Tee itse helppo suihkulähde

Pidätkö sinäkin juoksevan veden äänestä? Katso, miten helposti voit tehdä oman suihkulähteen viidestä kukkaruukusta ja kaivonrenkaasta. Lue ohjeet tästä!

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
300 euroa

On tärkeää, että käytät kovaksipoltettuja ruukkuja, sillä muussa tapauksessa pilari todennäköisesti halkeaa kovilla pakkasilla. Puutarhakaupoista ja rakennustarvikeliikkeiden pihaosastoilta löydät valtavat valikoimat erilaisia ruukkuja.

Johdanto

Suihkulähde saa mielellään näyttää hivenen taiteelliselta, itse asiassa vain mielikuvitus on rajana. Tämä suihkulähde on pilarimainen, ja vesi solisee siitä alas tauotta. Pilarin vahva sininen väri herättää huomiota, mutta se sointuu kauniisti puutarhan kukkien väriin. Voit toki valita hillitymmänkin värin, jos se on enemmän mieleesi.

Suihkulähde kukkaruukuista

Allas on tehty kaivonrenkaasta ja -kannesta. Rakenteessa on nerokasta se, että sen pilari koostuu viidestä päällekkäin pinotusta kukkaruukusta. Sitä ei kuitenkaan huomaa silloin, kun vesi virtaa pilarin pintaa pitkin.

Ruukkujen läpi kulkee vahva galvanoitu rautaputki, joka on kiinnitetty auringonvarjon jalkaan. Ensimmäiseksi joudutkin poraamaan ruukkujen pohjiin reiät. Niiden on oltava niin suuria, että ruukut voi pujottaa rautaputken läpi. Reiät tehdään siten, että ensin porataan
betoniporanterällä reikäkohdan ympärille joukko pienempiä reikiä. Sen jälkeen reikä voidaan lyödä auki – mutta varoen, jotta ruukku ei vain rikkoudu.

LUE LISÄÄ: Vala upea peiliallas viikonlopun aikana!

Koristele suihkulähde mosaiikkikuvioilla

Allas on maalattu betonimaalilla – värillä, joka sopii ruukkujen väriin – ja päällystetty mosaiikkilaatoilla. Liimasimme pieniä mosaiikkiruutuja myös ruukkujen pintaan.

Ohjeet

01
Allas ja pilari 10 Vaihe

Allas koostuu kaivonrenkaasta ja sen alle asetetusta kaivonkannesta. Osat yhdistetään niiden väliin laitettavalla rakennussilikonilla. Haittana on, että sauman pitää kuivua muutamia päiviä ennen kuin altaaseen voidaan kaataa vettä. Etuna puolestaan on, että sau-masta tulee joustava eikä se halkeile lämpötilanmuutosten seurauksena.

Pilari vankistetaan rautaputkella. Se on nopea keino, ja jos muutat mieltäsi, pystyt edelleen käyttämään ruukkuja kukkaruukkuina. Vaihtoehtoinen tapa on valaa ruukut yhteen laattalaastilla, mutta sen jälkeen ruukkuja ei enää voi käyttää mihinkään muuhun.

Käytä vain koviksi poltettuja ruukkuja, jotta ne eivät halkea pakkasella.

Valitse ruukku, jossa on riittävän suuri pohja rautaputken reikiä varten.

Letku kulkee rautaputken sisällä. HUOM. Reiän on oltava riittävän ylhääl-lä, jotta rautaputki voidaan asentaa jalan putkeen.

Ota yksi ruukuista värimalliksi mukaan, kun lähdet ostamaan maalia kaivon-rengasta varten.

Käytä rakennus-silikonia saumoihin. Anna sen kuivua riittävästi ennen kuin maalaat.

1

Aseta kaivonrengas viemäri-kannen päälle ja aseta päivänvarjon jalka paikalleen. Saatat tarvita apua jalan nostamisessa. Sementistä tehty jalka on raskas ja melko hankala asetella paikalleen.

2

Poraa kuumasinkittyyn rauta-putkeen kulmahiomakoneella reikä, jotta putken sisään saadaan vesiletku. TÄRKEÄÄ! Reiän on sijaittava riittävän korkealla putkessa, sillä putki upotetaan auringonvarjon jalan sisään.

3

Työnnä vesiletku rautaputkeen tehdystä reiästä sisään ja koko putken läpi. Varo, ettet vaurioita letkua aukon terävissä reunoissa.

Kiedo sen verran ilmastointiteippiä letkun ympärille, että saat letkun pysymään napakasti putken keskellä.

4

Varjon jalkaan on leikattava pieni vako vesiletkua varten. Muussa tapauksessa letkua ei saada ulos alimmasta ruukusta. Käytä kulmahiomakonetta, jossa on kiven leikkuuseeen sopiva laikka.

5

Nyt rautatanko voidaan asentaa varjon jalkaan. Varjon jalan muoto voi olla minkälainen tahansa, kunhan siihen saa kiinnitettyä putkenkappaleen rauta-putken pystytystä varten.

6

Kannen ja kaivonrenkaan sauma tiivistetään rakennussilikonilla. Pidä suihkulähdeprojektista taukoa silikonin kuivumisajan (ohjeiden mukaan) ja maalaa allas ja jalka sen jälkeen betonimaalilla.

7

Poraa merkkiesi reunoja pitkin monta reikää. Käytä 8 mm:n poraa ja iskuporakonetta. Tee kahteen alimpaan ruukkuun muita isommat reiät, sillä jalan putkenkappaleen on mahduttava niihin.

Tee kaava ruukkujen reikien piirtämistä varten. Ole tarkkana, että reikä tulee pohjan keskelle.

8

Ensimmäinen ruukku on paikallaan. PIlarin rakentaminen on lastenleikkiä, jos olet porannut ruukkujen pohjareiät huolella.

9

Pilarin yläpää tiivistetään silikonisaumalla sekä vesiletkun ja rautaputken välistä että rautaputken ja ruukkujen välistä.

10

Vesipumppu ja johto yhdistetään letkunkiristimellä. Letku on maalattu siniseksi. Pumpun johto saa kulkea altaan reunan yli. Altaaseen voi myös porata reiän letkua varten.

02
Koristelu 3 Vaihe

1

Leikkaa mosaiikkiverkosta pienempiä neliöpaloja, esim. 5 x 5 cm:n ja 4 x 4 cm:n paloja. Kiinnitä ne kaivon-renkaaseen laattaliimalla. Pese yli pursuava liimamassa pois ja kuivaa lopuksi sienellä.

2

Kun laattaliima on kuivunut, voit maalata laatat betonimaalilla. Maali on kuitenkin pyyhittävä heti laatoista kuivalla sienellä pois. Tällä tavoin maali jää vain saumakohtiin.

Siniset saumat ovat upeat, sillä väri on sama kuin taustassa.

3

Irrota muutamia pieniä mosaiikkiruutuja ja liimaa niitä varjon jalkaan ja altaaseen. Tähän ei ole valmista mallia, vaan palat on ripoteltu sinne sun tänne.

Materiaalit

• Kaivonrengas, korkeus 25 cm, ulkohalkaisija 80 cm
• Kaivonkansi, joka sopii renkaan kokoon
• Päivänvarjon jalka, halkaisija 40 cm
• Kuumasinkittyä rautaputkea, Ø 32 mm, pituus noin 130 cm
• Vesiletkua, noin 160 cm
• 5 kovaksi poltettua keraamista ruukkua, korkeus noin 23 cm
• N. 5 verkkoa mosaiikkilaattoja, 32 x 32 cm
• Suihkulähteen pumppu, nostokorkeus vähintään 120 cm
• Rakennussilikonia (päälle maalattavissa)
• Betonimaalia, asennusliimaa, laattaliimaa

Vie aikaa

Suihkulähteen voi rakentaa päivässä. Lisäksi maalin ja saumojen kuivumisajat.

Hinta

Noin 300 €

Vaikeusaste

Tehtävä sinänsä ei ole hankala. Ole silti huolellinen, kun poraat ruukkujen pohjiin reikiä.

Piirustus

Multimedia

Video

TYÖKALUT: Näin käytät kulmahiomakonetta

Videolla näytetään, mitä kulmahiomakoneella voi tehdä ja miten sitä käytetään. Koneessa on paljon voimaa, joten sillä voi leikata kiveä, metallia ja betonia, Oikean laikan kanssa koneella voi leikata kaikkea alumiinista muoviin ja klinkkereihin. Kerromme kaiken koneen säätämisestä ja suojavarusteista, jotta voit työskennellä turvallisesti.

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Puutarha