Näin asennat ikkunat

Ikkunat on helppo vaihtaa itse, mutta niiden mittaamisessa ja tilaamisessa pitää olla tarkkana.

Ikkunan asentaminen ei ole vaikeaa, mutta siinä ei saa hutiloida. Uudet ikkunat laskevat lämmityskuluja, ja itse asentamalla voi säästää paljon rahaa.

Näytämme tässä jutussa, miten asennat ikkunat puutaloon ja tiilitaloon.

Asentaminen puuseinään

1

Tarkista vatupassilla, onko ikkunan alapuolella oleva puu vaakasuorassa. Jos puu on vino, asenna ikkunan alle levyn-palasia, kunnes vatupassi on suorassa.

2

Nosta karmi paikalleen ja kiinnitä se suoraan kiiloilla. Poraa karmiruuveille reiät, jos niitä ei ole valmiiksi. Kohdista reiät 10 senttiä ala- ja yläkarmista ja ruuvaa karmi kiinni.

3

Eristä karmin viereiset raot mineraalivillalla joka puolelta. Työnnä villa paikalleen puutikulla, mutta älä painele villaa liian tiiviiksi. Eristysteho perustuu villan seassa olevaan ilmaan.

4

Asenna eristeiden peitoksi ikkunalauta ja smyygilaudat. Pidä huoli, ettei vesi valu rakenteisiin lautojen välisistä raoista.

5

Tiivistä lopuksi ikkunalaudan ja karmin alareunan välinen rako. Vesi voi nousta kovalla tuulella ikkunalautaa pitkin ja valua rakenteisiin, jos rakoa ei tukita.

Asentaminen tiiliseinään

1

Nosta karmi paikalleen. Tässä karmissa ei ole ikkunoita. Jätä karmin ala- ja yläpuolelle yhtä isot raot. Kiilaa ikkuna paikalleen, jotta se ei kaadu.

2

Karmin joka puolella pitää olla yhtä isot raot. Kiilaa karmi suoraan ja yhtä kauas runkotolpista. Tarkista, että nurkat ovat suorat.

3

Kun karmi on paikallaan, varmista, että ikkunat avautuvat ja sulkeutuvat kunnolla. Poraa karmeihin ruuvinreiät, jos niitä ei ole valmiiksi.

4

Kiilaa karmi lujasti paikalleen ruuvien kohdalta ja kiinnitä karmi lopullisesti. Voit irrottaa kiilat, kun ruuvit on asennettu.

5

Eristä raot. Rautakaupoissa on rakoihin sopivaa villakaistaa, mutta voit tehdä sopivat kaistaleet myös levystä. Älä paina villaa liian tiiviiksi, jotta sen sekaan mahtuu ilmaa.

6

Peitä sauma lopuksi ulkoa laastilla, ja saumanauhalla. Voit saumata raon myös elastisella saumamassalla.

Kätevät työkalut: ilmatyynyt ja saumanauha

Voit käyttää ikkunoiden asentamiseen perinteisiä puukiiloja, mutta siihen on myös toinen tapa. Ilmatyynyt eli Winbagit ovat käteviä, sillä niihin on helppo lisätä ilmaa pumppaamalla.

Saumojen viimeistelyyn voi käyttää laastin ja elastisen saumamassan sijaan laajenevaa saumanauhaa. Se täyttää karmin ja seinän välisen raon tiiviisti.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Ikkunat