Vaihda ikkunat ammattilaisen opeilla

Ammattilaiset käyttävät päivittäin työssään monenlaisia pieniä kikkoja. Onneksi voit ottaa oppia ammattilaisten neuvoista.

Vinduer tips fuge

Kapeasta saumasta on vaikea tehdä siisti, ja vinous näkyy selkeämmin.

1. Mittaa ikkunat tarkasti ja muista saumavarat

Ovet ja ikkunat eivät aina sovikaan niille varattuihin aukkoihin. Riippumatta siitä, onko mittaustyön tehnyt ikkunayritys vai sinä itse, mitat kannattaa tarkistaa sekä tilausvahvistuksesta että valmiista ikkunoista toimituksen yhteydessä.

On tärkeää osata erottaa toisistaan karmimitat eli karmin ulkomitat ja aukon mitat eli sen aukon mitat, johon ikkuna tai ovi asennetaan. Sekä ikkunoissa että ovissa karmimitta on molempiin suuntiin 25– 30 mm pienempi kuin aukko. Leveän sauman avulla karmin ja seinän väliin saadaan siisti ja tiivis sauma, joka kompensoi myös seinän vinoutta.

2. Ilmatyyny pitelee ikkunan karmia

Ennen kuin karmi voidaan kiinnittää paikoilleen, se on kohdistettava huolellisesti. Se on vuosisatojen ajan tehty kiilojen ja välikappaleiden avulla. Työ käy kuitenkin helpommin ja nopeammin käyttämällä pieniä ilmalla täytettäviä Winbag-pusseja.

Winbagit asetetaan seinän ja karmin väliin molemmille puolille ja pumpataan täyteen ilmaa, jolloin ne painavat karmin kiinni. Karmia voi siirtää poistamalla tai lisäämällä ilmaa. Pussit pitävät karmia paikoillaan kiinnityksen ajan ja poistetaan kun karmi on kiinnitetty.

3. Kiinnitä karmiruuvit lähelle saranoita

Kun kiinnität karmin seinään, ole erityisen huolellinen saranapuolta kiinnittäessäsi. Raskaat ovet ja suuret sivulle avautuvat ikkunat kuormittavat saranoita huomattavasti, erityisesti avoinna ollessaan. Siksi saranapuolen karmi on kiinnitettävä erityisen hyvin, ja ruuvit kiinnitetään aivan saranoiden yläpuolelle.

Vinduer tips karmskrue

Raskaat ovet ja ikkunat vahvistetaan yläosasta saranan ylä- ja alapuolelle tulevalla ruuvilla.

4. Saumanauha sulkee kosteuden varmasti ja helposti

Jos olet yrittänyt saumata tiiliseinän ja ikkunoiden ja ovien välisiä saumoja kumisaumalla, tiedät miten hankalaa se on. Jos tiiliseinän tulee voida päästää kosteutta ulos sauman kautta, olisi aikaisemmin vaihtoehtona ollut laastisauma, mutta siihen ei moni uskalla ryhtyä.

Nykyään siistin ja hengittävän sauman saa itseliimautuvalla vaahtokuminauhalla. Saatavana on monia värejä ja kokoja, joten jokaiseen käyttökohteeseen löytyy todennäköisesti sopiva. Nauha laajenee asennuksen jälkeen ja tiivistää karmin ja seinän välin. Alakarmin alla käytetään usein saumavaahtoa.

Vinduer tips fugebånd

Saumanauha on itseliimautuvaa ja painetaan karmin reunaan 1–1,5 mm karmin reunojen sisäpuolelle.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Ikkunat