Sopivat ovilistat joka kerta

Oven vaihtaminen voi tuntua vaikealta, mutta sen voi tehdä helposti itse. Voit helpottaa työtä entisestään Jeld-Wenin Flex-karmipaketilla, jossa on valmiiksi sahatut peitelistat ja karmin sisään painettavat täytelistat.

TÄMÄN TAKIA SE ON HELPPOA! Peitelistoissa on valmiit täytelistat eli smyygit, jotka painetaan karmissa olevaan loveen. Se tarkoittaa, että työn hankalin vaihe on tehty valmiiksi.

Johdanto

Välioven vaihtaminen on helpompaa kuin moni luulee. Karmin asentaminen sujuu yllättävän nopeasti, mutta listoittaminen on usein hankalaa ja hidasta työtä. Peitelistat pitää sahata siististi jiirin, ja peitelistan ja karmin välinen rako pitää peittää täytelistalla eli smyygillä. Jeld-Wenin Flex-karmiin kuuluvat peitelistat on sahattu valmiiksi 45 asteen kulmaan.

Parasta on, että peitelistoihin on kiinnitetty valmiiksi täytelistat, jotka painetaan karmissa olevaan loveen. Se tarkoittaa, että työn vaikein vaihe on tehty valmiiksi tehtaalla.

Ohjeet

01
Tee tilaa uudelle ovelle 4 Vaihe

Mittaa uuden oven leveys huolellisesti, ennen kuin aloitat oven ja karmien vaihtamisen.

Mittaaminen kannattaa, sillä uuden oven ympärille voi asentaa aiempaa leveämmät peitelistat. Jos irrotat vanhan karmin varovasti, et joudu paikkaamaan ja maalaamaan seiniä. Se vähentää työtä huomattavasti.

1

Mittaa uuden oven koko. Oviaukko on 90x210 sentin kokoinen. Siihen sopii tavallinen 82,5x204 sentin ovi.

2

Leikkaa peitelista irti seinästä matto-puukolla. Siten tapetti ja maali eivät repeydy, kun listat irrotetaan.

3

Irrota vanha karmi. Mahdolliset naulat kannattaa katkaista puukkosahalla, jotta seinä ei mene rikki, kun karmi irrotetaan.

4

Pura karmi sivu kerrallaan. Sahaa karmi kappaleiksi puukkosahalla, pistosahalla tai käsisahalla.

02
Asenna karmi 6 Vaihe

Päätä aluksi, kumpaan suuntaan ovi avautuu. Flex-karmin voi koota kummin päin tahansa. Yläkarmin asento määrittelee oven avautumis-suunnan.

Kokoa karmi ja asenna se oviaukkoon kiilojen avulla. Kun karmi on suorassa, ruuvaa se kiinni pakkauksen mukana tulevilla karmiruuveilla. Aloita saranapuolelta, nosta ovi väliaikaisesti saranoille, suorista karmi ja ruuvaa toinen puoli kiinni seinään.

1

Kokoa karmi ja ruuvaa kynnys kiinni karmiin. Poraa reiät valmiiksi, jotta ruuvit eivät halkaise karmia tai kynnystä.

2

Katkaise karmin tiivisteet saksilla. Listat pitävät oven tiiviinä ja sulkevat sen äänettömästi.

3

Kiilaa kynnys suoraan ennen oven asentamista. Kiilaa saranapuoli 0,5-1 milliä vastapuolta ylemmäs, sillä ovi painaa sarana puolta alemmas.

4

Ruuvaa karmin saranapuoli kiinni pakkauksen mukana tulevilla ruuveilla. Varmista, että karmit ovat pystysuorassa.

5

Nosta ovi väliaikaisesti saranoille. Raskas ja hankalasti liikuteltava ovi on helpompi nostaa paikalleen, kun se kiilataan oikeaan korkeuteen puukapuloiden avulla.

6

Suorista karmi ja ruuvaa toinen puoli kiinni. Säädä karmia oven mukaan. Kiilaa karmi lujasti paikalleen ja ruuvaa se kiinni karmiruuveilla.

03
Paina listat kiinni karmiin 5 Vaihe

Peitelistat sopivat karmin leveyteen, ja ne on sahattu valmiiksi 45 asteen kulmaan yläpäästä. Se tarkoittaa, että listat pitää vain lyhentää sopivan pituisiksi.

Kun listat on lyhennetty ja koottu yhteen lamelliliuskojen, liiman ja kiristinten avulla, ne painetaan karmissa olevaan uraan ja lyödään varovasti paikalleen.

1

Mittaa peitelistan paikka. Irrota sitä ennen ovi ja saranat, jotta ne eivät haittaa asentamista. Paina ylälista paikalleen. Mittaa ylälistan ja lattian välinen etäisyys.

2

Lyhennä peitelistat. Listat voi lyhentää helposti alapäästä, sillä niiden yläpäät on sahattu valmiiksi 45 asteen kulmaan.

3

Kokoa listat yläpäästä. Paina lamelliliuskat niille kuuluviin loviin, levitä listojen väliin liimaa ja ruuvaa kiristimet paikoilleen.

4

Paina täytelistat karmissa olevaan uraan. Lyö listat varovasti uran pohjaan asti.

5

Kiinnitä saranat uudestaan karmiin, kun peitelista on oikeassa paikassa.

04
Viimeinen silaus 2 Vaihe

Kun karmi ja peitelistat ovat paikoillaan, on aika asentaa kynnyslistat. Nosta ovi uudestaan saranoille, asenna kahva ja avainkilpi. Peitä karmiruuvien reiät pakkauksen mukana tulevilla muovitulpilla.

1

Kiinnitä kynnyslista viimeistelynauloilla. Sekä lista että kynnys ovat kovaa puuta, joten nauloille porataan valmiit reiät 1 millin terällä. Tue kynnyksen keskikohta puu-kapulalla, jotta se ei painu alaspäin.

2

Nosta ovi saranoille, asenna kahva ja avainkilpi. Tämä kahva tuli oven ja karmien mukana.

Materiaalit

• 1 ovi
• 1 Flex-karmi ja listat
• 1 asennussarja, jossa on ruuvit, liimaa ja muut tarvikkeet
• Kiiloja

Vie aikaa

1 päivä

Hinta

Noin 300 euroa

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Ovenkarmit