Näin vaihdat ikkunat itse

Jos vanhat ikkunasi ovat rapistumassa vaihtokuntoon, lue tämä! Osaat varmasti asentaa uudet ikkunat itse, mutta työ pitää tehdä oikein. Näytämme, miten homma hoidetaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
60 euroa + ikkunoiden

Johdanto

Näinä aikoina ikkunoita uusitaan enemmän kuin koskaan. Kylmät ikkunat, joissa on kuluneet lämpölasit, ja vielä vanhemmat pienaikkunat, jotka ovat paitsi kylmät myös hankalat huoltaa, poistetaan ja tilalle asennetaan uudet, lämpimillä energiansäästölaseilla varustetut ikkunat.

Osaat varmasti asentaa ikkunat itse

Asennuksen voi tehdä itse, mutta työ on tehtävä oikein - alkaen jo ikkunan seinään kiinnittämisestä. Tällöin on hyvä tuntea asennusta helpottavat karmiruuvit. Lisäksi ikkunan ja seinän välinen rako on osattava täyttää oikein. Jos tässä epäonnistuu, talosta poistuva ilma voi jäädä seinän sisään ja aiheuttaa kalliita lahovaurioita.

Ohjeet

01
Jos aiot uusia ikkunat 4 Vaihe

Uudet ikkunat tilataan mittojen mukaan, ja tässä voi tapahtua virheitä. Ikkuna on tilattava karmimittaan, ei siis seinässä olevan aukon vaan karmin mukaan - ja ikkunan tulee olla 15-20 mm karmiaukkoa pienempi. Varminta on:

1

Poistaa ensin peite- ja smyygilistat.

2

Mitata aukon koko ja vähentää 15 mm leveydestä ja korkeudesta ja tilata ikkuna

3

Kun uusi ikkuna saapuu, sahata vanha karmi kahtia

4

ja irrottaa vanha ikkuna.

02
Ruuvi siirtää itse karmia 3 Vaihe

Ikkunan ja seinän välistä etäisyyttä voi säätää jatkuvasti käyttämällä Programa-ruuveja.

Puutaloilla on taipumus elää, ja Programa-ruuvit huomioivat tämän. Ruuvi koostuu nimittäin kahdesta osasta: toinen osa tarttuu kiinni ikkunan karmiin, toinen seinässä olevaan tolppaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kun ikkuna on ruuvattu kiinni seinään, ikkunan ja seinän välistä etäisyyttä voidaan säätää vain kiertämällä sitä osaa ruuvista, joka on kiinni karmissa.

Tekniikkana on, että ensin ikkuna sijoitetaan mahdollisimman tarkasti paikalleen kiiloilla tai ilma-tyynyillä. Tämän jälkeen tolppaan ruuvataan reikä karmin läpi eri-koisporalla, joka työstää isomman reiän karmiin kuin tolppaan.

Nyt ikkuna voidaan ruuvata kiin-ni seinään Programa-ruuvilla. Kun kiilat tai ilmatyynyt on poistettu, kkunan paikkaa voidaan hienosää-tää hyvin nopeasti ja helposti.

Ruuvin takana oleva reikä katetaan suojalevyllä, joten ikkunan paikkaa voidaan jälleen koska tahansa säätää, jos se on tarpeen.

Jäljellä on siis enää ikkunan ja seinän välisen sauman täyttäminen oikeaoppisesti.

1. ESIPORAA 2 KIERTEELLÄ Kun ikkuna on kiilattu paikalleen, Programa-ruuville porataan reikä erikoisporalla. Se tekee karmiin isomman reiän kuin tolppaan.

2. KARMIN KIIN- NITYS RUUVILLA Programa-ruuvi kierretään reikään ruuvin molempiin osiin tarttuvan asennuskärjen kanssa. Kierteet vetävät osat aina samaan syvyyteen.

3. PAIKAN SÄÄTÄMINEN Karmin ja ikkunan välistä etäisyyttä säädetään käyttämällä sitä kärjen päätä, joka ottaa kiinni vain karmissa olevaan säätöruuviosaan.

03
Ikkunan asennus karmiruuveilla 5 Vaihe

Ikkunoiden asennus seinään sisältää kolme työvaihetta: ikkuna kiilataan alareunasta, jotta se seisoo vaakasuorassa ja ylhäällä ja alhaalla on yhtä paljon rakoa. Ikkuna asetetaan paikalleen ja kiilataan tarkasti keskelle aukkoa. Lopuksi se ruuvataan kiinni.

Aikaisemmin kiilat jätettiin paikalleen, mutta nykyään karmiruuvit lu kitsevat etäisyyden, joten kiilat voidaan poistaa. Me käytämme Programa-ruuveja, joten etäisyyttä voidaan säätää, vaikka kiilat on poistettu.

1

Alakarmiin sahataan ensin ura ikkunapellin (M) taitosreunaa varten. Muista sijoittaa ura niin korkealle karmiin, että saat ikkunapellin ruuvattua johonkin kiinni. Me käytämme yläjyrsintä ja levyurajyrsinterää.

2

Kiilaa molemmat sivut muovivälikkeillä niin, että ikkuna on tarkasti vaaterissa. Korkeus sovitetaan niin, että puitteen ylä- ja alapuolella on yhtä suuri rako. Varaa työhön aikaa, sillä kiilaus on hyvin tärkeä työvaihe.

3

Aseta ikkuna (A) aukkoon ja kiinnitä se kiiloilla tai ilmatyynyillä sivuilta ja päältä niin, että molemmissa sivussa on yhtä suuri rako. Karmin tulee seistä pystysuorassa ja yltää pari mm puuverhoilun pinnan yli.

4

Esiporaa reiät kahdelle Programa-ruuville kumpaankiin sivuun. Erikoisterä työstää yhdellä kertaa 14 mm:n reiän karmiin ja 5 mm:n reiän seinätolppaan.

9

Kierrä Programa-ruuvia (B) sisään ruuvin vääntimen asennuskärjen avulla, kunnes hylsy on keskellä karmia. Jos paikkaa on säädettävä, käännä kärki niin, että se kiertää vain hylsyä ja näin siirtää karmia.

04
Saumojen tiivistys, seinä pysyy kuivana 8 Vaihe

Kun ikkuna on paikallaan, sen ympä rillä olevat raot tiivistetään. Tällä estetään ilman puhaltuminen sauman läpi ja varmistetaan, että lämpö pysyy sisällä ja kosteus pääsee haihtumaan talosta ulos.

Tiivistämme raot ensin sisällä sauma massalla, jotta saumaan ei kerry kosteutta, ja peitämme sauman listoilla. Sitten menemme ulos, täy täm me raon mineraalivillalla ja listoilla - ei siis täysin tiiviiksi. Limilautojen raot suljetaan hyönteisiltä pohjanauhalla.

1

Sauma suljetaan sisällä elastisella rakennussaumamassalla (D). Paina saumaan ensin pyöreä pohjanauha (C) 5-7 mm:n syvyyteen. Täytä sauma saumamassalla, paina massa tiiviiksi saumatikulla ja silota.

2

Peitämme sauman sisällä siististi lis toilla (H). Saumamassa tiivistää raon il ma tiiviiksi, joten listat ovat vain koristeena ja suojana. Ne sahataan leveyteen niin, että ne myötäilevät seinän pintaa. Kiinnitys karmiin.

3

Kiinnitämme peitelistat (J) 5-7 mm lis-tojen (H) päälle seinäpintaan. Käytämme 1,4 x 35 mm:n pyöreitä dyckert-nauloja. Kulmat kootaan jiiriin ja liitoksiin laitetaan liimaa.

4

Asennamme vesipellin (K) ikkunan ulkopuolelle. Taitoskohta painetaan saumamassalla täytettyyn uraan. Pelti kiinni te tään karmiin 3 x 20 mm:n ruostumatto milla ruuveilla ennen kuin saumamassa silotetaan.

5

Saumaan työnnetään kaistale mineraalivillaa (E). Sauma pitää täyttää kokonaan pyöreään pohjanauhaan asti, jotta ilma ei jää pyörimään vapaasti saumassa. Älä paina niin kovaa, että työnnät pohjanauhaa.

6

Vesipellin (K) alle asennetaan peitelista (G). Se kiinnitetään 4 x 50 mm:n ruuveilla. Lauta on maalattu puunsuoja-aineella.

7

Ikkunan päälle asetetaan samaan tapaan vesipelti (K) ja peitelista (G). Jos et halua sahata uraa vesipellille, valitse profiili ilman vaakataitosta ja tiivistä sauma saumamassalla, ennen kuin kiinnität pellin.

8

Kiinnitä pystypeitelistat (G) sen jälkeen, kun seinään on painettu laajentuva saumanauha (F), jotta verhoilun ja peitelistan rako on katettu hyönteisiltä. Muista jättää laudan alle rako, jotta kosteus pääsee ulos.

Materiaalit

 • 1 ikkuna (A)
 • 4 Programa-ruuvia (B), 90 mm
 • 4 peitelevyä
 • Pyöreää pohjanauhaa, 16 mm (C)
 • Joust. rakennussaumamassaa (D)
 • Mineraalivillakaistaleita (E)
 • Laajentuva saumanauha (F)
 • 19 x 100 mm:n painekyll. mäntyä peitelautoihin (G)
 • 21 mm:n höylättyä mäntyä lisälistoihin (H)
 • 9 x 55 mm:n höyl. mäntyä peitelistoihin (J)
 • Vesipellit, alumiinia (K)
 • 3 x 20 mm:n kupukantaisia, ruostumattomia ruuveja
 • 4 x 50 mm:n ruuveja
 • 1,4 x 35 mm:n pyöreitä dyckert-nauloja
 • Akryylitasoitetta ja -maalia
 • Puunsuoja-ainetta ja PVA-liimaa

Erikoistyökalut

 • Kärki tai avain Programa-ruuville

Vie aikaa

Yksi päivä.

Hinta

Materiaalit maksavat noin 60 €, lisäksi tulevat uusien ikkunoiden kustannukset.

Vaikeusaste

Tärkeintä on ottaa mitat oikein uutta ikkunaa varten. Kun asennat ikkunan, seuraa ohjeitamme, niin työ sujuu helposti.

Piirustus

Terveet ikkunat, hyvät saumat

Ikkunan ja seinän välinen sauma tehdään sisäpuolelta tiiviimmäksi kuin ulkopuolelta, jotta kosteutta sisältävä sisäilma pääsee ulos, eikä aiheuta hometta ja lahoa.

Terveet ikkunat, hyvät saumat

Video

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

VINKIT: Vältä sorkkaraudan jäljet

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Ikkunat