Ikkunaluukut, jotka voit tehdä itse

Ikkunaluukut voivat olla sekä kätevät että koristeelliset. Voit rakentaa ne itse ja tehdä niistä juuri sellaiset kuin haluat.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
60 euroa

Johdanto

Ikkunaluukuilla on tarkoituksensa

Ikkunaluukut ovat kotoisin eteläisistä maailmankolkista. Ne pitävät auringonvalon ja -lämmön tehokkaasti ulkona keskipäivällä.

Arkkitehdit toivat tyylin lomamatkoiltaan pohjoiseen. Täällä niillä on kuitenkin pelkkää koristearvoa, ehkä muutamaa kuumaa kesäpäivää lukuunottamatta.

Kiinteät tai suljettavat ikkunaluukut

Koristearvo näkyy siinä, että kaikkia luukkuja ei edes voi sulkea. Joissakin huviloissa näkee luukkuja, jotka ruuvattu kiinni seiniin.

Monia ikkunaluukkuja voi kuitenkin käyttää. Lukittavista ikkunaluukuista voi olla hyötyö myös siinä tapauksessa, ettei niitä tarvita auringon takia.

Lukittavat ikkunaluukut estävät murtoja

Lukittaviiin ikkunaluukkuihin voi asentaa lukon, jolloin ne estävät murtoja. Lukittavat ikkunaluukut tekevät varkaiden elämän hieman vaikeammaksi, vaikka eivät estäkään murtoja kokonaan.

Perinteiset pohjoismaiset ikkunaluukut

Tässä ohjeessa näytetään vaihe vaiheelta, miten rakennat perinteiset pohjoismaiset ikkunaluukut. Ne eivät ole etelämaalaista tyyliä vaan niissä on vaakasuorat rimat. Voit kuitenkin tehdä luukkuihin mieleisesi kuvion. Jos olet tottunut tekemään puutöitä, voit muuttaa mallia ja saada juuri sellaiset ikkunaluukut kuin haluat.

Vain mielikuvitus on rajana, kun talon ilmettä muokataan ikkunaluukuilla. Valitse kuitenkin sellainen ikkuna-luukkumalli, joka istuu talon muuhun tyyliin.

Ohjeet

01
Valmistelut 3 Vaihe

1

Mittaa ensin ikkunan korkeus ja leveys (ilman peitelautoja; A-B ja C-D). Vähennä luvuista muutama senttimetri, niin saat ikkunaluukut suljettua ja avattua vaivattomammin.

2

Mittaa sitten ikkunakehysten syvyys. Tämä mitta on ratkaisevan tärkeä, kun luukkujen saranat kiinnitetään. Luukuista on eniten hyötyä, kun ne aset-tuvat suljettaessa kehysten sisäpuolelle.

3

Sahaa kaikki osat. Oma maku ja mökin tyyli ratkaisevat käytettävän puun mitat. Me valitsimme luukkuihin 21 x 95 mm:n laudat ja poikkilistoihin 21 x 70 mm:n puutavaran.

02
Kokoa luukut 6 Vaihe

Tässä tapauksessa ikkunakehysten syvyys oli vain 21 mm. Luukkujen poik-kilistoihin on jyrsittävä tämänsyvyiset urat saranoille. Jos kehysten syvyys on yli 42 mm (laudan paksuus + poikkilista), saranat kiinnitetään luukkujen ulkopuo-lelle. Silloin asennus sujuu helpommin.

1

Mittaa saranoiden paksuus. Huomioi, että nämä saranat ovat toisesta päästään tuplapaksut.

2

Sarana kiinnitetään luukun ja poikkilistan väliin. Sen takia saranalle on taltattava ura listaan. Piirrä saranan muoto ja lisää pari millimetriä, niin saat saranalle mukavasti tilaa.

3

Talttaa terävällä taltalla viivojen mukaan. Huomaa, että uran on oltava syvempi siitä päästä listaa, johon saranan tuplapaksu pää tulee. VINKKI: Jos käytössäsi on jyrsin, voit jyrsiä uran sillä.

4

Sen sijaan, että luukun reuna päättyisi vajaalevyiseen lautaan, päätimme jakaa laudan kahtia ja laittaa samanlevyiset laudat luukun molempiin reunoihin. Se näyttää paremmalta.

5

Saranat asennetaan luukun ja listan väliin. Tarkista, että listaan jyrsimäsi ura on riittävän syvä, jotta lista asettuu tiiviisti saranan päälle.

6

Kiinnitä lista ja sarana yhdellä kertaa. Saranaan kiinnityksen lisäksi lista kiinnitetään jokaiseen lautaan kahdella 4,2 x 42 mm:n ruuvilla. Näin luukku ei pääse pitkään roikuttuaankaan vääntymään.

03
Sahaa kuvio 2 Vaihe

1

Meidän luukkuihimme tulee koristeeksi sydän. Taita paperi keskeltä, piirrä puolikas sydän ja leikkaa se irti. Kun avaat paperin, käytössäsi on hyvä kaava, jonka voit piirtää ikkunaluukkuun.

2

Leikkaa sydänkuvio irti pistosa-halla. Aseta sahaan hienohampainen terä ja aja konetta matalalla nopeudella antaen sahan tehdä työn. Siisti jälki lopuksi hiomapaperilla.

04
Asenna luukut 3 Vaihe

1

Pidä ikkunaluukkua paikallaan. Voit käyttää pieniä puupaloja tai vastaavia pitääksesi luukun irti ikkuna-laudasta. Aseta saranoiden karmiin kiinni-tettävä osa paikalleen ja ruuvaa se kiinni.

2

Ikkunaluukkujen on liikuttava vaivattomasti. Hakakoukkujen avulla luukut pysyvät hyvin paikallaan auki ollessaan. Asenna hakanen seinään ja silmukka luukkuun.

3

Suljettu ja lukittu. Uudet luukut hankaloittavat varkaiden vierailua.

Me teimme luukkuihimme sydämen muotoiset koristekuviot. Kuvion valinnassa vain mielikuvitus on rajana.

Materiaalit

• 21 x 95 mm:n lautaa luukkuihin
• 21 x 70 mm:n listaa poikkilistoihin
• Ruost., itsesenkk. ruuveja, 4,2 x 42 mm
• Saranat oman maun mukaan
• Haat ja silmukkaruuvit
• Lukkohelat

Erikoistyökalut

• Yläjyrsin (tarv.)

Vie aikaa

1-2 päivää luukkujen määrästä riippuen. Lisäksi kuivumisaika.

Hinta

Luukkuparin hinnaksi tulee noin 60 €. Hinta riippuu valitun puutavaran laadusta ja mitoista sekä saranamallista.

Vaikeusaste

Jälleen kerran kannattaa olla huolellinen, jotta ikkunaluukut eivät vaurioidu reunoista. Luukut on helppo valmistaa.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

VINKIT: Sahaa siististi pistosahalla

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Ikkunat