltäsi, pystyt edelleen käyttämään ruukkuja kukkaruukkuina. Vaihtoehtoinen tapa on valaa ruukut yhteen laattalaastilla, mutta sen jälkeen ruukkuja ei enää voi käyttää mihinkään muuhun.

Käytä vain koviksi poltettuja ruukkuja, jotta ne eivät halkea pakkasella.

Valitse ruukku, jossa on riittävän suuri pohja rautaputken reikiä varten.

Letku kulkee rautaputken sisällä. HUOM. Reiän on oltava riittävän ylhääl-lä, jotta rautaputki voidaan asentaa jalan putkeen.

Ota yksi ruukuista värimalliksi mukaan, kun lähdet ostamaan maalia kaivon-rengasta varten.

Käytä rakennus-silikonia saumoihin. Anna sen kuivua riittävästi ennen kuin maalaat.

1

Aseta kaivonrengas viemäri-kannen päälle ja aseta päivänvarjon jalka paikalleen. Saatat tarvita apua jalan nostamisessa. Sementistä tehty jalka on raskas ja melko hankala asetella paikalleen.

2

Poraa kuumasinkittyyn rauta-putkeen kulmahiomakoneella reikä, jotta putken sisään saadaan vesiletku. TÄRKEÄÄ! Reiän on sijaittava riittävän korkealla putkessa, sillä putki upotetaan auringonvarjon jalan sisään.

3

Työnnä vesiletku rautaputkeen tehdystä reiästä sisään ja koko putken läpi. Varo, ettet vaurioita letkua aukon terävissä reunoissa.

Kiedo sen verran ilmastointiteippiä letkun ympärille, että saat letkun pysymään napakasti putken keskellä.

4

Varjon jalkaan on leikattava pieni vako vesiletkua varten. Muussa tapauksessa letkua ei saada ulos alimmasta ruukusta. Käytä kulmahiomakonetta, jossa on kiven leikkuuseeen sopiva laikka.

5

Nyt rautatanko voidaan asentaa varjon jalkaan. Varjon jalan muoto voi olla minkälainen tahansa, kunhan siihen saa kiinnitettyä putkenkappaleen rauta-putken pystytystä varten.

6

Kannen ja kaivonrenkaan sauma tiivistetään rakennussilikonilla. Pidä suihkulähdeprojektista taukoa silikonin kuivumisajan (ohjeiden mukaan) ja maalaa allas ja jalka sen jälkeen betonimaalilla.

7

Poraa merkkiesi reunoja pitkin monta reikää. Käytä 8 mm:n poraa ja iskuporakonetta. Tee kahteen alimpaan ruukkuun muita isommat reiät, sillä jalan putkenkappaleen on mahduttava niihin.

Tee kaava ruukkujen reikien piirtämistä varten. Ole tarkkana, että reikä tulee pohjan keskelle.

8

Ensimmäinen ruukku on paikallaan. PIlarin rakentaminen on lastenleikkiä, jos olet porannut ruukkujen pohjareiät huolella.

9

Pilarin yläpää tiivistetään silikonisaumalla sekä vesiletkun ja rautaputken välistä että rautaputken ja ruukkujen välistä.

10

Vesipumppu ja johto yhdistetään letkunkiristimellä. Letku on maalattu siniseksi. Pumpun johto saa kulkea altaan reunan yli. Altaaseen voi myös porata reiän letkua varten.

Koristelu

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Leikkaa mosaiikkiverkosta pienempiä neliöpaloja, esim. 5 x 5 cm:n ja 4 x 4 cm:n paloja. Kiinnitä ne kaivon-renkaaseen laattaliimalla. Pese yli pursuava liimamassa pois ja kuivaa lopuksi sienellä.

2

Kun laattaliima on kuivunut, voit maalata laatat betonimaalilla. Maali on kuitenkin pyyhittävä heti laatoista kuivalla sienellä pois. Tällä tavoin maali jää vain saumakohtiin.

Siniset saumat ovat upeat, sillä väri on sama kuin taustassa.

3

Irrota muutamia pieniä mosaiikkiruutuja ja liimaa niitä varjon jalkaan ja altaaseen. Tähän ei ole valmista mallia, vaan palat on ripoteltu sinne sun tänne.

Materiaalit

• Kaivonrengas, korkeus 25 cm, ulkohalkaisija 80 cm
• Kaivonkansi, joka sopii renkaan kokoon
• Päivänvarjon jalka, halkaisija 40 cm
• Kuumasinkittyä rautaputkea, Ø 32 mm, pituus noin 130 cm
• Vesiletkua, noin 160 cm
• 5 kovaksi poltettua keraamista ruukkua, korkeus noin 23 cm
• N. 5 verkkoa mosaiikkilaattoja, 32 x 32 cm
• Suihkulähteen pumppu, nostokorkeus vähintään 120 cm
• Rakennussilikonia (päälle maalattavissa)
• Betonimaalia, asennusliimaa, laattaliimaa

Vie aikaa

Suihkulähteen voi rakentaa päivässä. Lisäksi maalin ja saumojen kuivumisajat.

Hinta

Noin 300 €

Vaikeusaste

Tehtävä sinänsä ei ole hankala. Ole silti huolellinen, kun poraat ruukkujen pohjiin reikiä.

Piirustus

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Video

TYÖKALUT: Näin käytät kulmahiomakonetta

Videolla näytetään, mitä kulmahiomakoneella voi tehdä ja miten sitä käytetään. Koneessa on paljon voimaa, joten sillä voi leikata kiveä, metallia ja betonia, Oikean laikan kanssa koneella voi leikata kaikkea alumiinista muoviin ja klinkkereihin. Kerromme kaiken koneen säätämisestä ja suojavarusteista, jotta voit työskennellä turvallisesti.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Tee itse helppo suihkulähde
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin