Tee itse ullakon ikkuna

Ullakon tekeminen vie oman aikansa, mutta se sopii täydellisesti vanhan talon tyyliin. Näytämme, miten teet ikkunan itse.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivää
Hinta
60 euroa
Ikkunan puite on helpointa viimeistellä hiomalaikalla. Puitetta on helppo liikutella, kun porakone kiinnitetään telineeseen.

Ikkunan puite on helpointa viimeistellä hiomalaikalla. Puitetta on helppo liikutella, kun porakone kiinnitetään telineeseen.

Johdanto

Soikean ikkunan voi tilata valmiina ikkunatehtaalta, mutta nykyaikaiset puu-alumiini-ikkunat eivät oikein sovi vanhojen talojen tyyliin. Voit saada täydellisen ikkunan, jos osaat tehdä tarkkaa työtä. Ikkunan tekeminen on mukavaa, sillä siinä pääsee käyttämään koko työkaluarsenaalia. Puitteissa riittää sahaamista, jyrsimistä, hiomista ja veistämistä.

Käsin tehty tammi-ikkuna on hidas rakentaa mutta sopii täydellisesti sata vuotta vanhan talon julkisivuun.

Ohjeet

01
Puite 5 Vaihe

Alkuperäinen ikkuna oli soikea, ja se oli jaettu riskolla neljään osaan. Uudesta ikkunasta tulee samanlainen. Osien päät pitää sahata millintarkasti, jotta liitoksista tulee tiiviit.

Tämä puite rakennetaan 50 milliä paksusta höylätystä tammilevystä. Levyä on vaikea sahata vannesahalla, joten osat sahataan kolmessa vaiheessa. Sahaa aluksi palat, joissa on oikeanmuotoinen ulkoreuna ja tarpeeksi ylimääräistä puuta keskellä ja päissä.

1

Tee sapluuna, joka on tarkasti samankokoinen kuin vanhan ikkunan osat. Hio reunat tasaisiksi, sillä uudesta ikkunasta tulee samanmuotoinen kuin sapluunasta.

2

Aseta sapluuna ensimmäisen levynpalan päälle ja piirrä muoto huolellisesti. Pidä huoli, ettei sapluuna mene levyn reunan yli. Muuten osasta tulee liian pieni.

3

Sahaa vannesahalla tarkasti viivaa pitkin. Vannesahan käyttöä pitää aluksi harjoitella, mutta se kannattaa, sillä vannesaha tekee tarkempaa jälkeä kuin pistosaha.

4

Sahaa osien päät erittäin tarkasti, jotta liitokset eivät irvistä. Tässä käytetään tarkistussirkkeliä, mutta voit käyttää myös tavallista katkaisusirkkeliä. Tärkeintä on, että terä osuu tarkasti viivan kohdalle.

5

Aseta osat työpöydälle ja tarkista, että ne ovat samankokoisia. Tarkista myös, etteivät liitokset irvistä.

02
Liitokset 6 Vaihe

Liitosten pitää olla tiiviitä, jotta saumat eivät irvistä ja puitteesta tulee mahdollisimman luja.

Tässä jutussa liitosten tekemiseen käytetään tappijyrsintä. Osiin jyrsitään pitkät kolot, jotka täytetään liimalla. Koloihin asennetaan tapit, ja puite puristetaan yhteen yön ajaksi.

1

Piirrä merkit osien puoliväliin jokaisen liitoksen kohdalle. Tee merkit osien etu- ja takapuolelle.

2

Aseta tappijyrsin toisen pään keskelle ja paina jyrsin puuhun. Tee samanlaiset kolot kaikken osien päihin.

3

Levitä reilusti liimaa kaikkiin koloihin ja nakuta tapit varovasti pohjaan. Levitä liimaa osien päihin ja tappeihin ja paina ne yhteen. Voit puristaa puitteen yhteen liiman kuivumisen ajaksi kuormaliinalla.

Koputa varovasti, jotta tapit eivät mene rikki.

4

Hio puitteen syvyyssuuntaiset pinnat vuorokauden kuluttua. Voit kiinnittää porakoneen telineeseen ja hioa pinnat hiomalaikalla.

5

Tarkista vähän väliä suorakulmalla, että reunat ovat kohtisuorat. Jos reunat ovat vinot, jatka hiomista.

6

Hio ylimääräinen liima pois epäkeskohiomakoneella. Varo, ettet pyöristä nurkkia.

03
Ristikko 7 Vaihe

Ikkunaan asennetaan perinteinen valepiena eli ristikko. Puitteeseen veistetään kolot ja ristikko sahataan pöytäsirkkelillä. Sen lisäksi tarvitaan yläjyrsintä, jotta puitteeseen saadaan huullos lasia ja ristikkoa varten.

Huulloksen tekemistä kannattaa harjoitella ylimääräisellä puukapulalla ennen puitteen jyrsimistä. Se auttaa varmistamaan, että huulloksesta tulee juuri oikean syvyinen.

1

Piirrä vanhan ristikon muoto tammilistaan (tässä 20x50 milliä). Sahaa viivojen ulkopuolelta, jotta uudesta ristikosta tulee hieman paksumpi kuin alkuperäisestä.

2

Sahaa uusi ristikko pöytäsirkkelillä noin 16 asteen kulmassa. Säädä sivuohjain siten, että kalteva osa alkaa 20 milliä pohjan yläpuolelta.

3

Jyrsi ristikkoon huullokset laseja varten. Huulloksen pitää olla 7 milliä leveä ja 19 milliä syvä. Huullos pitää jyrsiä kolmeen tai neljään kertaan, ennen kuin siitä tulee tarpeeksi syvä.

4

Pidä ristikkoa puitteen sisäpuolta vasten ja piirrä merkit. Sahaa kaksi 7–8 millin syvyistä uraa ja tee kolot taltalla. Veistä reunat ja pohja suoriksi.

5

Jyrsi puitteeseen huullos lasia varten. Tee huulloksesta 7 milliä leveä ja 19 milliä syvä. Jyrsi huullos 3–4 osassa samalla tavalla kuin ristikkoa varten.

Puitteen sisäpuolelle jyrsitään huullos ristikkoa varten.

6

Asenna ristikko, kun lasin huullos on jyrsitty valmiiksi. Tässä asentamiseen käytetään pelkkää liimaa. Ristikon osat sahataan tarkasti puitteen mittojen mukaan. Sen jälkeen liiman annetaan kuivua rauhassa vuorokauden ajan.

Kun liima on kuivunut, hio puite aluksi jyväkoon 120 hiomapaperilla ja vaihda sen jälkeen kokoon 180.

Ota huomioon, että ikkunan läpi menevään pitkään rimaan pitää veistää kolot pystyrimoja varten.

7

Pohjusta puite fungiseideja sisältävällä pellavaöljyllä, jotta puite ei homehdu. Sen jälkeen voit kiinnittää lasit ikkunakitillä ja maalata puitteen haluamallasi värillä.

Materiaalit

• Tammilevyä, n. 5x50x100 senttiä Tammilista n. 2x5x120 senttiä
• PU-liimaa D4

Erikoistyökalut

• Levyliitin ja tappeja
• Pöytäsirkkeli
• Vannesaha
• Yläjyrsin
• Hiomalaikka

Vie aikaa

Työ vie kauan aikaa, sillä hiomista ja liimaamista on paljon. Varaa työhön 3–4 päivää, sillä vaiheiden välillä on paljon taukoja.

Hinta

Noin 60 euroa.

Vaikeusaste

Hyvän lopputuloksen tekeminen vaatii kokemusta. Mittausten ja sahausten pitää olla tarkkoja, ja ristikoiden pitää olla suorassa.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Ikkunat