Komeat ovet 2 päivässä

Hyvä maaliruisku, oikeaa maalia ja hyvä työsuunnitelma. Näillä eväin pystyt maalaamaan kaikki talosi ovet viikonlopun aikana.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
20 euroa

Johdanto

Vanhat ovet kannattaa ilman muuta säästää ja maalata sen sijaan, että ne vaihtaisi uusiin. Tällä tavoin säästää rahaa ja, mikä tärkeämpää, välttyy karmien vaihtamiselta. On nimittäin lähes mahdotonta löytää uusia ovia, jotka sopisivat sellaisenaan vanhoihin karmeihin ja saranoihin. Vältyt myös seinän uusimiselta, joka voi olla edessä kun huomaa, että peitelistat ja karmit ovat ”kasvaneet kiinni” ympäristöönsä.

Talon ilme säilytetään parhaiten säästämällä vanhat karmit ja saranat, vaikka ovet muuttuvat tummista valkoisiksi. Maalaamme kaikki ovet kahdessa päivässä, vaikka käytämme maaliruiskua ja joudumme tämän vuoksi nostamaan ovet paikoiltaan ja peittämään huonetilan työn ajaksi. Jos ovet olisivat olleet sileät, olisimme ehkä selvinneet yhtä nopeasti telan avulla, jolloin ovia ei olisi tarvinnut nostaa paikoiltaan. Toisaalta ovista tulee komeammat ruiskumaalaamalla.

Ohjeet

01
Valmistele ovet 5 Vaihe

Pese ovet huolellisesti niiden ollessa pai-kallaan. Poista kahva ja lukkorunko ja varmista, että ovet aukeavat ja sulkeutu-vat osumatta karmiin ja että oven ja karmin välissä on tilaa uudelle maali-kerrokselle, ennen kuin nostat ovet saranoiltaan.

Puhdista ovi saranaraudan jäljiltä ja muilta kolhuilta, mikäli tarpeen.

Vanhoissa ovissa on usein sama numero sekä ovessa että karmissa. Jos näin ei ole ja vaihdettavia ovia on monta, niin tee merkinnät, jotta löydät varmasti oikean oven oikeaan karmiin.

1

Irrota ensin kahva, lukkopesä ja lukkorunko. Irrota kahva toiselta puolelta ovea ja vedä se irti. Tämän jälkeen voit irrottaa toisen puolen kahvan ja koko lukkorungon.

2

Ovilehti voidaan yleensä oikaista paikalleen säätämällä hieman oven saranoita. Tämän voi tehdä siististi käyttämällä saranarautaa. Aseta se saranan päälle ja säädä saranaa, kunnes ovi on suorassa.

3

Pese ovi huolellisesti, kun se vielä on saranoillaan. Ovi pestään puhtaaksi veden ja peruspuhdisteen tai maalipesu-aineen seoksella. Sekoitussuhde on yleensä 1:5, mutta tarkista asia pakkauksesta. Huuhtele puhtaalla vedellä.

4

Numeroi ovet. Voit tehdä kuten puusepät perinteisesti eli taltata roomalaiset numerot ovilehden ylä- tai alareunaan ja saranapuolen karmiin. Näin näet helposti, mihin ovi kuuluu, kun se on maalattu.

5

Irrota ovilehdestä saranat, jos saranan yläosaa ei maalata oven maalauksen yhteydessä. Nosta ovi pois ennen kuin irrotat saranan kokonaan. VINKKI: Jotta yläosat eivät katoaisi, ripusta ne karmissa olevaan saranaan.

02
Täysin sileä pohja 3 Vaihe

Esivalmisteluilla on ratkaiseva merkitys lopputuloksen kannalta. Jos ovessa on reikiä tai halkeamia, ne eivät katoa useallakaan maalikerroksella. Kaikki pienet reiät, halkeamat, kolot ja kuopat täytetään kevyttasoitteella, puusepän-tasoitteella tai jollakin muulla nopeasti kuivuvalla, hiottavalla tasoitteella - ei siis pehmeällä akryylisauma-aineella. Isoimmat reiät ja kolot täytetään kaksi-komponenttisella korjausmassalla (esim. Plastic Paddingin Kemialli-nen puu -täyte). Paksukin kerros kuivuu muutamassa minuutissa, joten hiomaan päästään nopeasti.

1

Paina tasoitetta huolella kaikkiin reikiin ja halkeamiin jäykällä lastalla. Varmista, että korjauskohta täyttyy koko-naan eikä ilmareikiä jää. Ylipursuava massa poistetaan lastan reunalla. Isoimmat kuopat täytetään leveämmällä lastalla.

2

Syvät ja isot reiät sekä vaurioituneet kulmat ja reunat muotoillaan kaksikomponenttisella korjausaineella. VINKKI: Aine kovettuu nopeasti, joten sekoita massaa vain yhtä korjauskohtaa varten kerrallaan. Työstä useita kerroksia.

3

Koko ovi hiotaan tasaiseksi ja si-leäksi. Aloita hiomalla isoimmat korjaukset paperikarkeudella 60-80 ja hio koko pinta raekarkeudella 120-80. Oven pitää olla täysin sileä ja tasaisen mattamainen. Reunat ja saranakohdat hiotaan etukäteen.

03
Maalaa ensin telalla 5 Vaihe

Aloita aina pohjamaalilla, olivatpa ovesi alun perin maalattuja, lakattuja tai öljykäsiteltyjä.

Pohjuste takaa tasaisen pohjan ja hyvän kiinnittymisen, kun ovi lopuksi maalataan maaliruiskulla.

Pohjamaalin valkoinen pinta paljastaa myös loputkin pikkuviat, jotka tasoi-tetaan ennen kuin pohjamaalikerros hiotaan kevyesti.

Sivelemme pohjamaalin telalla. Jos maalia on ohennettava, sen voi levittää maaliruiskulla. Peiliovet ovat nopeim-mat käsitellä. Joitakin pohjamaaleja ei kuitenkaan ohenneta, ja tällöin maali on levitettävä telalla ja siveltimellä.

1

Pahin pöly harjataan pois ja loput poistetaan kostealla liinalla. Pohjamaa-lausta varten ovet asetetaan yksi kerrallaan seinää vasten. Alareunan jalat pitävät oven irti maasta, ja pieni listapala yläreunan ruuvin päällä pitää oven irti seinästä.

2

Aloita reunoista ja saranoiden ympäriltä, jos et ole irrottanut niitä. Reunat maalataan siveltimellä tai telalla. Varo, ettet ota telaan niin paljon maalia, että karmien kohdalle jää paksuja maalikohtia.

3

Maalaa pinta lyhytnukkaisella leveällä telalla. Levitä pohjamaali kunnon kerroksena niin, että maali peittää oven kuvioinnin ja levittyy hyvin valumatta. Jos ovi on tumma, sen joutuu maalaamaan kahteen kertaan ennen pintamaalausta.

4

Etsi pienet reiät ja täytä ne tasoitteella - valkoinen pohjamaali tuo pienimmätkin halkeamat ja reiät näky-ville. Jotta työskentelyssä päästäisiin ripeästi eteenpäin, kannattaa valita nopeasti kuivuva tasoiteaine.

5

Hio pinta kevyesti, kun viimeinen pohjamaalikerros on kuivunut. Pohja-maali voi olla niin nopeasti kuivuvaa, että ensimmäinen ovi on kuiva jo ennen kuin kaikki ovet on maalattu. Hio karkeudella 150-180. Harjaa pöly pois ja pyyhi kostealla.

04
Sunnuntai: ohenna maali 3 Vaihe

Useimpia maaleja voi ohentaa maaliruis-kutukseen sopiviksi, mutta maalin oikea koostumus pitää varmistaa itse.

Maalin koostumuksen pitää olla oikea, ja tällöin maalin paksuudella eli viskositeetilla on ratkaiseva merkitys lopputuloksen kannalta. Jos maali on liian paksua, oviin jää helposti ”appelsiini-iho”, ja liian laiha maali alkaa valua.

Maalia on onneksi helppo ohentaa. Tarvitaan viskositeettimittari eli kaikessa yksinkertaisuudessaan pieni ”kuppi”, jossa on reikä pohjassa ja pitkä korva. Upota kuppi maaliin ja nosta se ylös nähdäksesi kuinka kauan maalilta vie valua reiästä ulos. Jos se kestää liian kauan, maalia pitää ohentaa.

1

Sekoita maaliin puhdasta vettä. Nyrkkisääntönä on, että maalia ohennetaan 10 % vedellä, mutta määrä on hieman maalikohtainen. Lisää vettä vähitellen ja mittaa aina välillä pienellä viskositeettimittarilla.

2

Upota viskositeettimittari maaliin ja nosta se jälleen ylös. Katso, kuinka kauan kestää, että maali valuu pohjareiästä ulos. Maaliruiskun ohjekirjasta näet, kuinka kauan tähän pitäisi kulua. Jos maali valuu liian hitaasti, lisää siihen vettä.

3

Kokeile maalia ja ruiskua pahvinpalaan. Maalin pitää levittyä tasaisesti ilman nokareita ja juosta siististi 10-20 sekunnin ajan. Säädä ilman ja maalin määrää ruiskussa niin, että ruisku-maalauksen tulos näyttää hyvältä.

05
Ruiskumaalaa ovet 4 Vaihe

Maaliruiskua käytettäessä maalin pitää olla tavallista juoksevampaa. Maalin pitää siis levittyä hyvin yhteen ja syn-nyttää yhtenäinen pinta, mutta maali saattaa myös valua helposti. Tämän vuoksi maalia pitää ruiskuttaa useana ohuena kerroksena ja antaa sen tasoit-tua kerroksien välillä.

Maaliruiskua ei saa heiluttaa ja vipata ylös ja alas, vaan sitä on pidettävä pystyssä ja kuljetettava tasaisesti joko pysty- tai vaakasuoraan koko pinnan leveydeltä ja täsmälleen samalta etäi-syydeltä ruiskuttaen. Vain näin saat koko maalipinnasta ohuen ja tasaisen.

1

Ruiskuta maalia ensin oven molem-piin reunoihin. Maalin määrä kannattaa aluksi säätää pieneksi ja ilman määrä riit-tävän suureksi. Tämä sen vuoksi, että saat ruiskun hallintaasi ja toisaalta sen vuoksi, ettet ruiskuta kapeisiin reunoihin liikaa maalia.

2

Ruiskuta pinta pitkin rauhal-lisin liikkein. Vaihda maalaussuuntaa pystystä vaakaan kerroksittain. Lopeta ajoissa, vaikka väri ei peittäisi. Jos maali alkaa valua, joudut hiomaan uudestaan.

3

Kun olet maalannut reunat ja oven toisen puolen, käännä ovi pitämällä yläruuvista kiinni ja kiertämällä ovea toisin päin kahden pohjaruuvinsa varassa. Kuulostaa vaikealta, mutta jos pidät ovea koko ajan tasapainossa, sitä on helppo hallita.

4

Ovet maalataan useaan kertaan. Maalikerroksien pitää kuivua, mutta tämä käy nopeasti, koska kerrokset ovat niin ohuita. Viimeisestä maalikerroksesta pitää saada ohut mutta täysin peittävä, ja maalin pitää levitä yhteen tasaiseksi pinnaksi.

Materiaalit

• Pohjamaalia
• Viimeistelymaalia
• Kaksikomponenttista tasoitetta
• Puusepän tasoitetta
• Hiomapaperia epäkeskohiomakoneelle
• Peruspuhdistetta

Erikoistyökalut
• Maaliruisku, matalapaineinen
• Hiomalasta
• Viskositeettimittari, joka osoittaa, milloin maali on sopivaa maaliruiskulle.

Vie aikaa

Viikonloppuprojekti

Hinta

Tarvikkeet: noin 20 €/ovi

Video

VINKIT: "Työpöytä" kaksikomponenttisille massoille

TYÖKALUT: Näin käytät epäkeskohiomakonetta

Tällä videolla näytetään, mihin kaikkeen epäkeskohiomakonetta voi käyttää. Se on erinomainen työkalu isojen vaakapintojen hiomiseen, lakan ja maalin poistamiseen ja käsittelemättömän puun hienohiontaan. Sen lisäksi koneella voi kiillottaa esimerkiksi öljytyn pöytälevyn.

Vinkit & niksit

Varusta ovet jaloilla

3 ruuvia ja listanpala helpottavat oven maalausta molemmin puolin.

Säästämme paljon aikaa, kun voimme maalata ovet molemmin puolin joutumatta odotta-maan, että ensimmäinen puoli on kuivunut. Tämä onnistuu ruuvien ja listanpalan avulla.

Kaksi ensimmäistä ruuvia sijoitetaan oven alareunaan ikään kuin jaloiksi. Näin voimme maalata alas asti. Niksinä on kuitenkin kolmannen ruuvin kiinnittäminen oven yläreunaan, jolloin ovea voi kiertää hämmästyttävän helposti alareunan ruuvijalkojen varassa. Kun yläruuvi kiinnitetään lyhyen listanpalan läpi, oven saa nojalleen seinää vasten.

Aseta ovi parille pukille ja kiinnitä kaksi 4,5 x 80 mm:n ruuvia oven alareunaan ikään kuin jalkapariksi.

Ennen kuin kiinnität kolmannen ruuvin oven yläreunaan, ruuvaa yläreunan listapalan läpi. Lista-pala toimii oven tukena seinää vasten.

Kun oven toinen puoli on maalattu, otetaan yläruuvista kiinni ja ovi vedetään irti seinästä, kunnes se on tasapainossa - nyt voit helposti kääntää ovea sen pienten jalkojensa varassa pitämällä ruuvista kiinni.

Anna pölyn laskeutua

Aloita sunnuntai huolellisella siivouksella.

Lauantaina aikaansaamasi hiontapöly on laskeutunut yön aikana, joten sunnuntai kannattaa aloittaa imuroimalla. Jos ovet ovat samassa huoneessa, jossa hioit, pyyhi ne vielä ker-taalleen ennen kuin ryhdyt ruiskumaa-laamaan. Etsi seinä, jota vasten voit ruiskumaalata, ja suojaa seinät ja lat-tia oven ympäriltä.

Peiteteippiä käytetään kuten maalarinteippiä.

Imuroi lattia ja seinät, jottet kierrätä pölyä niin, että se kiinnittyy märkään maaliin.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Ovet