Nopeasti vihreä aita – vain 10 € / metri

Jos haluat nopeasti rakennettavan aidan, tässä on tilaisuutesi. Aidan hyvänä puolena on myös se, että köynnöskasvit voivat kiivetä sitä pitkin. Aita peittää paremmin, ja se muistuttaa vihreää seinämää.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
10 €/m

Painekyllästetyistä pyörörimoista tehty aita on verhoiltu teräsverkolla, jota pitkin köynnöskasvit voivat kiivetä.

Johdanto

Nopein ja edullisin tapa rakentaa korkea aita on käyttää rimoja, jotka isketään maahan ja verhoillaan teräsverkolla. Jos istutat aidan vierustalle köynnöskasveja, verkko peittyy nopeasti ja aidasta muodostuu elävä, vihreä seinämä.

Jos rakennat aidan rimoista, et joudu kaivamaan yhtä perusteellisesti kuin perinteisiä aidantolppia käytettäessä. Rimat veistetään toisesta päästä teräviksi, joten ne voidaan iskeä maahan lekalla. Rakenne toki vaatii, että rimoja jäykistetään ”tukijaloilla” alareunoistaan.

Käytimme köynnöskasvina murattia, joka on ikivihreä, kestävä ja nopeasti kasvava laji. Lisäksi istutimme tuoksuköynnöskuusamia, jotka sekä kukkivat että tuoksuvat, joten yhdistelmä on täydellinen.

Ohjeet

01
Aita asennetaan 5 Vaihe

Rimat teroitetaan toisesta päästään. Nel-jän viiston viillon teko pöytäsahalla vie vain hetken. Rimat isketään maahan ri-mojen pituutta vastaavalla etäisyydelle, joten rimoja voidaan käyttää myös myös poikkipuina. Poikkipuut vakauttavat aitaa etkä joudu sahaamaan ylimääräisiä tukia. Aitaa vakautetaan sivusuunnassa terävillä vinotolpilla, jotka isketään maahan ja ruuvataan rimoihin kiinni.

Aita on galvanoitua teräsverkkoa. Verkon silmäkokoja ja leveyksiä on lukuisia. Me valitsimme valmiin 90 cm leveän verkon. Voit työstää verkkoa myös pihdeillä, mutta valmisverkko on nopeampi ratkaisu.

1

Iske runkorimat maahan aidan alku- ja loppukohtiin. Asenna jokaiseen rimaan kaksi vinotukea, jotta runkorimat saadaan varmasti suoraan. Kiristä saumaus-narut tolppien ylä- ja alaosiin, niin voit käyttää niitä ohjureina.

2

Iske seuraava rima maahan. Aseta yksi rima maahan etäisyysmitaksi. Merkitse rimaan merkki, tässä 185 cm:n päähän yläpäästä. Näin tiedät, kuinka syvälle maahan rima pitää upottaa.

3

Iske terävä vinotolppa maahan, yläpäästään 75 cm:n korkeudelle rimasta. Merkitse tämä kohta rimaan. Mittaa maassa 75 cm:n etäisyys rimasta. Laita tolppa tähän ja iske sitä maahan, kunnes sen yläpää on merkin kohdalla.

4

Yläpoikkirima asennetaan nyt rimojen päälle ja kiinnitetään 5 x 90 mm:n ruuveilla. Jatka koko aidan pituudelta, kunnes kaikki tolpat ovat vakaita pituussuunnassa.

5

Kiinnitä verkko. Kiinnitä se pääty-rimaan ja rullaa siitä ulospäin niin, että verkon ylin teräslanka tulee keskelle ylä-poikkirimaa. Alin kaistale rullataan ulos niin, että kaistaleet voidaan tukea toisiinsa. Kaistaleet yhdistetään valmiilla sitojilla.

Materiaalit

Painek. pyörörimaa, 0 50 mm (220 cm):
• Runkotolpat
• Yläpoikkirima

Painek. pyörörimaa, 0 50 mm (150 cm):
• Vinojäykisteet

Lisäksi:
• 5 x 90 mm:n ruuveja
• 20 mm:n sinkilöitä
• Teräsverkkoa, silmäkoko 10 x 10 cm
• Sitojia tai teräslankaa

Erikoistyökalut
• Pöytäsirkkeli

Vie aikaa

Voit helposti rakentaa 25 m aitaa päivässä.

Hinta

Noin 10 € / metri

Vaikeusaste

Työ sopii kaikille.

Piirustus

Aita pystytetään

Aita on tehty painekyllästetystä 220 cm pitkästä pyörörimasta. Rimoja käytetään runkotolppina ja yläpoikkirimana. Jos pää-dyt muuhun kuin 220 cm:n rimapituuteen, muuta tolppien etäisyyksiä vastaavasti, jotta tolppia voidaan yhä käyttää myös yläpoikkirimoina. Kohteen maa oli kiin-teää, joten riitti, että tolpat iskettiin 35 cm:n syvyyteen ja tuettiin vinojäykis-tein. Jos maa on irtonaista ja hiekka-pitoista, käytä pidempiä rimoja tai tee aidasta matalampi, jotta rimat kiinnittyvät 75 paremmin maahan.

Aita pystytetään

Video

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …