Uudet vuorilaudat ikkunaan

Tässä on esimerkki siitä, miten ikkunan vuorilautoja ei koskaan saisi kiinnittää. Ylälauta ei saa missään tapauksessa olla sivulautojen välissä. Se pitää olla niiden päällä, jotta sadevesi ei pääse saumakohdista sisään ja imeytymään sivulautojen päihin.

Saranoita ei myöskään pidä peittää ylälaudalla. Myös siitä seuraa ennen pitkää vesivahinkoja ja lahoamista. Nyt vuorilaudat pitää irrottaa ja aloittaa aivan alusta. Sivulaudat irtoavat melko helposti. Ne on kiinnitetty vain parilla naulalla. Ylälauta irtoaa melkein itsestään.

Vaikka vuorilaudat oli kiinnitetty täysin väärin, ei seinävuoraus ole onneksi vahingoittunut. Ensin otetaan ylälaudan mitta niin, että se ulottuu hiukan sivulautoja pidemmälle. Tässä laudat sahataan höylätystä ja kyllästetystä 100 x 22 mm:n mäntylaudasta.

Reiät porataan upotusporalla, jotta kiinnitysruuvien päät menevät jonkin matkaa puuaineksen sisään. Sen jälkeen lauta kiinnitetään kuudella ruostumattomalla 5 x 60 mm:n ruuvilla - kolme ylös ja kolme alas. Uusi lauta kiinnitetään tietysti niin, etteivät ikkunan helat peity sen alle.

Sivulautojen pituus mitataan niin, että ne ulottuvat alumiiniseen alalistaan saakka. Pituus on 52,5 cm. Myös sivulaudat sahataan höylätystä ja kyllästetystä 100 x 22 mm:n mäntylaudasta. Niihinkin porataan reiät upotusporalla.

Listat kiinnitetään 4,5 x 50 mm climate-ruuveilla läheltä ikkunanpuoleista reunaa. Jotta ylälaudanja seinän väliin ei varmasti pääsisi vettä, pursotetaan vielä ohut viiru kumitiivistemassaa yläreunaan. Uudet vuorilaudat on nyt kiinnitetty oikein, ja ne voi maalata oman mielen mukaan.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Ikkunat