Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vihreä pihatie

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Pihan sisääntuloväylän ei tarvitse olla tasaisen harmaa ja betoninen. Jos valitset nurmikivet, saat vihreän pihatien, jolla on monta etua.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivää
Hinta
800 euroa
Vihreä pihatie

Johdanto

Nurmikivet ovat päällystekiviä, joiden välissä kasvaa nurmi, mikä antaa pihatielle vihreän ilmeen. Ruoho pysyy siistinä, sillä sen juurien päällä ei ajeta autolla. Päällyste on yhtä luja kuin perinteinen betonilaatoista tehty sisääntuloväylä.

Talvisin säästyy myös suolan ja soran käytöltä, sillä nurmikivipäällysteestä ei tule läheskään yhtä liukasta kuin betonipäällysteestä, koska nurmikivien pinta on rosoisempi.

Kivien välejä ei myöskään tarvitse kesällä kitkeä rikkaruohoista, sillä ruohon on tarkoituskin kasvaa kivien saumoissa. Kun ruoho todella juurtuu, se pitää myös rikkaruohot etäällä. Riittää, kun leikkaat ruohon ruohonleikkurilla silloin tällöin.

LUE LISÄÄ: Näin teet kestävän nurmikon nurmikennoilla!

Ohjeet

Valmistelut

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Ennen kuin ryhdyt asentamaan kiviä, varmista, että maapohja on kunnossa eli hyvin tiivistetty, jotta kivet eivät pääse liikkumaan. Alla olevista kuvista näet perustan rakennustavan.

Työstä maapohjaan kaato, joka vastaa vähintään 1 cm/metrillä. Voit tehdä tämän iskemällä alustaan kepit, joiden päälle asetat 2 m pitkän vesivaa’an. Jos asennat 2 cm:n välikkeet vesivaa’an alle siihen päähän, mihin suuntaan pihatien halutaan kallistuvan, saat kaadosta sopivan, kun vesivaaka on vaaterissa. Riittää, kun säädät keppejä ja isket ne maahan niin, että ne sijoittuvat korkeudelle, joka vastaa kivien paksuutta + hiekkakerrosta.

1

Asfaltti leikataan auki, jotta nurmi-kiville saadaan suora reuna, jota vasten ne voidaan asettaa, kun pihatien koko on määritelty. Leikkaa asfaltti isolla kulmahioma koneella, jossa on timanttilaikka.

2

Työstä alustaan kaato. Iske kepit noin 1,9 metrin välein ja aseta 2 m pitkä vesivaaka niiden päälle. Laita 2 cm paksu välike vesivaa’an alle siihen päähän, joka on kauempana talosta. Iske keppejä maahan, kunnes vesivaaka on vaaterissa ja kaato ok.

3

Säädä keppejä, kunnes kaatoa on vähintään 1 cm/m. Keppiin kannattaa merkitä kiven ja hiekan korkeus. Tässä mitta on 11 cm eli 8 cm kiville ja 3 cm hiekalle.

Alusta

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun pihatiehen tehdään kaato, se työste-tään sekä murske- että hiekkakerrok-seen, jotta valmis kivipäällyste viettää hieman talosta poispäin. Murskekerrok-sen hyvä kaato tehdään laittamalla pari suoraa, oikeaan kaatoon asetettua teräs-putkea alustalle.

Kerrokset oikaistaan suoralla laudalla, jota vedetään teräsputkien yli. Myöhem-min alusta tärytetään levytäryttimellä ristiin rastiin niin, että se tiivistyy hyvin. Tämä on tärkeää, jotta lopputuloksesta tulee hyvä. Muussa tapauksessa kivet saattavat vajota niistä kohdista, joihin auto yleensä pysäköidään.

1

Levitä alustalle hiekkaa keppeihin tehtyihin merkkeihin saakka. Levitä hiekka mahdollisimman tasaisesti.

2

Oikaise hiekkakerros pitkällä suoralla laudalla tai kiskolla. Poista ensin kepit ja aseta kaksi teräsputkea hiekalle. Käytä 2 cm:n välikkeitä ja vesivaakaa työstääksesi alustaan kaadon.

3

Aja täryttimellä alueen yli kaksi kertaa ensin pituussuuntaan, sitten poikittain. Jos hiekka on syvemmältä kuivaa, kastele sitä, jotta saat tärytettyä sen kunnolla kiinteäksi alustaksi. Poista putket, ennen kuin tärytät.

4

Levitä alueelle mursketta, kun olet täryttänyt sen. Aseta kaksi teräsput-kea kaadon mukaan alustalle, 7 cm loppu-korkeuden alapuolelle. Tarkista laudal la, ettei pintaan jää koloja. Täytä mahdolli set kolot. Levitä asennushiekka ja lanaa pinta.

Asenna kivet

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Nyt voit ryhtyä asentamaan nurmikiviä. Kiristä ensin naruja suoraan kulmaan koko pihatien pituudelle, jotta kivet on helpompi asentaa suoraan.

Kivet asennetaan narun linjaan rivi riviltä. Kun olet asentanut yhden rivin, aseta suora lauta kivien myötäisesti, jotta voit tarkistaa, että rivi on varmasti suora. Varmista myös, että jokaisen rivin väliin jää 3 mm rakoa. Tämän voit var-mistaa sijoittamalla pienet kovalevypa-lat kivien väliin. Aloita joka toinen rivi puolikkaalla kivellä, jotta kivet asettuvat ns. puolilimitykseen toisiinsa nähden. Näin rakenteesta tulee luja.

1

Kiristä naru suoraan kulmaan talon ja asfalttireunan väliin, pihatien aloituskohtaan. Aloita narun kohdalta ja aseta ensimmäinen kivirivi asfaltin reunaa pitkin. Ensimmäinen rivi on tärkeää saada tarkasti suoraan.

2

Laita kivien viereen suora lauta, kun 1. rivi on valmis ja täytä saumat saumahiekalla. Säätele kivien välistä etäi syyt-tä pienillä levypaloilla (3 mm), jotta saat sau-moista yhtä suuret. Paina kivet lautaa vasten. Ne kiinnittyvät, kun saumat täytetään.

3

Asenna seuraava kivirivi. Aloiteta se puolikkaalla kivellä, ja tämän jälkeen jatkuvasti joka toinen rivi, jotta kuviosta tulee nk. puolilimitys. Muista asettaa kovalevyn palat kivien väliin.

4

Täytä seuraava sauma sauma-hiekalla, kun olet asentanut kaksi kiviriviä + kovalevypalat niiden väliin. Poista levy palat 1. ja 2. rivin välistä, jotta voit täyt-tää sauman. Kun olet jälleen asentanut yhden kivirivin, täytä seuraava sauma.

5

Lohko kivet, jos joudut sovittamaan niitä. Tämä on nopeinta ja helpointa tehdä vanhalla kirveellä ja lekalla. Kokoa murske pieneksi keoksi. Aseta kivet sen päälle ja paina kirves uraan. Kaksi iskua lekalla, niin kivi on lohjennut.

6

Kun saumoja täytetään työn edetessä, kivien päällä voi kontata ilman, että kivet painuvat. Tarkista joka neljännen kivirivin leveysmitta. Oikaise rivejä tarvittaessa.

7

Aseta lauta kivien viereen joka 4. rivin kohdalla ja oikaise rivejä n iin, että ne tukeutuvat lautaan. Kun kivet on oikaistu, nosta kovalevypalat pois saumoista ja täytä saumat saumahiekalla.

8

Kiviä voi kuljettaa nokkakärryillä. 20 m2:n alueelle mahtuu paljon kiviä, joten nokkakärryistä on iso apu. Niille voi nopeasti pinota 10 kiveä.

Reunakiveys

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Pihatien reunoille on tärkeää rakentaa reunus, jotta päällystekivet eivät liu’u sivuun, kun päällyksellä ajetaan autoilla. Me teemme reunuksen kuivabetonista, jonka voi ostaa valmiina, lisäksi tarvi-taan vain vettä. Pihatien sivuun kaivettu kou ru täytetään betonilla, jolloin betonista muodostuu reunus sekä kivien että alustan reunaan. Pihatien toinen sivu on van kistettu kartanokivisellä polulla.

Kun reunus on työstetty, pinta voi-daan täryttää niin, että kivet painuvat samaan tasoon. Lopuksi saumoihin pan-naan multaa tai multaa ja lannoitteita, jotta ruoho alkaa kasvaa kivien välissä.

1

Työstä betonista reunus kiveyksen sivulle. Kaiva ensin pieni oja ja täytä se betonilla niin, että ojasta muodostuu pieni ”kiilamainen kouru”, joka on levein alaosastaan. Reunus rakennetaan kuivabetonista. Se kovettuu noin viikossa.

2

Aja pihakiveys levytäryttimellä, jotta kivet painuvat samaan tasoon. Aja poikittain asennussuuntaan, jotta saumahiekka kiilautuu hyvin kivien väliin ja kiinnittää ne lopullisesti.

3

Kaada kiville multaa ja harjaa se tasaisesti saumoihin. Harjaa hieman viistoon saumoihin nähden, jotta multa painuu hyvin ja levittyy tasaisesti. Aja kiveys kertaalleen levytäryttimellä. Tämä multaseos sisältää lannoitteita.

4

Nyt voit kylvää ruohonsiemenet saumoihin. Siemenet on helpoin jakaa tasaisesti, jos käytät purkkia, jonka kannessa on pieniä sirotusreikiä, esim. katujen suolaukseen tarkoitettua sirotinta.

5

Nurmikiveyksen hoitotoimiksi riittää ruohonleikkuu silloin tällöin.

Materiaalit

20 m2 pihatiehen:

 • Nurmikiviä (tässä IBF:n GA 50)
 • 3 m2 mursketta
 • 1 m2 asennushiekkaa Kuivabetonia, 2 säkkiä, á 20 kg
 • Saumahiekkaa, 10 säkkiä, á 20 kg
 • Lannoitetta, 5 säkkiä, á 50 kg
 • Ruohonsiemeniä, 0,5 kg

Erikoistyökalut

 • Levytärytin, vähintään 200 kg

Vie aikaa

3-4 päivää / 20 m2

Hinta

Noin 800 €/20 m2

Vaikeusaste

Kivien asennus on helppo tehtävä, mutta tiivistä pohja kunnolla, jotta kivet eivät pääse liikkumaan.

Piirustus

Alustan rakenne on tällainen

Alustan tulee olla kunnossa, jotta lopputuloksesta tulee hyvä. Piirroksesta näet, mistä alusta koostuu.

Kun saumaat nurmikivien väliä, älä täytä saumoja aivan kokonaan. Saumahiekan tason tulee jäädä noin 1 cm:n kivien yläpintaa alemmaksi. Jos saumat on täytetty aivan kivien yläpintaan asti, ruoho kuluu nopeasti eikä alueesta tule tasaisen vihreää ja siistiä.

Alusta on rakennettava kiinteälle alustalle, josta multamaa on poistettu.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Kun sauman pinnasta on 1 cm kivien yläreunaan, juuret ovat suojassa, ja nurmi kestää liikennettä.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Vinkit & niksit

Erilaisia nurmikiviä

Nurmikiviä on monenlaisia. Ennen kuin teet valintasi, mieti, miten paljon päällysteellä kävellään. Laajalla nurmikiveysalueella ei nimittäin ole kovin mukava kävellä, koska kävel-täessä joutuu hakeutumaan kivien kohdalle. Ruoho on hieman kivi pintaa alempana.

Nurmikiveyksellä, joka sisältää 75 % ruohoa, ei ole kovin mukavaa kävellä.

Nurmikiveys, joka sisältää 35 % ruohoa, on mukava ja helppo kävellä.

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Vihreä pihatie
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin