Pihatie tiilistä ja noppakivistä

Oletko kyllästynyt harmaisiin betonilaattoihin ja kartanokiviin? Katso, miten teet tyylikkään, kestävän ja erilaisen pihatien tiilistä ja noppakivistä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
75 €/m2
Väriä pihatielle

Punaiset pihatiilet ovat hyvä vaihtoehto harmaille betonilaatoille.

Johdanto

Useimmat pihatiet ja -kujat on tehty betonilaatoista, sillä niitä on helppo käyttää. Betonilaatoissa on vain se vika, että isot harmaat pinnat näyttävät tylsiltä. Tämä punaisista tiilistä tehty pihatie näyttää elävältä, ja graniittinoppakivet jakavat sen tyylikkäästi pieniin osiin.

LUE LISÄÄ: 11 ulkovalon kuvagalleria

Murskeen tasoittamisessa ja kaadon tekemisessä pitää olla huolellinen, mutta tiilten latominen on varsin helppoa.

Tee se itse -ohjeissa käydään läpi vaihe vaiheelta, miten:

 • teet kiveykselle reunuksen ja pohjan, jotka pitävät tiilet paikoillaan
 • ladot pihatiilet

Työn iloa!

Ohjeet

01
Reunat ja pohja 6 Vaihe

Kiveykselle tehdään tukevat graniittireunukset, jotta pihatiilet eivät luisu sivuun. Reunakivien viereen valetaan betonituki, jotta kivet pysyvät varmasti paikoillaan.

Reunakivet ja pihatiilet asennetaan tukevalle pohjalle. Asennushiekan alle levitetään kerros suodatinhiekkaa ja mursketta. Näytämme, miten levität asennushiekan ja kerromme, kuinka paksuja maakerrosten pitää olla.

1

Kaiva kouru reunakiville. Tässä reunakivet asennetaan samaan tasoon talon sokkelin kanssa.

2

Koputa reunakivet kiinni hiekkaan kumivasaralla. Varmista linjalangalla ja vatupassilla, että kivet ovat suorassa linjassa ja yhtä korkealla.

3

Levitä murskeen päälle 2-4 sentin kerros asennushiekkaa. Tasoita hiekka haravalla. Asennushiekan jyväkoon pitää olla noin 0-4 milliä.

4

Tasoita hiekka linjalaudalla tai suoralla laudalla. Pinnan pitää kallistua 1-2 senttiä metrin matkalla, jotta vesi valuu pois talon suunnasta.

5

Asenna noppakivet kellarin ikkunan ympärille ja peitä syvennys ritilällä. Nämä noppakivet tuetaan pienellä betonivalulla. Sekoita betoni suhteessa 1 osa sementtiä ja osaa hiekkaa.

6

Lohko kivet sopiviksi paloiksi vasaralla ja lyöntimeisselillä. Asettele pienet kivenpalat syöksytorven ympärille mahdollisimman siististi.

02
Kiveys 8 Vaihe

Pihatiilten latominen on mukavaa ja helppoa työtä pohjan tekemiseen ja reunakivien asentamiseen verrattuna. Tiilten latominen alkaa sujua nopeasti parin rivin jälkeen. Noppakivet voi asentaa lukemattomiin erilaisiin kuvioihin.

Suoran tiilirivin viereen kannattaa asettaa kahden noppakiven levyinen lauta. Se varmistaa, että tiilten väliin jää tarpeeksi tilaa noppakiville.

1

Aloita pihatiilten asentaminen kellarin ikkunan ympäriltä. Tämän pihatien tiilet asennetaan pareittain vuorotellen eri suuntiin.

2

Lado noppakivet paririviin ristin muotoon ja jatka pihatiilten asentamista. Ristin pitää olla suorakulmainen, jotta tiilikuvio pysyy symmetrisenä.

3

Tarkista, että tielle mahtuu niin monta tiiltä kuin suunnittelit. Reunimmaisia kiviä ei kannata leikata kulmahiomakoneella. Tee tiestä niin leveä, että kaikki tiilet mahtuvat paikalleen kokonaisina.

4

Viritä tien toiseen reunaan linjalanka ja asenna loput reunakivet. Tasoita asennushiekka ja tee siihen 1-2 sentin kaato metriä kohti. Varmista, että tie kallistuu oikeaan suuntaan.

5

Lado tiilet samaan kuvioon kuin talon vieressä. Asenna tiilten väliin noppakiviä sopivin välein, jotta pihatiestä tulee elävän näköinen. Pelkistä punaisista tiilistä tehty pihatie voi näyttää yksitoikkoiselta.

6

Tiivistä tiilet paikoilleen tärylevyllä. Tiivistäminen tekee pihatiestä tasaisen ja jämerän. Tiivistä huolellisesti myös kaikki nurkat, jotta yksikään tiili ei jää muita ylemmäs.

7

Täytä saumat saumahiekalla. Harjaa hiekkaa viistosti saumojen yli. Aja tiilten yli tärylevyllä ja lisää hiekkaa, kunnes saumat ovat piripinnassa.

8

Kun saumahiekka ei enää vajoa, on aika nojata taaksepäin ja ihailla työn jälkeä.

Materiaalit

 • Pihatiiliä
 • Noppakiviä
 • Reunakiviä
 • Suodatinhiekkaa, 0-63 mm
 • Mursketta, 0-32 mm
 • Asennushiekkaa, 0-8 mm
 • Saumahiekkaa, 0-2 mm
 • Sementtiä
 • Valuhiekkaa ja kiviä, 0-16 mm

Erikoistyökalut

 • Tärylevy
 • Kumivasara

Vie aikaa

Pihatien tekeminen on melko hidasta. 20 neliön pihatien rakentaminen vie noin viikon.

Hinta

20 neliön kokoinen pihatie maksaa noin 1500 euroa.

Vaikeusaste

Murskeen tasoittamisessa ja kaadon tekemisessä pitää olla huolellinen, mutta tiilten latominen on varsin helppoa.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Pihalaatoitus