Näin asennat peitelistat

Oviin on helppo vaihtaa uudet peitelistat. Perinteiset peitelistat ovat kauniita, mutta niiden asentaminen vaatii hieman ylimääräistä huolellisuutta. Ohjeitamme seuraamalla kehystät ovesi tyylikkäästi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
150 euroa

Johdanto

Oven peitelistoilla voidaan korostaa talon tyyliä. Peitelistan mallin valitseminen onkin tärkeää, mikäli olet asentamassa uutta ovea - tai jos haluat vain muuttaa hieman sisustuksen ilmettä vaihtamalla vanhojen ovien peitelistat.

Ohjeet

01
Sivulistat 5 Vaihe

Kun ryhdyt asentamaan oven peitelistoja, päätä ensin, mihin ne asennetaan. Voit asentaa ne jatkumaan suoraan karmista tai jättää listat koristeiksi sijoittamalla ne hieman kauemmas karmin huulloksesta. Jos valitset jälkimmäisen tavan, kannattaa tehdä mitta, jotta saat listat kauttaaltaan yhtä etäälle karmista.

Pysty- ja vaakalistat laitetaan kulmissa jiiriin. Käytä apuviivoja, kun mittaat listojen jiirikulmia. Näin varmistat, että sahaat listan jiirin varmasti oikeaan suuntaan. Jos päädyt valinnassasi sileisiin peitelistoihin, jiirimerkinnöistä on vielä enemmän hyötyä, koska listat voi asentaa molemmin päin.

1

Mittaa ja merkitse, mihin kohtaan haluat peitelistan. Teemme tähän siirtymän ja laitamme listat alkamaan 6 mm reunasta. Tee merkit yläkulmaan ja pariin kohtaan pitkälle sivureunalle.

2

Pidä peitelistaa ovea vasten ja merkitse jiirikulma. Sahaa peitelistan pää suorassa kulmassa lattiaan nähden ja aseta lista oikealle paikalleen, kun piirrät merkkiviivat. Viistolla apuviivalla saat jiirikulman varmasti oikein.

3

Sahaa oven päällä oleva listan päät 45°:n jiiriin. Katkaisu-/jiirisahalla syntyy siistein jälki. Jos et omista katkaisusahaa, koeta saada saha jostakin lainaksi. Siitä on paljon apua, jos aiot listoittaa useita ovia.

4

Kiinnitä listat uppokantanauloilla. Naulaa 5-8 cm:n päähän jiiristä.

VINKKI: Lyö naula ensin listan yläosan keskelle, mutta älä lyö naulaa kokonaan sisään ennen kuin olet asentanut kaikki kolme listaa. Näin voit vielä tarvittaessa oikaista niitä.

5

Naulat upotetaan 1 mm:n tuurnalla. Jos et omista tuurnaa, voit käyttää suurta naulaa tai kalusteruuvia. Peitä uppokantanaulan pää valkoisella akryylisaumamassalla.

02
Ylälista 3 Vaihe

1

Sahaa ylälista, kun olet asentanut kaksi sivulistaa. Sahaa ensin toinen pääty jiiriin. Pidä listaa paikallaan ja tarkista, että liitos on siisti ennen kuin merkitset listan pituuden. Sahaa sen jälkeen toinen pääty.

2

Aseta ylälista paikalleen. Sivele ylälistan molempien päätyjen viistopinnoille valkoista puuliimaa. Näin liitoksesta tulee siisti eikä listojen väliin jää rakoa, kun puu kuivuu.

3

Aloita ylälistan naulaaminen ensin keskeltä. Paina molempien päätyjen jiirikulmia sivuihin kiinni ja naulaa loput. Jotta liitos pysyisi hyvin kiinni kun liima on kuivunut, iske siihen naula. Naulaa ylhäältäpäin, jotta naula ei jää näkyviin.

03
Kynnyslistat 6 Vaihe

1

Kynnyslista on sovitettava niin, että se istuu mahdollisimman siististi oven peitelistan profiilia vasten. Tämä koskee vain oviaukon toista puolta..

2

Tee merkinnät ja leikkaa kynnyslista terävällä taittoteräveitsellä niin, että se suurin piirtein istuu profiiliin. Tarkista aika ajoin, ettet leikkaa listasta liikaa. Muista varoa sormiasi.

3

Naulaa kynnyslista kiinni, kun olet leikannut sen valmiiksi. Tammipuulista ei ole helpoimpia naulattavia, joten siihen kannattaa esiporata reiät 1 mm:n poralla. Käytä 1,2 x 25 mm:n uppokantanauloja.

4

Upota naulat tuurnalla. Erityisesti kynnyslistan naulat on syytä upottaa, jotta niihin ei satuta jalkojaan.

5

Näin kynnyslista on paikoillaan tällä puolella ovea. Lista liittyy siististi oven peitelistoihin.

6

Asenna kynnyslista oven toiselle puolelle. Nyt listaa ei tarvitse sovittaa peitelistan profiiliin, sillä lista tukeutuu jatkolistaan. Kiilaa kynnys kunnolla ennen kuin naulaat kynnyslistan kiinni, jotta se ei narahda joka kerta kun sen päälle astuu.

04
Jos oviaukko on syvempi kuin karmi 4 Vaihe

Jos oviaukko on syvempi kuin ovikarmi, tehtävästä tulee hieman tavallista haastavampi. Tällöin joudut nimittäin rakentamaan ”jatkokappaleen” eli asettamaan ylimääräisen listan, joka ”jatkaa” ovikarmia siten, että siitä tulee yhtä syvä kuin aukosta, jossa se sijaitsee.

Näin liitoskohdasta tulee siisti ja oven peitelistat saadaan johonkin kiinni. Tämä jatkokappale on tehty 21 x 32 mm:n listasta ja sahattu oikeaan mittaan kahden sivulistan ja ylälistan pituuksien mukaan.

Jatkolista ruuvataan kiinni ovenkarmiin. Peitelistat kiinnitetään jatkolistaan uppokantanauloilla.

1

Esiporaa jatkolistaan 4 mm:n poralla. Poraa päällipuolelta hieman viistoon, jotta ruuvi porautuu jatkolistan takareunaan ja peittyy peitelistan alle.

2

Kiinnitä lista 4 x 70 mm:n lastulevyruuveilla 40-50 cm:n välein. Laita listan taakse valkoista puuliimaa ennen sen kiinnittämistä, jotta lista ei irvistä liitoksissa.

3

Ruuvaa sivu ja päällikappale yhteen. Esiporaa 4 mm:n poralla.

4

Asenna nyt peitelistat. Merkitse jatkolistojen ruuvienkantojen paikat, sillä ne peittyvät, kun peitelistat kiinnitetään. Merkintöjen avulla vältyt myös osumasta nauloilla ruuvikohtiin.

Uudet perinteisen näköiset peitelistat sopivat pariovien - ja koko talon - tyyliin.

Materiaalit

Peitelistaa (perinneprofiili):

  • 4 kpl á 240 cm, 2 kpl á 180 cm

12 x 15 mm kynnyslistaa:

  • 2 kpl á 180 cm

Tarv. 21 x 32 mm listaa (jatkolista):

  • 2 kpl á 240 cm, 1 kpl 180 cm

Lisäksi:

  • Uppokantanauloja, 1,2 x 25 mm ja 1,6 x 40 mm
  • Puuliimaa, akryylisaumamassaa
  • Tarv. lastulevyruuveja, 4 x 70 mm

Erikoistyökalut

  • Katkaisu-/jiirisaha

Peitelistamalleja löytää internetistä. Laita hakusanaksi ”peitelista”.

Vie aikaa

1 päivä sis. maalaamisajan. Lisäksi kuivumisaika.

Hinta

Noin 150 €/tuplaovien perinteiset peitelistat

Vaikeusaste

Tehtävä ei ole vaikea, mutta liitokset saattavat irvistää. Katkaisu-/jiirisahalla selviät haasteista helpoimmalla.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …