Millainen päällyste on paras?

Haluan tehdä ajotielleni nurmikiveyksen. Olen mieltynyt kahteen malliin, joista toisessa on paljon betonialaa ja toisessa vähän. Kumpi kannattaa valita?

ONGELMA:

Haluan tehdä ajotielleni nurmikiveyksen. Olen mieltynyt kahteen malliin, joista toisessa on paljon betonialaa ja toisessa vähän. Kumpi kannattaa valita?

RATKAISU:

Riippuu pääasiassa kahdesta asiasta: Paljonko vettä päällysteen pitää pystyä läpäisemään ja kuinka paljon päällysteellä kävellään?

Pienistä laatoista koostuvassa mallissa nurmiala on suuri, ja päällyste läpäisee paljon vettä. Suurilla laatoilla on tosin mukavampi kävellä.

Jos ongelmana on suuri määrä lammikoiksi jäävää sadevettä, kannattaa valita runsaasti nurmialaa sisältävä ratkaisu eli pienehköt laatat. Se toimii myös vihreänä ajotienä.

Pienillä laatoilla käveleminen erityisesti paljain jaloin tai ohutpohjaisilla kesäkengillä tuntuu epämiellyttävältä. Tällöin kannattaa valita suuret laatat.

LUE LISÄÄ: Vinkkejä ja inspiraatiota pihakivien valintaan sekä ohjeita, joiden avulla voit tehdä kestävän pahalaatoituksen

Maatyyppi ratkaisee

Jos maa on kovin savista, sadevesi imeytyy maaperään hitaasti. Kannattaa valita mahdollisimman leveät saumat ja suuri nurmiala. Hiekkamaa suodattaa sadeveden nopeasti, jolloin voi hyvin käyttää isompia laattoja, joilla on mukavampi kävellä.

Leveät saumat tuottavat nurmialaksi 75 %. Vesi imeytyy maahan, mutta kävely on epämiellyttävää.

Kun nurmiala on 35 %, laatoilla mukava kävellä, mutta päällyste ei ime yhtä hyvin vettä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pihatie