Uusi alumiininen ikkunalista

Uusi alumiininen ikkunalista. Kellarin ikkuna on usein alttiina sadevedelle, ja sen vuoksi alaosan lista lahoaa varsin nopeasti. Juuri niin on tapahtunut tässäkin. Siksi se pitää nyt vaihtaa. Irrota lahonnut lista varovasti taltalla vahingoittamatta karmia, joka on usein ihan hyvässä kunnossa. Puhdista reuna ja irrota vanhat kumitiivisteet.

Reunassa saattaa olla myös vanhoja nauloja, jotka on irrotettava, jotta pinnan saa aivan puhtaaksi. Vaikka alareunan lista oli aivan laho, ruuvitaltalla painelu paljastaa, että itse karmi on hyvässä kunnossa.

Jos ruuvitaltta ei painu karmin sisään, se kelpaa vielä hyvin. Aiemman puisen tilalle alareunaan kiinnitetään nyt alumiinilista. Ennen sen kiinnittämistä katsotaan kiinnityshelan avulla, mille korkeudelle lista tulee. Listan korkeus merkitään sivulistaan ja mittaan lisätään 5 mm. Alumiinilistan ja sivulistan väliin pitää nimittäin jäädä 5 mm:n ilmarako, jotta sadevesi valuu maahan eikä pääse puurakenteen sisään.

Sivulistan leikkaaminen sopivalle korkeudelle sujuu mainiosti yleisleikkurilla, koska sillä on helppo päästä katkaisemaan lista halutusta kohdasta, toisin kuin sahalla. Huomaa, että leikkuukohta on viisto, koska se seuraa alumiinilistan muotoa. Ennen alalistan kiinnittämistä karmin on oltava täysin puhdas. Lisäksi siihen on hyvä levittää hiukan pohjustusöljyä tai puunsuoja-ainetta.

Tämän tyyppinen reunalista kiinnitetään paikalleen pakkauksen mukana toimitetuilla muoviheloilla. Helan pohja on hiukan vino, koska se on tarkoitettu viistoon karmiin sopivaksi. Tämä karmi onkin suora, joten vino osa pitää leikata pois. Se on helpointa tehdä katkoteräveitsellä.

Helat kiinnitetään n. 10 cm:n pääähn kummastakin reunasta ja sitten noin 30 cm:n välein. Tässä tapauksessa tarvitaan siis 4 helaa, jotka kiinnitetään aivan ikkunalasiin kiinni. Alumiinilistat ovat vakiomittaisia. Nyt on mitattava, kuinka paljon listaa pitää lyhentää, jotta se sopii juuri tähän ikkunaan. Merkitse listaan lyhennyskohta, kiinnitä se ruuvipuristimeen ja sahaa liika pois rautasahalla.

Aseta klipsit karmiin kiinnitettyjen helojen päälle. Nyt pitää vain työntää lista paikalleen niin, että kuuluu pieni napsahdus. Uusi alumiinilista on nyt paikallaan, eikä vesi enää pääse ikkunarakenteen sisään.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Ikkunat