Pietelistat: Peitelistat ovat piste iin päälle. Ne viimeistelevät siististi oven tai ikkunan reunat.

Peitelistat ovat piste iin päälle. Ne viimeistelevät siististi oven tai ikkunan reunat.

Miten peitelistat asennetaan?

Peitelistat ostetaan noin neljä metriä pitkinä listoina ja sahataan sopivan mittaisiksi pätkiksi.

Aloita asentaminen piirtämällä karmiin vaaka- ja pystylistojen liitoskohta. Tee merkit noin sentin päähän karmin ulkoreunoista. Pidä listanpätkiä merkkien kohdalla ja piirrä sahauslinjat.

Miten peitelistat asennetaan?

Peitelistat on helppo sahata nopeasti ja tarkasti katkaisu- ja jiirisirkkelillä, mutta voit käyttää sahaamiseen myös jiirilaatikkoa ja pienihampaista käsisahaa.

Listat kiinnitetään viimeistelynauloilla. Aloita vaakaosasta ja asenna pystylistat sitä vasten. Kun liitokset ovat tiiviit ja listat ovat paikoillaan, naulaa molemmat nurkat kiinni yhdellä naulalla kummastakin suunnasta.

Miten peitelistat asennetaan?

Maalattu vai käsittelemätön?

Osa peitelistoista on maalattu valmiiksi valkoisiksi (yleensä sävyllä RAL 9010). Listat ovat mäntyä tai MDF:ää. Valmiiksi maalatut listat ovat käteviä, sillä niitä ei ole pakko maalata ollenkaan. Toisaalta naulanreiät voi tasoittaa ja maalata piiloon. Yksi kerros pintamaalia riittää viimeistelyyn.

Maalaamattomat listat ovat lähes poikkeuksetta mäntyä. Käsittelemättömät eli puuvalmiit mäntylistat ovat halpoja, ja niitä myydään kaikissa rautakaupoissa. Joissakin rautakaupoissa myydään myös jalopuulistoja, jotka ovat esimerkiksi mahonkia, tiikkiä ja tammea.

Puuvalmiit eli käsittelemättömät listat kannattaa maalata ennen asentamista. Se on helpompaa ja siistimpää kuin paikallaan maalaaminen. Listat kannattaa maalata myös takaa, jotta ne eivät halkea.

Erityistä

Peitelistojen valinnassa ei tarvitse tyytyä rautakaupan valikoimaan, sillä listat voi höyläyttää oman mallin mukaan. Se kannattaa, jos uusien listojen on tarkoitus sopia yhteen vanhojen listojen kanssa. Ota sahalle mukaan pätkä vanhaa listaa malliksi.

Koot

  • Muovipeitelistat. Vain muutamia kokoja, yleisin koko 15x65 milliä.

  • Suorat ja pyöristetyt peitelistat. Yleensä paksuus vaihtelee 14 millistä 21 milliin. Tavallisimmat leveydet 40 millistä 92 milliin.

  • Koristepeitelistat. Lukemattomia erilaisia kokoja ja malleja. Yleisimmät paksuudet ovat 14–22 milliä, mutta koristepeitelistat voivat olla yli 30 milliä paksuja. Yleisimmät leveydet vaihtelevat 68 millistä jopa 140 milliin.