Sahaa tolpan pää viistoksi

Portinpylväiden yläpää on aina sahattava viistosti niin, että sadevesi valuu niiden päältä pois. Tässä puuseppä näyttää, miten kaunis lopputulos syntyy yksinkertaisen sabluunan avulla.

Abluuna tehdään liittämällä yhteen kaksi samanpaksuista laudanpätkää. Ensin lautaan piirretään suora kulma ja toinen lauta asetetaan toisen päälle poikittain. Etäisyys laudan päästä ei tässä ole kovin tärkeä, mikä tahansa 5 ja 10 cm:n välillä on hyvä.

Tärkeää sen sijaan on se, että laudat liitetään yhteen suorassa kulmassa. Tässä piirretään merkkiviiva kummallekin puolelle, niin liima on helppo levittää oikeaan kohtaan. Puoliskoihin sivellään puuliimaa ja sitten laudat ruuvataan yhteen. On erittäin tärkeää, että laudat pysyvät hievahtamatta yhdessä. Niihin ruuvataan viisi ruuvia, joiden on oltava niin pitkiä, että ne lävistävät kaksi kolmasosaa alimmasta laudasta.

Nyt valmiina on yksinkertainen sabluuna, jonka avulla portinpylvään pään sahaaminen viistoksi sujuu kuin leikiten. Tähän portinpylvääseen tehdään 10 cm:n viistotus.Sabluuna asetetaan pylvään sivuun 10 cm:n päähn yläreunasta ja kiinnitetään puristimella.

Ennen sahaamisen aloittamista pitää valita pistosahaan oikeanlainen terä. Terän on oltava tukeva ja pylvään paksuutta pidempi. Asenna pistosaha niin, että sahauskulma on toivomasi kaltainen - tässä se on 30 astetta. Nyt vain annetaan sahan kulkea puuta pitkin sabluunaan tuettuna.

Toinen puoli sahataan samoin. Vinokärkinen portinpylväs on valmis. Sahaamista voi vielä jatkaa ja portinpylväästä voi tehdä viiston neljään suuntaan. Silloin sabluuna kiinnitetään pylvään toiseen sivuun ja sahataan samalla tavalla kuin edellä. Tämän yksinkertaisen sabluuman avulla säännöllinen ja kaunis lopputulos on aina taattu.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Aita