Näin maalaat peilioven

Vanhat, laadukkaat peiliovet kestävät lähes ikuisesti ja pysyvät hyvässä kunnossa, kun ne maalataan silloin tällöin kiiltävällä maalilla. Peiliovien kunnostaminen on työlästä, sillä maalaamisessa on paljon eri vaiheita, ja maalin pitää kuivua niiden välillä. Ovet pitää maalata ripeästi, jotta pintaan ei tule rumia raitoja.

Upeat peiliovet. Näin maalaat vanhat ovet täydellisesti.

Katso, miten maalaat peilioven siististi. Pidä kieli keskellä suuta ja työskentele ripeästi, jotta maali ei kuivu kesken kaiken.

Vesiliukoinen maali kuivuu pinnasta alkaen, joten sitä on vaikea levittää siististi ilman pintaan jääviä raitoja. Se on erityisen vaikeaa peiliovissa, joissa on paljon yksityiskohtia ja erisuuntaisia osia. Älä kuitenkaan lannistu, sillä asiantuntijamme näyttää, miten maalaat ne oikein.

Tärkeintä on työskennellä rivakasti. Etenkin pohjamaali pitää levittää nopeasti kuivaan puuhun. Huonelämpötila kannattaa pitää matalana ja ilmankosteus korkeana. Voit vääntää patterit nollille ja kantaa huoneeseen pari vesiämpäriä ennen maalaamista.

Maalaa kaikki oven osat syiden suuntaisesti ja pidä kunnon tauko jokaisen maalikerroksen jälkeen.

Puuovien maalaamiseen pitää käyttää maalia, jonka kiiltoaste on 40 tai enemmän. Mitä kiiltävämpi pinta, sitä helpompi se on pitää puhtaana – ja sitä vaikeampaa siististi maalaaminen on.

ENNEN MAALAAMISTA

1. Irrota kahvat ja peitekilvet. Työnnä reikiin paperia, jotta lukkoon ei mene pölyä ja maalia.

2. Hio koko ovi. Käytä tasohiomakonetta tai epäkeskohiomakonetta isoilla pinnoilla. Käytä jyväkoon 120 hiomapaperia ja hio pinta sileäksi, jotta maalipinnasta tulee mahdollisimman siisti.

3. Hio reunat ja koristelistat käsin. Käytä rimanpätkää hiomapaperin tukena reunojen hiomisessa, ja hio koristelistat pelkällä paperilla. Imuroi pöly ja pyyhi pinta kuivaksi väännetyllä rätillä.

4. Hio ja maalaa saranat ja muut metalliosat ruosteelta suojaavalla maalilla.

5. Jos ovessa on oksia, ne kannattaa käsitellä oksalakalla, jotta pihka ei tihku maalin läpi. Levitä oksalakkaa kaksi kerrosta puolen tunnin välein.

NÄIN MAALAAT OVEN

1. Aloita maalaaminen peileistä. Levitä aluksi pohjamaali. Se peittää hyvin ja kuivuu nopeasti. Maalaa myös peilien reunoilla olevat listat.

2. Pyyhi maali pois pyyhkeellä heti, jos maalia menee reunalistojen yli.

3. Maalaa seuraavaksi pystyosat ja vaakaosat. Pidä huoli, että maalatun alueen reuna pysyy kosteana. Muuten ovesta voi tulla laikukas.

4. Maalaa oven vaakaosat reunoja myöten ja siirry sen jälkeen pystyosiin. Maalaa kaikki osat siten, ettei maalin reuna kuivu.

5. Maalaa lopuksi oven syrjät. Käytä soikeaa 45 millin pensseliä, jotta maalaaminen sujuu nopeasti.

6. Kun pohjamaali on kuivunut, ovi pitää tasoittaa. Akryylimassaa on helppo levittää ja hioa. Tasoita ja hio syvät kolot useaan kertaan.

7. Hio kaikki tasoitetut kohdat käsin, kun akryylimassa on kovettunut. Hio myös pohjamaali kevyesti paikoista, jotka tuntuvat epätasaisilta.

8. Levitä pintamaali samalla tavalla kuin pohjamaali. Levitä maalia 2–3 kerrosta, ja hio ovi kerrosten välillä jyväkoon 180 hiomapaperilla.

Vinkki isot reiät

Isot reiät ja halkeamat voi paikata kemiallisella puulla. Se on kaksiosaista ainetta, joka sekoitetaan massasta ja kovettimesta. Kun osat on sekoitettu, massa kovettuu noin 20 minuutissa. Massaa on helppo hioa, ja se on yhtä kovaa kuin puu.

Kemiallinen puu koostuu kahdesta osasta, jotka sekoitetaan toisiinsa. Isommassa putkilossa on tasoitetta ja pienemmässä kovetinta.

Kemiallinen puu koostuu kahdesta osasta, jotka sekoitetaan toisiinsa. Isommassa putkilossa on tasoitetta ja pienemmässä kovetinta.

Tärkeää!

Maalattavat pinnat pitää puhdistaa huolellisesti hiomapölystä ennen maalin levittämistä. Muuten maalin sekaan jää pieniä roskia. Käytä pölynimuria tai pehmeää harjaa ja pyyhi pinnat kostealla pyyhkeellä.

Katso, miten maalaat peilioven

Alla olevalla videolla näytetään, miten peilioven. Jutun loppuosassa kerrotaan, mitä videolla tapahtuu.

Tässä ruudullisessa ovessa on monenlaisia reunuksia. Ne ovat jääneet maalarinteipistä, jolla värit on erotettu toisistaan. Kaikki reunukset on hiottava kokonaan pois niin, että päästään maalaamaan sileälle pinnalle.

Ovi pitää aluksi hioa

Jotta päästäisiin hiomaan pohjaan asti, käytetään epäkeskohiomakonetta ja aluksi hiomapaperia, jonka karkeus on 80, ja hiomakoneen jäljet siistitään hiomapaperilla, jonka karkeus on 220. Ovenkahvat ja avaimenreiän helat on poistettava.

Näin niiden päälle ei tule maalia, ja kun uusi maali tulee helojen alle, reunasta tulee tasainen. Kun kaikki isot pinnat on hiottu epäkeskohiomakoneella, maalari ottaa kärkihiomakoneen, jolla pääsee peilin nurkkiin.

Hiomakonetta käytettäessä on oltava tarkkana, ettei hio peilioven kulmia pyöreiksi. Ahtaimmissa nurkissa käytetään taitettua hiomapaperia. Jos käytössä ei ole hiomakonetta, oven voi totta kai hioa myös käsin.

Aloita maalaaminen keskeltä

Hiomisen jälkeen ovi nostetaan pystyyn, ja hiomapöly harjataan pois pienellä harjalla. Kun pölyt on harjattu, ovi lasketaan alas ja pyyhitään kostealla sienellä. Pyyhkimisestä huolimatta jäljelle jää aina hieman hiomapölyä, joka pyyhitään pois kädellä.

Ensimmäinen kerros maalataan pintamaaliin soveltuvalla pohja- ja välimaalilla. Pohjamaali saa toisaalta varsinaisen maalin tarttumaan paremmin, ja toisaalta se peittää sen verran hyvin, että maalaukseen riittää yksi kerros.

Ovea aletaan maalata sisältä päin, eli jokaisen peilin keskeltä ulospäin. Viimeiseksi maalataan siis oven pitkät suorat reunat. Ensin poikittain ja sitten pitkittäin niin, että siveltimenvedot kulkevat puun syiden suuntaisesti.

Muista hioa ennen pintamaalia

Kun oven pohjamaalaus on valmis, sen on kuivuttava maalin ohjeen mukainen aika ennen töiden jatkamista. Ulko-ovea maalattaessa ovi on tuotava yöksi sisälle. Seuraavana päivänä ovi hiotaan hiomapaperilla, jonka karkeus on 220. Hiominen on välttämätöntä, jotta varsinainen maali tarttuisi mahdollisimman hyvin.

Sen jälkeen ovi harjataan. Myös valmiiksimaalaus aloitetaan sisältä päin. Aluksi maalataan peilin reunat. Tässä on muistettava maalata puun syiden suuntaisesti niin saadaan paras lopputulos. Peilin keskeltä maalia levitetään koko pinnalle, ja lopuksi se tasoitetaan niin, etteivät siveltimenjäljet jää näkyviin.

Samalla pintaan jää tasainen maalikerros. Lopuksi maalataan oven kehys ja syrjä. Nyt tämä puoli on valmis. Oven toinen puoli maalataan samalla tavalla. Näin ruudullisesta ovesta tuli uusi hieno valkoinen ovi.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Ovet