Tässä ruudullisessa ovessa on monenlaisia reunuksia. Ne ovat jääneet maalarinteipistä, jolla värit on erotettu toisistaan. Kaikki reunukset on hiottava kokonaan pois niin, että päästään maalaamaan sileälle pinnalle.

Ovi pitää aluksi hioa

Jotta päästäisiin hiomaan pohjaan asti, käytetään epäkeskohiomakonetta ja aluksi hiomapaperia, jonka karkeus on 80, ja hiomakoneen jäljet siistitään hiomapaperilla, jonka karkeus on 220. Ovenkahvat ja avaimenreiän helat on poistettava.

Näin niiden päälle ei tule maalia, ja kun uusi maali tulee helojen alle, reunasta tulee tasainen. Kun kaikki isot pinnat on hiottu epäkeskohiomakoneella, maalari ottaa kärkihiomakoneen, jolla pääsee peilin nurkkiin.

Hiomakonetta käytettäessä on oltava tarkkana, ettei hio peilioven kulmia pyöreiksi. Ahtaimmissa nurkissa käytetään taitettua hiomapaperia. Jos käytössä ei ole hiomakonetta, oven voi totta kai hioa myös käsin.

Aloita maalaaminen keskeltä

Hiomisen jälkeen ovi nostetaan pystyyn, ja hiomapöly harjataan pois pienellä harjalla. Kun pölyt on harjattu, ovi lasketaan alas ja pyyhitään kostealla sienellä. Pyyhkimisestä huolimatta jäljelle jää aina hieman hiomapölyä, joka pyyhitään pois kädellä.

Ensimmäinen kerros maalataan pintamaaliin soveltuvalla pohja- ja välimaalilla. Pohjamaali saa toisaalta varsinaisen maalin tarttumaan paremmin, ja toisaalta se peittää sen verran hyvin, että maalaukseen riittää yksi kerros.

Ovea aletaan maalata sisältä päin, eli jokaisen peilin keskeltä ulospäin. Viimeiseksi maalataan siis oven pitkät suorat reunat. Ensin poikittain ja sitten pitkittäin niin, että siveltimenvedot kulkevat puun syiden suuntaisesti.

Muista hioa ennen pintamaalia

Kun oven pohjamaalaus on valmis, sen on kuivuttava maalin ohjeen mukainen aika ennen töiden jatkamista. Ulko-ovea maalattaessa ovi on tuotava yöksi sisälle. Seuraavana päivänä ovi hiotaan hiomapaperilla, jonka karkeus on 220. Hiominen on välttämätöntä, jotta varsinainen maali tarttuisi mahdollisimman hyvin.

Sen jälkeen ovi harjataan. Myös valmiiksimaalaus aloitetaan sisältä päin. Aluksi maalataan peilin reunat. Tässä on muistettava maalata puun syiden suuntaisesti niin saadaan paras lopputulos. Peilin keskeltä maalia levitetään koko pinnalle, ja lopuksi se tasoitetaan niin, etteivät siveltimenjäljet jää näkyviin.

Samalla pintaan jää tasainen maalikerros. Lopuksi maalataan oven kehys ja syrjä. Nyt tämä puoli on valmis. Oven toinen puoli maalataan samalla tavalla. Näin ruudullisesta ovesta tuli uusi hieno valkoinen ovi.