Kaunis ikkunalauta

Ikkunalauta, joka pitää sovittaa hieman vinoon ikkunasyvennykseen, voi olla todellinen haaste. Kun mittaa oikein, kuten tässä esitetään, työ sujuu hienosti.

Vino ikkunasyvennys ei aiheuta ongelmia, mikäli ikkunalaudan mitat otetaan oikein.

Johdanto

Ikkunalauta on itse asiassa vain neliskanttinen, puusta tai laminoidusta lastulevystä tehty lauta. Sen kaikki kulmat voisivat olla suorakulmaisia, mikäli ikkunasyvennyksen seiniä ei tarvitsisi huomioida. Seinät eivät kuitenkaan aina ole suoria, joten ikkunalauta pitää sovittaa syvennyksen vinoihin kulmiin.

Tehtävä ei ole niin vaikea kuin miltä kuulostaa, var-sinkaan jos tietää, miten on mitattava. Esimerkin menetel-mää voi hyödyntää kaikissa vastaavissa vinoissa kohteissa.

Ohjeet

01
Tee näin 9 Vaihe

1

Piirrä ikkunan keskikohtaan viiva, tässä tapauksessa 60 cm:n kohdalle. Tämä piste toimii lähtökohtana kaikille mitoilla.

2

Syvennys ei aina ole suorakul-mainen. Vinous siirretään ikkunalautaan, joka sovitetaan syvennyksen muotoon.

3

Pidä suorakulmaa viivaa vasten. Ota mitat suorakulmasta syvennyksen mo-lempiin reunoihin. Mitat siirretään ikkuna-lautaan. Mittaa ikkunan ja seinän suunnasta.

4

Tee merkki keskelle ikkunalautaa ja vedä suorakulmainen viiva tästä ulospäin. Tästä viivasta muodostetaan neljä mittaa (syvennyksen sisään vasemmalla ja oikealle ja ulos seinään molemmille sivuille).

5

Levyn pään pitää olla suorakul-mainen. Ikkunalauta yltää hieman syven-nyksen yli, joten levyn päädyn ei tarvitse noudattaa syvennyksen vinoa muotoa.

6

Sahaa levy hienohampaisella pistosahalla. Kuvan kaltainen laminaattilevy pitää sahata alapuolelta, sillä terä rikkoo laminaatin pinnan.

Alapuolelta sahaten on helpompi seurata viivaa.

7

Viistä levyn päätyreuna, mutta vain se reuna, joka jää syvennykseen. Levyn levein kohta on syvennyksessä ikkunaa vasten, joten levy pitää laskea paikoilleen.

8

Laske levy alas tiiviisti ikkunaa vasten ja työnnä sitä ikkunan uraan. Viistot päädyt helpottavat ikkunalaudan asentamista paikoilleen ilman, että levy ottaa vastaan.

9

Kiilaa levy vaakasuoraan. Käytä pieniä vaneripaloja tai muovisia koroke-paloja. Nyt tarkasti syvennyksen muotoon työstetty ikkunalauta on valmis.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Ikkunat