Täysin kunnostettu peiliovi

Vanhan peilioven kunnostaminen vaatii aikaa ja hyviä hermoja. Onneksi suurimman osan vanhasta maalista voi poistaa kätevästi lakanpoistoaineella ja tavallisella lastalla. Loput pitää kaapia ja hioa pois, mutta sen jälkeen oven voi maalata uuden veroiseksi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
110 euroa.

Johdanto

Jos vanha peiliovi näyttää kärsineeltä, voit kunnostaa sen uuden veroiseksi.

Samalla voit tehdä ovesta persoonallisen näköisen maalaamalla sen haluamallasi tavalla. Saat nykyaikaisen oven, joka sopii omaan sisustustyyliisi.

Ohjeet

01
Levitä lakan- ja maalin poistoaine 5 Vaihe

Vanhan peilioven maali alkaa usein hilseillä irti sieltä täältä, mutta maalia on vaikea saada irti joka paikasta ilman kemiallista apua.

Ovelle levitetään paksu kerros lakan poistoainetta, minkä jälkeen ovi pei tetään muovilla 2-3 tunniksi. Lakan poistoaineesta nousevat höyryt eivät ole terveellisiä, joten ovi kannattaa siirtää ulos ennen aineen levittämistä, jos sää sallii.

1

Irrota oven peitekilpi, jotta et joudu hiomaan ja maalaamaan sen reunoja pitkin. Voit asentaa peitekilven takaisin, kun olet maalannut oven valmiiksi.

2

Kaada lakanpoistoainetta ovelle. Käytä paksuja kumihanskoja, jotta ainetta ei mene iholle. Levitä työpöydän tai pukkien alle pahvia, jotta aine ei sotke lattiaa.

3

Levitä ovelle paksu kerros lakanpoistoainetta pensselillä. Levitä ainetta etenkin koristeleikkauksiin, sillä niitä on vaikea kaapia tai hioa puhtaiksi.

4

Peitä ovi ohuella muovilla ja anna lakanpoistoaineen vaikuttaa 2-3 tunnin ajan. Voit käyttää peittelyyn myös palasiksi leikattuja jätesäkkejä.

5

Ota muovi pois 2-3 tunnin kuluttua. Maali on alkanut kuplia ja halkeilla. Se kertoo, että maali on irronnut puusta monin paikoin.

02
Kaavi, harjaa ja lämmitä 7 Vaihe

Peiliovet ovat erilaisia, joten on vaikea sanoa, mikä työkalu sopii parhaiten maalin kaapimiseen. Tämän oven isot pinnat puhdistettiin lastalla ja teräsharjalla, ja koristeleikkaukset hiottiin puhtaiksi kärkihiomakoneella ja kapeateräisellä kaapimella. Maalia on erityisen vaikea saada irti koristeleikkauksista, joten niitä lämmitettiin aluksi kuumailmapuhaltimella.

1

Kaavi aluksi pois mahdollisimman paljon maalia isoilta pinnoilta. Tässä käytetään kapeaa lastaa. Hyvällä tuurilla maali irtoaa leveinä suikaleina.

2

Kaavi maali seuraavaksi pois peileistä. Voit käyttää pienempää lastaa, joka mahtuu paremmin koristeleikkausten väliin.

3

Harjaa koristeleikkaukset perusteellisesti messinkiharjalla. Harjassa on se hyvä puoli, että se mukautuu pinnan muotoihin toisin kuin lasta tai kaavin.

4

Jos ahtaissa urissa on vielä maalia, sen poistamiseen kannattaa käyttää kuumailma­ puhallinta. Puhaltimella lämmitetty kolmio­ terä saa maalin irtoamaan, kun rautaa vedetään uran pohjaa pitkin.

5

Kapeateräinen maalikaavin on yleensä paras työkalu pienten pintojen ja rakojen puhdistamiseen. Ole varovainen, sillä terä voi tehdä rumia jälkiä oveen ja syviä viiltoja sormiin.

6

Tässä vaiheessa kannattaa henkäistä hetki ja katsoa, miltä ovi näyttää. Isojen pintojen kaapiminen on melko nopeaa, ja loput on helppo hioa pois epäkeskohiomakoneella. Sen sijaa koristeleikkausten puhdistaminen on hidasta. Työssä kannattaa pitää taukoja, jotta kädet eivät väsy liikaa. Varaudu siihen, että koristeiden hiominen vie aikaa.

7

Paikkaa naarmut ja kolot puukitillä. Levitä massaa mieluummin liikaa kuin liian vähän, jotta et joudu tasoittamaan samaa kohtaa toiseen kertaan. Massa voi vajota yllättävän paljon kuivuessaan.

03
Hio, pohjusta ja maalaa ovi 8 Vaihe

Kaapimisen jälkeen ovi hiotaan puhtaaksi ja pestään ennen maalaamista. Kaikki koristeleikkaukset hiotaan käsin ja isot pinnat epäkeskohiomakoneella. Hiomisen jälkeen ovesta pestään pois kaikki rasva- ja maalitahrat. Sen jälkeen ovi pohja- ja pintamaalataan. Lopuksi isot pinnat suojataan ja listat maalataan pensselillä.

1

Hio koristeleikkaukset käsin, mutta älä pyöristä niitä liikaa. Tässä käytetään jyväkoon 60 hiomapaperia.

2

Hio isot pinnat epäkeskohiomakoneella. Harjaa pöly pois esimerkiksi pehmeällä harjalla.

3

Pese ovi peruspesuaineella nurkkia ja saumoja myöten. Levitä pesuaine sienellä ja tarvittaessa messinkiharjalla.

4

Maalaa koko ovi puulle tarkoitetulla pohjamaalilla. Levitä maali tasaisesti, jotta se ei ala valua. Anna pohjamaalin kuivua yön yli.

5

Hio koko ovi kevyesti, kunnes maalipinta on tasainen. Oven pitää tuntua sileältä ennen pintamaalin levittämistä. Käytä esimerkiksi jyväkoon 40 hiomapaperia.

6

Maalaa ovi sisäkäyttöön tarkoitetulla puumaalilla. Käydä kapeaa telaa paikoissa, joihin se mahtuu. Listat pitää maalata pensselillä.

7

Suojaa maalatut kohdat maalarinteipillä ja maalaa listat haluamallasi värillä. Liimaa teipit huolellisesti, jotta rajoista tulee terävät.

8

Anna maalin kuivua rauhassa. Asenna peitekilpi, nosta ovi saranoilleen ja nauti ”uudesta” ovesta!

Materiaalit

 • 500 ml maalin- ja lakanpoisto-ainetta
 • Peruspesuainetta
 • Pohjamaalia
 • Pintamaalia
 • Hiomapaperia
 • Suojamuovia

Erikoistyökalut

 • Erikokoisia pensseleitä
 • Kapea tela
 • Lasta, kaavin, teräsharja
 • Epäkeskohiomakone
 • Kuumailmapuhallin

Vie aikaa

Kolme päivää kuivumisaikoineen, jos ovi maalataan kahteen kertaan.

Hinta

Noin 110 euroa.

Vaikeusaste

Työ ei ole vaikeaa, mutta maalin kaapiminen ja hiominen vaatii kärsivällisyyttä.

Video

VINKIT: Pidä irtokarvat pois maalista

VINKIT: Vähennä lämpöä, kun maalaat

TYÖKALUT: Näin käytät epäkeskohiomakonetta

Tällä videolla näytetään, mihin kaikkeen epäkeskohiomakonetta voi käyttää. Se on erinomainen työkalu isojen vaakapintojen hiomiseen, lakan ja maalin poistamiseen ja käsittelemättömän puun hienohiontaan. Sen lisäksi koneella voi kiillottaa esimerkiksi öljytyn pöytälevyn.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …