Uudet peitelistat vanhaan karmiin

Uusia peitelistoja voi olla vaikea asentaa suoraan vanhoihin karmeihin. Asian-tuntijamme näyttää, miten se onnistuu.

Johdanto

Vanhojen talojen ovikarmit ovat lähes aina kapeampia kuin seinän paksuus. Tämän vuoksi uudet peitelistat päätyvät usein vinoon, kun ne asennetaan vanhoihin karmeihin. Tällöin myös 45 asteen jiiriin tehdyt kulmat irvistävät.

Ratkaisuna ovat lisälistat, jotka täyttävät karmin ja peitelistan välisen raon niin, että peitelistat saadaan asennettua suoraan. Voit ostaa valmiita, vakiokokoisia höylättyjä listoja. Yleisimmät listapaksuudet ovat 6, 9, 12 ja 15 mm. Jos et löydä tarkasti kohteeseesi sopivaa listaa, sahaa ne itse höylätystä puutavarasta.

Ohjeet

01
Tee näin 9 Vaihe

1

Selvitä lisälistan koko. Pidä suorakulmainta seinää vasten ja mittaa sen etäisyys karmiin.

2

Mittaa karmin leveys. Listat on asennettava niin etäälle seinää vasten, että saranat eivät ota vastaan, kun ovi avataan, vaan vapaata tilaa jää pari millimetriä. Laita merkit koko karmin pituudelle.

3

Naulaa listat kiinni 1,8 x 40 mm:n uppokantanauloilla. Listat asennetaan vain toisiaan vasten, niitä ei sahata jiiriin.

4

Tee peitelistoihin merkinnät. Paina pystypeitelistaa lattiaa vasten, kun teet merkkiviivan vaakalisälistan alareunan kohdalle. Tee merkkiviiva myös vaakapeitelistaan.

5

Naulaa peitelistat kiinni 1,8 x 40 mm uppokantanauloilla. Sahaa ne - kaksi pysty- ja kaksi vaakapeitelistaa - jo etukäteen 45°:n kulmaan.

6

Pursota sahapinnoille liimaa. Näin vältyt siltä, että liitos halkeaa, kun puu elää (ilman kosteusvaihteluiden mukaan).

7

Kiinnitä vaakapeitelista uppokantanauloilla. Varmista, että lista on painettu hyvin pystypeitelistaa vasten, jotta liima sitoo liitoksen kunnolla.

8

Lukitse liitos uppokantanauloilla. Peitelistaa voi joutua välillä hivuttamaan ruuvitaltan avulla hieman ulospäin, jotta se asettuu oikeaan tasoon.

9

Upota uppokantanaulat tuurnalla ja pyyhi ylimääräinen liima pois. Tasoita naulanreiät, kulmaliitokset yms. Hio ja maalaa, kun tasoite on kuivunut.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Ovenkarmit