Rakenna itse peiliovet

Joskus sopivaa ovea ei vain löydy mistään. Tehdasvalmisteiset ovet eivät välttämättä sovi vanhan talon tyyliin tai oviaukon kokoon. Onneksi voit tehdä oven itse. Se on paljon halvempaa kuin oven teettäminen mittojen mukaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
250 euroa

Johdanto

Joskus sopivaa ovea on mahdotonta löytää. Tyyli ei ole oikea tai mitat ovat pielessä.

Onneksi voit rakentaa oven itse. Se on paljon halvempaa kuin tilata ovi mittojen mukaan.

Tässä jutussa on:

 • Perusteelliset ohjeet vaihe vaiheelta
 • Materiaalilista
 • Työpiirustukset

Ohjeet

01
Osien mittaus ja sahaaminen 7 Vaihe

Vanhassa talossa ei voi aina luottaa siihen, että kaikki on suorassa, joten ovet tehdään tarkasti karmin mittojen mukaan. Oviin jätetään hieman leikkausvaraa.

Ruuvit pitää upottaa pari senttiä pinnan alle, jotta ovet voi kaventaa sopiviksi.

1

Mittaa huolellisesti. Merkitse aluksi oviaukon keskikohta ylös, alas ja sivuille vatupassin avulla (punaiset katkoviivat). Mittaa sen jälkeen merkeistä joka suuntaan ja siirrä mitat työpiirustukseen.

2

Sahaa karmin osat. Lyhennä kaikki osat (A, B1 ja B2) sopivan pituisiksi. Käytä käsisirkkeliä tai pöytäsirkkeliä ja sahaa osiin huullokset. Niiden pitää olla 3 senttiä syviä ja 1,5 senttiä leveitä.

3

Sahaa huullokset. Keskimmäiseen poikkipuuhun (B1) tulee huullos molemmille puolille, mutta ylä­ ja alaosiin (B2) tulee huullos vain toiselle puolelle. Myös pystyosiin (A) tulee huullos vain toiselle puolelle.

4

Poikkiosiin (B1) tehdään huullokset myös päihin. Kun pitkät huullokset on sahattu, poikkiosat käännetään toisin päin ja niiden päihin tehdään 1,5x1,5 sentin huullokset, jotta osat sopivat pystyosien päälle.

5

Voit sahata päätyhuullokset myös pienihampaisella sahalla, jos sinulla ei ole pöytäsirkkeliä. Sitä ei kannata yrittää käsisirkkelillä. Ole varovainen myös pöytäsirkkelin kanssa.

6

Sahatut poikkiosat (B1) näyttävät tältä. Lovet sopivat tarkasti pystyosiin (A). Sovita osat yhteen huolellisesti, jotta ovesta tulee tarpeeksi vakaa.

7

Valmis koottavaksi. Aseta kaikki oven rungon osat tasaiselle alustalle ja tarkista, että liitokset sopivat yhteen ja ulkomitat vastaavat mittaustuloksia.

02
Lukon ja vastaraudan asennus 7 Vaihe

Osat voi nyt koota yhteen, mutta lukko ja vastarauta kannattaa asentaa tässä vaiheessa. Vastakkain tulevia pystyosia on helpompi liikutella kuin kokonaisia ovia.

Lukkopesän kolon veistämiseen pitää käyttää teräviä talttoja, joilla voi poistaa puuta vähän kerrallaan. Jos veistät puusta liian ison palasen, joudut liimaamaan sen takaisin. Se on hankalaa.

1

Aloita veistämällä kolo lukkorungolle. Piirrä lukkorungon paikka toiseen pystyosaan (A). Poraa viivojen väliin rivi lukkorungon syvyisiä reikiä. Poista reikien väliin ja reunoille jäävä puu taltalla.

2

Piirrä lukkorungon etureunan ääriviivat. Lukkorungon etulevy pitää upottaa puun tasolle. Pane lukkorunko paikalleen ja piirrä etulevyn reunaan viiva.

3

Veistä varovasti viivojen sisäpuolelta. Veistäminen kannattaa aloittaa lyömällä talttaa suoraan alaspäin viivan kohdalla, jotta puusta ei lähde liian isoja palasia.

4

Asenna lukkorunko takaisin ja tarkista, että etulevy on tarkasti puun pinnan tasolla. Lukko ei saa olla liian syvällä tai korkealla. Jos niin käy, lukko ei toimi oikein.

5

Merkitse kahvan ja sylinterin kohdat. Aseta lukkorunko pystyosan päälle siten, että etulevy on pinnan tasolla. Lyö kahvan ja lukon kohdalle merkit kovasimella.

6

Poraa reiät kahvan ja sylinterin kohdalle. Käytä terävää poranterää ja poraa aluksi toiselta puolelta. Käännä osa ympäri, kun terän kärki on mennyt puun läpi ja poraa reiät loppuun toiselta puolelta.

7

Merkitse vastaraudan paikka. Asenna lukkorunko omaan koloonsa ja aseta toinen pystyosa sen viereen. Sen jälkeen voit merkitä helposti ja tarkasti vastaraudan paikan. Poraa ja veistä vastaraudan kolo samalla tavalla.

03
Oven rungon kokoaminen 7 Vaihe

Voit koota kaiken kerralla kuten tässä, mutta jos olet epävarma, kokoa aluksi rungot, ruuvaa peiliosat kiinni ja purista kaikki yhteen tasaisen alustan päällä.

Purista ovi yhteen poikkisuunnassa pitkillä puristimilla ja kiinnitä ovet tasaista alustaa vasten pienillä puristimilla. Siten ovi ei väänny, kun liima kuivuu.

Ruuvit upotetaan 15 millin syvyyteen, jotta reunat voi sahata, höylätä tai hioa myöhemmin suoriksi.

1

Aseta kaikki osat näkyville ja merkitse pitkien ruuvien paikat. Tarkista, että alusta on tasainen ja ota puristimet, ruuvinväännin, liima ja ruuvit valmiiksi.

2

Poraa ruuveille valmiit reiät. Ovi kootaan 6x200 millin ruuveilla, joten poraa pystyosan (A) keskelle reikä pitkällä 6 millin puuterällä. Käytä pylväsporakonetta tai porakonetelinettä.

3

Tee kolot ruuvinkannoille 10 millin terällä. Poraa aiemmin porattujen reikien kohdalle 15 milliä syvät kolot. Ne peitetään myöhemmin tapeilla, jotka tehdään 10 millin pyörölistasta.

4

Levitä liitokseen kunnolla liimaa. Pyyhi liitoksesta tursuava liima pois kostealla rätillä, kun liima on vielä märkää.

5

Purista osat yhteen, jotta ne eivät liiku ruuvaamisen aikana. Ruuvaa aluksi toinen reuna. Älä ruuvaa toista reunaa, ennen kuin peilit ovat paikoillaan.

6

Asenna peilit. Poraa osien (C ja D) molempiin reunoihin neljä 4 millin reikää. Levitä huulloksiin liimaa ja ruuvaa peilit kiinni 4x30 millin ruuveilla. Tarkista, että ovi on suorakulmainen ja kiristä kaikki ruuvit.

7

Viimeistele ovi molemmilta puolilta listoilla ja levyillä. Tämän oven reunoille asennetaan koristelistat (E, F ja G), ja peilit tehdään 10 milliä paksuista levyistä (H ja J). Keskelle tehdään pienet ruudut listoista (M).

04
Asentaminen 7 Vaihe

Ovi pitää maalata ennen asentamista. Hio ovi ja maalaa se eristävällä pohjamaalilla, jotta pihka ei tihku pintamaalin läpi ajan kuluessa.

Sen jälkeen voit hioa ovet uudestaan ja maalata ne kertaalleen pohjamaalilla. Maalaa ovi lopuksi kahteen kertaan pintamaalilla ja anna oven kuivua kunnolla ennen asentamista.

1

Irrota aluksi vanhat ovet. Jos vanhoissa saranoissa ja karmeissa ei ole mitään vikaa, anna niiden olla. Ulko-ovet ovat yllättävän painavia, joten ne kannattaa irrottaa työkaverin kanssa.

2

Merkitse saranoiden paikat uusiin oviin. Kiilaa kumpikin ovi paikoilleen oviaukkoon siten, että joka puolelle jää yhtä iso rako. Piirrä saranoiden paikat ulkoreunaan.

3

Viimeistele saranoiden merkinnät. Katso vanhasta ovesta, kuinka syvälle saranat pitää upottaa ja piirrä niiden paikat. Tee viivojen sisäpuolelle pystysuorat viillot taltalla.

4

Veistä viivojen kohdalta. Ole tarkkana, jotta et poista puuta liikaa. Pidä ovi tasaisella alustalla ja työnnä taltta puun läpi käyttämättä vasaraa.

5

Poraa ruuveille asennusreiät ja ruuvaa saranat kiinni. Saranoiden pitää jäädä puun pinnan tasolle. Älä liimaa saranoita kiinni vaan levitä niiden alle hieman pellavaöljykittiä.

6

Nosta ovet saranoille ja säädä. Tämä on jännittävä vaihe, sillä nyt selviää, kuinka hyvin ovet avautuvat ja menevät kiinni. Voi olla, että joudut kaventamaan ovia jostakin kohdasta ja maalaamaan kohdan uudelleen.

7

Melkein valmista. Kun ovet toimivat, niihin pitää asentaa lukko ja kahva sekä ala- ja reunalistat (L ja K) sisä- ja ulkopuolelle. Muista asentaa tiivisteet huulloksiin ja reunalistoihin.

Materiaalit

MATERIAALIT 2 OVELLE
45x95 mm lankkua:

 • 4 pystyosaa (A) á 200 cm
 • 8 poikkipuuta (B1) ja (B2) á 49 cm

15 mm vedenkestävää vaneria:

 • 2 peliä (C) á 49x88,5 cm
 • 4 peiliä (D) á 49x41,5 cm

15x70 mm koristelistaa (etupuolelle):

 • 4 listaa (E) á 88,5 cm
 • 12 listaa (F) á 49 cm
 • 8 listaa (G) á 41,5 cm

Takapuoli (pienempi, sillä huullos on etupuolella):

 • 4 listaa (E2) á 85,5 cm
 • 8 listaa (F2) á 46 cm
 • 8 listaa (G2) á 38,5 cm

9 mm vedenkestävää vaneria:

 • 2 peiliä (H) á 29x68,5 cm, jyrsitään reunoilta
 • 4 peiliä (J) á 29x21,5 cm, jyrsitään reunoilta

15x45 mm koristelistaa:

 • 2 reunalistaa (K) á 200 cm

30x30 mm koristelistaa:

 • 2 pohjalistaa (L) á 65 cm

15x30 mm koristelistaa:

 • 8 listaa (M) á 20 cm, keskiruutuun

Lisäksi:

 • Puuliimaa (ulkokäyttöön)
 • 4x30 mm ja 6x200 mm ruuveja
 • 1,2x25 mm ja 1,8x35 mm galvanoituja viimeistelynauloja 10 mm pyörölistaa
 • 2 salpaa
 • Ovenkahva
 • Lukko
 • Lukkorunko
 • Pohjamaalia
 • Maalia

Erikoistyökalut

 • Pöytäsirkkeli
 • Porakoneteline

Vie aikaa

Pari päivää ilman kuivumisaikoja.

Hinta

Pariovet maksavat noin 250 euroa.

Vaikeusaste

Työ ei ole vaikeaa, mutta siinä pitää olla tarkkana. Pidä huoli etenkin siitä, että ovet ovat tasaisella alustalla, kun liima kuivuu. Muuten ne vääntyvät.

Piirustus

Piirroksessa näytetään, miten ovi on rakennettu. Jos teet parioven kuten tässä jutussa, toinen ovi tehdään samalla periaatteella mutta peilikuvana.

Piirros 1: Kaikkiin oven rungon osiin (A, B1 ja B2) sahataan huullokset. Niiden syvyys on 3 senttiä ja leveys 1,5 senttiä.

Piirros 2: Peilit (C ja D) asennetaan rungon sisään.

Piirros 3: Peilit puristetaan paikoilleen listoilla molemmilta puolilta. Listat E, F ja G ovat etupuolella ja listat E2, F2 ja G2 takapuolella (eivät näy kuvassa).

Piirros 4: Ovi viimeistellään listoilla (M) ja peileillä (H ja J), jotka tehdään 9 milliä paksuista, nelikulmaisista levynpaloista, joissa on viistetyt reunat.

Lopuksi ovi maalataan, hiotaan, tasoitetaan ja maalataan uudestaan.

Video

Näin käytät pöytäsirkkeliä

Videolla kerrotaan, miten käytät sahaa. Sahassa on iso pöytä ja erilaisia säätömahdollisuuksia, joten sillä voi halkaista lautoja suorassa ja viistossa kulmassa sekä sahata puihin uria. Pöytäsirkkeli on erinomainen työkalu myös levyjen halkaisemiseen.

Naulojen ja ruuvien oikea pituus

Peilioven maalaaminen

Maalaa puun syiden suuntaisesti joka puolella

Estä nukan irtoaminen telasta

Vähennä lämpöä, kun maalaat

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.