Lisää valoa olohuoneeseen uusilla terassiovilla

Vanhan talon olohuone oli hämärä ja umpinainen, joten olemme poistaneet vanhan erkkerin. Olohuoneeseen saatiin valoa ja yhteys pihalle lisäämällä sinne uudet terassiovet, joissa on suuret lasiruudut.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
2.000 euroa

Uudet terassiovet, joissa on suuret lasiruudut, tuovat olohuoneeseen runsaasti valoa ja saavat sen näyttämäään kokoaan suuremmalta.

Johdanto

Tässä artikkelissa poistamme vanhan erkkeri-ikkunan ja korvaamme sen uusilla terassiovilla, joiden kolme suurta lasiruutua päästävät runsaasti valoa sisään.

Etenemme harkiten ja näytämme, miten poistamme erkkerin hellävaraisesti vahingoittamatta taloa tai sotkematta turhaan. Siten emme pölisytä sahanpurua ja vanhaa mineraalivillaa koko taloon.

Vaikka olimme tilanneet oven mittojen mukaan, aukko osoittautui liian suureksi, joten sitä täytyy muokata. Näytämme myös, miten korjaamme lattian ennen uusien terassiovien asentamista.

Näissä ohjeissa kuvataan työvaiheet pääpiirteissään, eikä niitä voi kopioida suoraan kaikkiin taloihin.

Eroon erkkeristä

Tässä talossa on erkkeri-ikkuna, jossa on suuri tavallinen lasiruutu sekä sivuilla pienempiä tummennettuja ruutuja lyijykehyksessä. Erkkeri-ikkunassa on oma viehätyksensä, mutta aika on tehnyt tehtävänsä. Siksi ikkunasta halutaan eroon samalla, kun taloa eristetään ulkoa ja remontoidaan nykyaikaisemmaksi sisältä.

Erkkeri-ikkunan poistaminen ja korvaaminen suurilla kolmilasisilla terassiovilla ei ole pelkästään esteettinen valinta. Ovissa on enemmän lasipintaa kuin erkkeri-ikkunassa, joten olohuoneeseen saadaan enemmän valoa. Lisäksi ovesta pääsee suoraan pihalle. Nämä seikat tekevät olohuoneesta tilavamman ja avoimemman.

Vaikka erkkeriikkuna on pääasiassa lasia, se rajoittaa valon pääsyä olohuoneeseen.

Ohjeet

01
Erkkeri-ikkuna puretaan sisäpuolelta 3 Vaihe

Vanha erkkeri on poistettava ennen kuin uudet ovet voi kiinnittää seinään. Ikkunaa ei auta purkaa kovakouraisesti, vaan tehdä se kaikessa rauhassa. Siten vältetään vahingoittamasta talon muita rakenteita.

Työ aloitetaan sisäpuolelta, josta poistetaan ensin ikkunalauta ja sitten verhous, jolla ikkuna on kiinnitetty seiniin. Samalla pääsee käsiksi eristeisiin. Ne pitää irrottaa varovasti, jotta pölyä ei pääse leviämään muualle taloon.

1

Ensin poistetaan marmorinen ikkunalauta. Lasiruudut on kiinnitetty asennusliimalla, joten ne leikataan varovasti irti veitsellä ja nostetaan pois kokonaisina.

2

Seuavaaksi poistetaan listat ja verhous. Aikaa kannattaa varata reilusti, jotta mikään ei mene rikki ikkunan ympärillä. Nitkutamme osat irti vähitellen väkivalloin vääntämisen sijaan.

3

Eristemateriaali poistetaan. Kun listat ja verhous on irrotettu, erkkeri-ikkunaa reunustavat eristeet voidaan poistaa ongelmitta. Työ täytyy tehdä hengityssuojaimen ja käsineiden kanssa.

02
Erkkeri poistetaan ulkopuolelta 7 Vaihe

Erkkeri-ikkunasta on poistettu eristeet ja sisäverhous. Sitten siirrymme ulos ja irrotamme ensin kahden sivuikkunan kehykset. Leikkaamme suuren ikkunan irti puukkosahalla ja irrotamme se yhtenä kappaleena. Sen jälkeen jäljellä olevan erkkerin purkaminen sujuu helposti.

Lopuksi erkkeristä jää jäljelle enää lattiaosa. Se sahataan irti. Sahausura kohdistetaan uuden ovenkarmin etureunan kohdalle.

1

Siirrymme ulos ja nostamme ensin kaksi sivuikkunaa pois saranoiltaan.

2

Kiinteä ikkuna sahataan irti. Käytämme puukkosahaa ikkunan irrottamiseen. Ikkunan alta sahataan 15 cm viistosti alhaalta ylöspäin, jotta lasiruutu on helppo nostaa pois.

3

Ikkuna poistetaan karmeineen. Se helpottaa raskaan lasin käsittelyä ja suojaa lasia iskuilta. Ikkunan alareuna nostetaan ensin irti.

4

Merkitsemme oven paikan. Erkkerin lattiaosa on sahattava sellaiseksi, että lattian reuna on uuden terassioven etureunan kohdalla.

5

Tässä käytetään pistosahaa lattian sahaamiseen pituussuunnassa, mutta voit käyttää myös upotus- tai pyörösahaa. Varmista, ettet sahaa kovaan pohjaan asti.

6

Poistamme tarpeettoman palasen lattiaa. Myös paikoilleen jäävän aluslattian ylimääräinen osa on poistettava. Varo, ettet irrota olohuoneen muuta lattiaa.

7

Lasi poistetaan karmeineen

Vanhan erkkerin lasiruudut ovat suuria ja painavia. Lasit poistetaan ja kannetaan pois karmeineen, jotta ne saa irrotettua helposti ja ilman rikkoutumisen vaaraa.

03
Oviaukon valmistelu 7 Vaihe

Uusi ovi on miltei valmis asennettavaksi paikalleen, mutta ennen kuin voimme jatkaa, lattiaa on tuettava äskeisestä sahauskohdasta. Käytämme kiiloja ja palikoita oikaistessamme lattiaa, jonka on tietenkin oltava vaakasuorassa. Sen jälkeen ruuvaamme lattian kiinni alustaan.

Tässä tapauksessa toisen puolen seinä on hieman vino, joten seinän oviaukko on hieman odotettua suurempi. Siksi asennamme riman ylhäälle ja toisen riman vinolle sivulle siten, että oviaukko on sopiva oville.

1

Lattiaa tuetaan laudalla, joka työnnetään parketin alle. Lattia ja lauta kiinnitetään yhteen kuudella ruuvilla oviaukon kohdalta.

2

Suoristamme lattian kiiloilla siten, että se on vaakasuorassa oviaukon kohdalla. Kiilat painetaan betoniperustan ja aluslattian väliin, jolloin ne kohottavat lautaa.

3

Sitten lattia suoristetaan kiiloilla oviaukon kohdalla. Lattian on oltava vaakasuorassa molempiin suuntiin, joten hienosäädämme vielä lattian alle työnnettyjä kiiloja.

4

Kiinnitämme lattian kuudella 10 mm naulatulpalla, joille poraamme reiät betonilattiaan kiinnittämistä varten. Niitä lyödään alaspäin, kunnes tulpan kaulus on lattian yläreunan tasalla, ja lopuksi tulpat kierretään kiinni porakoneella.

5

Varmistaaksemme sopivan liitoksen oven alla ruuvaamme 10 mm paksuiset muovipalikat lattialle juuri oviaukon kohdalle.

6

Seinässä oleva oviaukko on hiukan liian suuri. Purkamisen yhteydessä kävi ilmi, että oviosa on 75 mm liian pieni. Siksi pienennämme aukkoa kiinnittämällä 73 mm paksun riman sekä ylhäälle että toiselle sivulle.

7

Valitsemme aukon oikean sivun ja ruuvaamme riman kiinni karmiruuveilla. Valitsimme oikean sivun, koska se on hiukan vino. Lyömme kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja korjaamme vinon kohdan rimalla.

04
Ovet asetetaan paikoilleen 7 Vaihe

Lopuksi asennamme ovet. Valmistau-dumme huolellisesti, jotta asennus sujuu nopeasti. Varmistamme, että kaikki on suorassa ja vaakatasossa, ja ruuvaamme oven karmin paikalleen pitkillä karmiruuveilla. Ensin karmi kiinnitetään ylhäältä kahdella ruuvilla, joita ei ruuvata loppuun asti. Sitten ovi säädetään paikalleen saranan puolelta ja kiinnitetään. Sen jälkeen oven loppuosa ujutetaan paikalleen ja ruuvataan kiinni.

1

Ovien karmiosat nostetaan paikalleen ilman ovia. Kaksi ihmistä tarvitaan nostamaan karmi paikoilleen lattiaan ruuvattujen säätöpalikoiden päälle.

2

Karmiosat suoristetaan alustavasti ja pidetään paikoillaan naputtamalla kiilat kummankin sivun yläreunan saumaan. Sen jälkeen suoristamme kaiken ja tarkistamme, että niin alakarmi kuin sivukarmitkin ovat suorassa.

3

Tarkistamme kulmien suoruuden mittaamalla viistosti kulmasta kulmaan. Voit käyttää tehtävään mittaa. Tässä käytetaan kahta listaa, jotka työnnetään kulmiin ja painetaan yhteen.

4

Kiinnitämme karmin 8 cm:n pituisilla karmiruuveilla. Työ tehdään vaiheittain, jotta voimme säätää karmeja tarpeen mukaan. Alakarmin kummallekin puolelle kiinnitetään yhdet karmiruuvit. Aloitamme sivukarmeista yhdellä ruuvilla, ja ylhäällä käytetään kahta ruuvia.

5

Nostamme sitten ovet paikalleen. Tarkistamme vielä, että ovet liikkuvat esteettä. Niiden molempien on sulkeuduttava samanaikaisesti, ja ylä- ja alakarmin ympärillä on oltava yhtä paljon tilaa.

6

Kiinnitämme karmin kokonaan 8 cm:n karmiruuveilla ja laitamme ruuvit kaikkien saranoiden lähelle. Kiiloja voi käyttää välissä, jos ruuvit vetävät karmia kohti seinää. Kiinnitä karmin ylä- ja alaosa vähintään yhdellä ruuvilla pystysuuntaisten karmien kummaltakin puolelta.

7

Lopuksi tarkistamme vielä kerran, että ovi toimii. Oviaukkoa ei kannata viimeistellä eristeellä ja saumanauhalla ennen kuin on varmaa, että kaikki toimii niin kuin pitääkin.

Materiaalit

  • Ovet
  • Seinän oviaukon mahdolliset sovituskappaleet
  • Karmiruuvit

Vie aikaa

Pitkä työpäivä (kahdelle).

Hinta

Noin 1.500-2.000 euroa.

Vaikeusaste

Työtehtävän raskain osuus on vanhan erkkeri-ikkunan poistaminen. Ovi on helppo asentaa, jos osaat käyttää vesivaakaa ja porakonetta.

Video

Näin käytät puukkosahaa

Sahassa on paljon voimaa, ja se on korvaamaton purkutyökalu. Puukkosahalla ja oikealla terällä voi sahata puuta, rautaa, tiiltä ja betonia. Tällä videolla esitellään kaikki sahanterät ja kerrotaan, miten sahaa kannattaa käyttää.

Vinkit & niksit

Osta ovi mittojen mukaan, niin säästät aikaa

Vakiokokoista ovea ei kannata ostaa, jos seinässä oleva reikä poikkeaa sen mitoista. Silloin on varattava aikaa oviaukon muokkaamiseen ennen oven asennusta. Se on työlästä ja vie enemmän aikaa. Ovia ja ikkunoita voi nykyään tilata verkosta kotiinkuljetuksella - juuri haluamillasi mitoilla.

Tilauksen toimitusaika on tietenkin pidempi kuin vakiomittaisella ikkunalla tai ovella, jonka voi noutaa rautakaupasta. Pidemmän odotusajan vastineeksi saat räätälöidyn tuotteen, joka sopii täydellisesti omiin tarpeisiisi. Voit yleensä valita myös monia muita yksityiskohtia, kuten karmin materiaalit, lasikerrosten määrän ja lasin tyypin.

Mittaaminen

Ikkunoita tilatessa muista ottaa lähtökohdaksi ikkuna-aukon mitat eli seinässä olevan reiän koko. Sen perusteella voit laskea karmin mitat. Saat karmin mitat selville mittaamalla oviaukon ja vähentämällä 1,5 cm joka suunnasta - sen verran tilaa tarvitaan saumaan oven tai ikkunan ympärillä.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Ovet