Näin asennat lasin välioveen

Jos sisällä on liian pimeää, asia on helppo korjata. Eteisen väliovesta pääsee sisään paljon valoa, kun peilit sahataan pois ja tilalle asennetaan kirkkaat lasit.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
80 euroa

Johdanto

Monet vanhat ovet ovat säilyttämisen arvoisia. Vanhan peilin korvaaminen lasilla ei ole vaikeaa.

Katso, miten asennat oveen lasin viikonlopussa

Näissä rakennusohjeissa näytetään vaihe vaiheelta, miten irrotat ovesta peilit ja asennat niiden tilalle lasit. Näytämme, miten:

 • sahaat peilit irti
 • asennat huulloslistat ja alatuet
 • asennat lasit ja kiinnität loput listat

Ohjeet

01
Sahaa peilit pois 3 Vaihe

Peiliovesta pois sahattavat kohdat on helppo erottaa ja rajata. Käytännössä ovesta sahataan pois suurin osa. Se on helpointa tehdä upotus sahalla, sillä sen terän voi painaa läpi sahat­ tavan esineen keskeltä. Peilit voi sahata pois myös pistosahalla tai tavallisella käsisahalla.

Tässä jutussa sahaamiseen käytetään upotussahaa ja ohjainkiskoa, jotta sahaus linjoista tulee varmasti suorat. Nurkkien sahaamiseen käytetään käsisahaa, sillä se yltää paremmin perille asti.

1

Sahaa peilit pois. Sahauslinjoja ei ole pakko piirtää, sillä ohjainkiskon voi asentaa peilin reunaa vasten.

2

Sahaa nurkat. Sahaa upotussahalla parin sentin päähän nurkasta ja sahaa viimeiset pari senttiä käsisahalla. Sitä on helpompi käyttää tarkasti, eikä sen terä mene liian pitkälle yhtä helposti.

3

Irrota peilit. Sahaa peilit kokonaan irti ja nosta ne pois. Voit pyytää jonkun kaveriksi kannattelemaan peilejä, jotta oven reunat eivät halkea.

02
Asenna huullos­ listat ja alatuki 7 Vaihe

Lasi (F) asennetaan kehykseen, joka tehdään sivulistoista (A) sekä ylä- ja alalistoista (B).

Vinolistat (C) sahataan poikki 45 asteen kulmassa ja asetetaan paikoilleen. jotta niiden päät saadaan sahattua poikki oikeassa kulmassa. Yleensä oven alaosaan tarvitaan tuki-listoja (E). Tässä käytetään kahta 35x45 millin listaa, mutta sopiva koko vaihtelee ovesta toiseen. Alatuki vakauttaa lasikehikkoa ja koko ovea.

1

Sahaa listat. Sahaa sivulistat (A) sekä alaja ylälistat (B) oven sisämittojen mukaan. Sahaa myös kolme pitkää vinolistaa (C) 45 asteen kulmassa ja aseta ne listojen (A) väliin.

2

Piirrä vinolistan (C) sahauskulma. Tee lyijykynällä merkki sivulistaan (A) vinolistan pään kohdalle. Sahaa ylimääräinen osa pois 45 asteen kulmassa.

3

Aseta alalista (B) paikalleen ja mittaa, kuinka isot tukilistat (E) oveen tarvitaan. Ne asennetaan alalistan (B) ja oven alaosan väliin.

4

Sahaa tukilistat (E). Asenna aukon pohjalle yksi tai kaksi listaa. Tässä käytetään kahta.

5

Asenna vinorimat (E). Levitä listoihin liimaa ja ruuvaa ne kiinni isoilla ruuveilla. Asenna lisäksi pari ruuvia oven reunojen läpi, jotta ovi vakautuu. Hio lopuksi reunat ja listat samalle tasolle.

6

Kiinnitä sivulistat (A) toiselta puolelta oveen. Levitä puuliimaa kaikkiin listoihin ja naulaa ne kiinni 1,4x35 millin viimeistely-nauloilla. Nauloille porataan valmiit reiät 2 millin puuterällä.

7

Maalaa puuosat. Kun sivulistat (A), ylä- ja alalistat (B) sekä alatuki (E) ovat paikoillaan, voit maalata oven kaikki puuosat samalla värillä.

03
Asenna lasi ja kiinnitä loput listat 6 Vaihe

Oven toiseen reunaan on asennettu huulloslistat (A + B), ja nyt ovi kään­ netään ympäri toisen puolen huullos­ listojen asentamista varten.

Kun kaikki listat ovat paikoillaan, on aika maalata vinolistat (C + D) samalla värillä kuin muut puuosat. Sen jälkeen vinolistat asennetaan paikoilleen.

1

Levitä liimaa huulloslistoihin (A + B). Purista kapea noro liimaa aivan rungon viereen.

2

Aseta lasi (F) huulloslistoihin (A + B) ja paina lasi kunnolla kiinni liimaan. Poraa lasin toiselle puolelle asennettaviin huulloslistoi-hin valmiit reiät 2 millin terällä.

3

Naulaa listat (A + B) varovasti kiinni. Voit asettaa lasin ja vasaran väliin pahvinpalan tai pyyhkeen.

4

Liimaa vinolistat (C + D) lasin (F) päälle. Kiinnitä aluksi kolme pitkää listaa (C) ja liimaa sen jälkeen kiinni lyhyet osat (D).

5

Kun liima on kovettunut, käännä ovi ympäri. Liimaa kiinni loput listat (C+D) samalla tavalla kuin lasin toisella puolella.

6

Tiivistä sauma akryylisaumamassalla. Pyyhi ylimääräinen massa huolellisesti pois ja levitä lisää maalia huonosti peittyneisiin kohtiin. Sen jälkeen ovi on valmis.

Materiaalit

13x22 mm listaa

 • 4 sivulistaa (A) á 180 cm
 • 4 ylä- ja alalistaa (B) á 61 cm

8x33 mm listaa

 • 6 pitkää vinolistaa (C)
 • 12 lyhyttä vinolistaa (D)

35x45 mm mäntylistaa

 • 2 listaa alatueksi (E) á 61 cm

Lisäksi

 • 4 mm lasia, 59,5x178 cm (F)
 • 1,4x35 mm viimeistelynauloja
 • 5x100 mm ruuveja
 • Puuliimaa, asennusliimaa, akryylisaumamassaa ja maalia

Erikoistyökalut

 • Upotussaha ja ohjainkisko

Vie aikaa

Viikonlopun kuivumisaikoineen.

Hinta

Noin 80 euroa.

Vaikeusaste

Listat pitää asentaa tarkasti ja ajan kanssa, mutta se on projektin vaikein osa.

Piirustus

Video

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

TEKNIIKAT: Lasin leikkaaminen

Alle 15 euron hintainen lasileikkuri riittää

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Ovet