Uusi ovi vanhaan karmiin

Karmi on vielä paikallaan, mutta edellinen omistaja on irrottanut oven. Jos haluat samanlaisen oven kuin muualla talossa, etsi vastaava vanha ovi ja säädä se sopivaksi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
12 tuntia
Hinta
Riippuu uuden oven hinnasta.

Johdanto

Kahden huoneen välistä on poistettu ovi jo vuosia sitten. Nyt uudet omistajat haluaisivat eristää huoneet toisistaan uudella väliovella. Vanha ovi on vuosien varrella jo purettu osiin, joten nyt on valittava joko täysin uusi ovi karmeineen tai sovitettava vanha käytetty ovi olemassa oleviin karmeihin.

Uusi ovi on siis mahdollista asentaa karmeineen, mutta se vaatii seinästä lisää tilaa, ja uusi ovi ei ulkonäöltään välttämättä muistuta riittävästi asunnon muita ovia.

Me valitsemme tämän vuoksi toisen ratkaisun: löysimme käytetyn oven, joka sopii asunnon muiden ovien tyyliin. Se on vain sovitettava karmin korkeus- ja leveysmittoihin.

Ovi tuli maksamaan noin 70 € ja saranat 25 €. Uusi ovi karmeineen voi helposti maksaa satoja euroja, lisäksi seinän muutokset tuovat lisäkuluja.

Ennen oven hankintaa pitää tietää karmimitat, jotta ei valitse liian pientä ovea. Tähän käytetään huullosmittaa – siis oven kokoa karmiin istutettuna.

Ohjeet

01
Oven sovittaminen 5 Vaihe

Aloita ottamalla huullosmitta ja tarkis-tamalla, onko karmi suorassa joka suun-taan.

Huullosmitan ottaminen on erityi-sen tärkeää, sillä ovia on eri paksuuksia. Jos aiot lyhentää oven korkeutta, tutki, onko oven telki ja karmin vastakappale eri tasolla toisiinsa nähden, jot-ta osaat lyhentää ovea oikeasta päästä.

Kun kavennat ovea leveydestä, katso, onko karmi vino, ja sahaa ovi niin, että se sopii karmin huullokseen. Sahaa mahdollisuuksien mukaan mieluummin saranapuolelta, jotta et joudu työstä-mään uutta lukkopesää.

Siistein lopputulos syntyy pyörö-sahalla, jossa ei ole liian karkeaa terää.

1

Pidä ovea karmia vasten ja tarkista, kannattaako ovi sahata ylä- vai alaosasta, jotta oven telki sopii karmin vastareikään.

2

Tämä karmi on 5 mm vino. Ovi pitää sahata vastaavasti vinoon, jotta se saadaan sopimaan huullokseen. Saranapuolelle pitää jäädä 2-3 mm ilmaa, oven ylä- ja alapuolelle 4 mm ja lukkopuolelle 4-5 mm.

3

Poista vanhat saranat. Vanhat saranat olivat kuluneet oven takareunan kohdalta. Poistamalla ruuvit ja napauttamalla saranoihin vasaralla ne saa helposti irrotettua.

4

Tarkista oven saranat. Niitä pitää todennäköisesti siirtää. Nämä ovat kuluneet oven takareunaa vasten, ja koska niiden kunnostamiseen tarvittaisiin erikoistyökaluja, päätimme ostaa uudet, jotka voimme upottaa taltan avulla oveen.

5

Sahaa oven takareunasta mittaustesi mukaan. On helpompi upottaa saranat taltalla kuin siirtää lukko-pesää, joten ovea kavennetaan takareu-nasta. Pyörösahalla jäljestä tulee siistein.

02
Asenna saranat 8 Vaihe

Koska saranat eivät ole samanlaiset kuin vanhat, niille on tehtävä tilaa sekä karmiin että oveen.

Jotta selviäisimme tehtävästä vähällä vaivalla, peitämme vanhoista saranan-jäljistä mahdollisimman paljon. Emme kuitenkaan voi välttää täyttämästä joita-kin reikiä pienillä kovalevypaloilla, sillä vanhat saranat olivat muutamia milli-metrejä paksummat kuin uudet.

On tärkeää, että se osa saranasta, joka on ovessa kiinni, sijoittuu 1-2 millimetriä lähemmäksi vastakappaletta (sitä, mihin ovi osuu huulloksessa) kuin se osa sara-nasta, joka on kiinni karmissa. Muutoin ovi ei välttämättä mene kunnolla kiinni.

1

Merkitse karmiin saranan paikka niin, että se kattaa mahdollisimman paljon vanhojen saranoiden rei’istä ja ylin osa sijoittuu keskelle huullosta.

2

Työstä paikka, jos vanhat saranat, kuten nämä, ovat paksumpia kuin uudet. Saranan taakse liimataan sopivan paksuinen (tässä 3 mm) täytepala, jotta sarana saadaan oikeaan tasoon.

3

Esiporaa karmiin saranoita varten. Käytä poraa, joka on 1,5-2 mm ruuvia pienempi, jotta voit olla täysin varma, että puu ei halkea, kun ruuvaat saranoita kiinni.

4

Aseta ovi huullokseen ja kiilaa sitä ylöspäin, jotta se sopii juuri tarkasti siihen kohtaan huullosta, mihin sen haluat, ja ympärillä olevat ilmaraot ovat sopivan kokoiset.

5

Ripusta oven sarana väliaikaisesti karmin saranaan, jotta voit merkitä, mihin kohtaan sarana tulee oveen. Vedä merkkiviiva siihen, missä saranan kaksi osaa kohtaavat toisensa (kuten kuvassa).

6

Talttaa saranalle oveen tila. Viillä ensin veitsellä, ja talttaa sitten pieninä paloina, jotta et talttaa liian syvään tai irrota vahingossa liian isoa palaa.

7

Täytä vanhan saranan reiät kemiallisella puumassalla. Etupuolen reiät, missä saranan hakaset sijait-sivat, on myös tasoitettava. Kun massa on kuivunut, alue hiotaan maalipuhtaaksi.

8

Työlistalla on enää tasoittaminen ja maalaus. Sen jälkeen uusi kierrätys-keskuksesta hankittu ovi sopii täydellisesti vanhoihin karmeihin.

03
Sovita rintalevy 2 Vaihe

Nyt ovi on saranoilla, ja kaikki osat sopi-vat hyvin toisiinsa lukuun ottamatta karmin vastakappaletta ja oven telkeä. Telki on nimittäin suurempi kuin van-hassa ovessa, joten rintalevyä pitää sovittaa. Jotta rintalevyn rei’istä saadaan suuremmat, irrotamme rautasahasta terän ja asennamme sen takaisin, kun se on asetettu reikään. Nyt voimme sahata reikää hieman isommaksi.

Huomioi, että rintalevyn isompi reikä vaatii isomman reiän myös karmiin, jotta telki ei ota vastaan. Tästä selviää helposti kapealla taltalla, ja tämän jäl-keen rintalevy voidaan kiinnittää, ja ovi avata ja sulkea, kuten halutaan.

1

Piirrä teljen paikka karmin rintalevyyn. Tässä telki on hieman liian iso rintalevyn reikään.

2

Ruuvaa rintalevy takaisin paikoilleen. Tarkista ensin, pitääkö karmista taltata hieman pois, jotta teljelle on tilaa uudessa rintalevyn reiässä.

Materiaalit

  • 1 uusi ovi (tämä ovi on kierrätyskeskuksesta)
  • 2 uutta saranaa
  • Kovalevypaloja

Erikoistyökalut

  • Pyörösaha, mielellään ohjainkiskolla varustettuna

Vie aikaa

Tästä tehtävästä selviää puolessa päivässä.

Hinta

Riippuu uuden oven hinnasta.

Vaikeusaste

Useimmat selviävät tästä tehtävästä hyvällä pyörö-sahalla, terävällä taltalla ja ripauksella kokemusta. Ole kuitenkin tarkkana.

Video

VINKIT: "Työpöytä" kaksikomponenttisille massoille

TYÖKALUT: Näin käytät käsisirkkeliä

Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Ovet