Rakenna listat oven ympärille

Äsken asennettuun oveen tarvitaan vielä listat. Tässä on sellainen ongelma, että karmi on ohuempi kuin seinä. Siksi on tehtävä ensin reunalistoja varten täytelistat.

Lisälistat tehdään tässä mdf-listasta, jonka leveys valitaan sen mukaan, että lista on lopulta seinän tasalla. Tässä tapauksessa tarvitaan 36 mm:n listaa. Kannattaa mitata karmin ulkomitta useaan kertaan, tällä varmistetaan, että etäisyys on sama joka kohdassa. Ensimmäinen lista kiinnitetään yläreunaan. Ei haittaa, vaikka yläpuolelle jäisi pieni rako, sillä se peittyy myöhemmin reunalistan alle.

Lista liimataan ja naulataan paikalleen niin, että se on kohdakkain karmin ulkoreunojen kanssa. Tässä käytetään paineilmanaulainta mutta yhtä hyvin dyckert-naulat voi lyödä kiinni pienllä vasaralla. Kun apulistat ovat paikallaan, otetaan mitat reunalistoja varten.

On tärkeä merkitä listojen sijainti ennen kuin ne sahataan oikeaan mittaansa. Jotta lopputulos olisi hyvän näköinen, reunalistat eivät saa peittää täytelistoja. Tässä on päätetty, että täytelistoista saa jäädä 5 mm näkyviin. Niin lopputulos on siistin näköinen. Nyt mitataan, kuinka pitkiä reunalistoista sahataan. Sitten ensimmäinen sahataan 45 astetta jiiriin.

Lista kiinnitetään paikalleen niin, että se on 5 mm:n päässä täytelistan ulkoreunasta. Reunalista tarvitsee kiinnittää vain kolmesta kohdasta. Ylälista mitataan niin, että se on molemmista päistä 5 mm leveämpi kuin pystysuorien täytelistojen väli. Jos lista sahataan katkaisusirkkelillä, lopputulos on sileä ja kaunis.

Samalla tavalla sahataan ylälista. Sovittamalla listoja yhteen saat vielä käyttöön hiukan säätövaraa, ja saat liitoksesta mahdollisimman tiiviin. Listoihin ja niiden päihin sivellään hiukan liimaa. Sitten ne asetetaan paikalleen ja kiinnitetään pienillä dyckert-nauloilla. Liitosten päihin on levitettävä vähän liimaa ennen kuin listat painetaan yhteen. Lyö naulat kokonaan listan sisään.

Huomaa, että yksi naula lyödään molempien listojen läpi. Siten jiirikulmasta tulee täysin tiivis. Nyt reunalistat ovat paikallaan. Jos et halua, että ruskea apulistan jää näkyviin, maalaa se kertaalleen valkoisella maalilla.

    Lisää samasta aiheesta Ovenkarmit