Teräspalkki: Teräspalkki kannatteelee kattoa, kun kantava väliseinä puretaan. Tolpat tukevat kattoa siihen asti, että palkki on paikallaan.

Teräspalkki kannatteelee kattoa, kun kantava väliseinä puretaan. Tolpat tukevat kattoa siihen asti, että palkki on paikallaan.

Miten teräspalkkeja käytetään

Teräspalkkeja käytetään sekä pystytolppina että vaakapalkkeina kattoa vasten. Vaakapalkkiin kohdistuu kova kuormitus, joten katon tukemiseen käytetään yleensä H-palkkia. Palkin malli (HEA, HEB tai HEM) valitaan sen perusteella, kuinka kova kuormitus palkkiin kohdistuu ylhäältä ja kuinka pitkä jänneväli on.

Tavallisesti palkki tuetaan kantavan seinän päälle, mutta se ei ole aina mahdollista liian pitkän jännevälin takia. Silloin palkin tueksi voi pystyttää tolpaksi yhden tai useamman I-palkin. Ne vievät vähemmän tilaa kuin H-palkit ja kantavat hyvin pystysuorassa.

Pystytolppien päihin hitsataan levyt, joilla tolpat kiinnitetään vaakapalkkeihin ja perustuksiin.

Teräspalkki: Teräspalkkeja käytetään sekä pystytolppina että vaakapalkkeina kattoa vasten.

Teräspalkit : Koot

Pituudet

Teräspalkit ovat vakiokokoisia, ja niiden yleisimmät pituudet ovat 6, 12,1 ja 15,1 metriä. Jotkut palkit ovat peräti 24 metriä pitkiä. Palkit tilataan yleensä metallipajalta mittojen mukaan, sillä niitä on vaikea lyhentää kotikonstein. Esimerkiksi metri HEM 220-palkkia painaa 121 kiloa. Sen katkaiseminen kulmahiomakoneella olisi hulluutta.

Materiaalit

Teräspalkkeja käytetään kuivissa sisätiloissa tai niin tiiviisti betoniin valettuina, että ne eivät pääse ruostumaan. Avoimissa rakenteissa, jotka ovat sään armoilla, käytetään sinkitystä tai ruostumattomasta teräksestä tehtyjä palkkeja. Äärimmäisissä olosuhteissa käytetään ruostumattomia, haponkestäviä palkkeja.

Tärkeää palkeista!

Teräspalkit ovat raskaita, mutta ne voi nostaa paikoilleen myös ilman ammattilaisten apua. Palkin kokoa tai mallia ei voi kuitenkaan päättää ilman tarkkoja laskemia. Siihen tarvitaan rakennesuunnittelija.

Erityistä teräksestä

Teräs on rautaa, johon on lisätty muita alkuaineita kuten hiiltä. Lisäaineiden tarkoitus on lisätä raudan lujuutta ja säänkestävyyttä. Ruostumattomaan teräkseen on lisätty kromia, joka estää teräksen hapettumisen eli ruostumisen veden ja hapen takia.