Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Upeat peiliovet. Näin maalaat vanhat ovet täydellisesti.

Katso, miten maalaat peilioven siististi. Pidä kieli keskellä suuta ja työskentele ripeästi, jotta maali ei kuivu kesken kaiken.

Vesiliukoinen maali kuivuu pinnasta alkaen, joten sitä on vaikea levittää siististi ilman pintaan jääviä raitoja. Se on erityisen vaikeaa peiliovissa, joissa on paljon yksityiskohtia ja erisuuntaisia osia. Älä kuitenkaan lannistu, sillä asiantuntijamme näyttää, miten maalaat ne oikein.

Tärkeintä on työskennellä rivakasti. Etenkin pohjamaali pitää levittää nopeasti kuivaan puuhun. Huonelämpötila kannattaa pitää matalana ja ilmankosteus korkeana. Voit vääntää patterit nollille ja kantaa huoneeseen pari vesiämpäriä ennen maalaamista.

Maalaa kaikki oven osat syiden suuntaisesti ja pidä kunnon tauko jokaisen maalikerroksen jälkeen.

Puuovien maalaamiseen pitää käyttää maalia, jonka kiiltoaste on 40 tai enemmän. Mitä kiiltävämpi pinta, sitä helpompi se on pitää puhtaana – ja sitä vaikeampaa siististi maalaaminen on.

Vinkki isot reiät

Isot reiät ja halkeamat voi paikata kemiallisella puulla. Se on kaksiosaista ainetta, joka sekoitetaan massasta ja kovettimesta. Kun osat on sekoitettu, massa kovettuu noin 20 minuutissa. Massaa on helppo hioa, ja se on yhtä kovaa kuin puu.

Kemiallinen puu koostuu kahdesta osasta, jotka sekoitetaan toisiinsa. Isommassa putkilossa on tasoitetta ja pienemmässä kovetinta.

Kemiallinen puu koostuu kahdesta osasta, jotka sekoitetaan toisiinsa. Isommassa putkilossa on tasoitetta ja pienemmässä kovetinta.

Tärkeää!

Maalattavat pinnat pitää puhdistaa huolellisesti hiomapölystä ennen maalin levittämistä. Muuten maalin sekaan jää pieniä roskia. Käytä pölynimuria tai pehmeää harjaa ja pyyhi pinnat kostealla pyyhkeellä.

Katso, miten maalaat peilioven

Alla olevalla videolla näytetään, miten peilioven. Jutun loppuosassa kerrotaan, mitä videolla tapahtuu.

Tässä ruudullisessa ovessa on monenlaisia reunuksia. Ne ovat jääneet maalarinteipistä, jolla värit on erotettu toisistaan. Kaikki reunukset on hiottava kokonaan pois niin, että päästään maalaamaan sileälle pinnalle.

Ovi pitää aluksi hioa

Jotta päästäisiin hiomaan pohjaan asti, käytetään epäkeskohiomakonetta ja aluksi hiomapaperia, jonka karkeus on 80, ja hiomakoneen jäljet siistitään hiomapaperilla, jonka karkeus on 220. Ovenkahvat ja avaimenreiän helat on poistettava.

Näin niiden päälle ei tule maalia, ja kun uusi maali tulee helojen alle, reunasta tulee tasainen. Kun kaikki isot pinnat on hiottu epäkeskohiomakoneella, maalari ottaa kärkihiomakoneen, jolla pääsee peilin nurkkiin.

Hiomakonetta käytettäessä on oltava tarkkana, ettei hio peilioven kulmia pyöreiksi. Ahtaimmissa nurkissa käytetään taitettua hiomapaperia. Jos käytössä ei ole hiomakonetta, oven voi totta kai hioa myös käsin.

Aloita maalaaminen keskeltä

Hiomisen jälkeen ovi nostetaan pystyyn, ja hiomapöly harjataan pois pienellä harjalla. Kun pölyt on harjattu, ovi lasketaan alas ja pyyhitään kostealla sienellä. Pyyhkimisestä huolimatta jäljelle jää aina hieman hiomapölyä, joka pyyhitään pois kädellä.

Ensimmäinen kerros maalataan pintamaaliin soveltuvalla pohja- ja välimaalilla. Pohjamaali saa toisaalta varsinaisen maalin tarttumaan paremmin, ja toisaalta se peittää sen verran hyvin, että maalaukseen riittää yksi kerros.

Ovea aletaan maalata sisältä päin, eli jokaisen peilin keskeltä ulospäin. Viimeiseksi maalataan siis oven pitkät suorat reunat. Ensin poikittain ja sitten pitkittäin niin, että siveltimenvedot kulkevat puun syiden suuntaisesti.

Muista hioa ennen pintamaalia

Kun oven pohjamaalaus on valmis, sen on kuivuttava maalin ohjeen mukainen aika ennen töiden jatkamista. Ulko-ovea maalattaessa ovi on tuotava yöksi sisälle. Seuraavana päivänä ovi hiotaan hiomapaperilla, jonka karkeus on 220. Hiominen on välttämätöntä, jotta varsinainen maali tarttuisi mahdollisimman hyvin.

Sen jälkeen ovi harjataan. Myös valmiiksimaalaus aloitetaan sisältä päin. Aluksi maalataan peilin reunat. Tässä on muistettava maalata puun syiden suuntaisesti niin saadaan paras lopputulos. Peilin keskeltä maalia levitetään koko pinnalle, ja lopuksi se tasoitetaan niin, etteivät siveltimenjäljet jää näkyviin.

Samalla pintaan jää tasainen maalikerros. Lopuksi maalataan oven kehys ja syrjä. Nyt tämä puoli on valmis. Oven toinen puoli maalataan samalla tavalla. Näin ruudullisesta ovesta tuli uusi hieno valkoinen ovi.