Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vahvat teräspalkit

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Kantavan väliseinän kohdalla oleva katto pitää tukea, jos seinä puretaan. Siihen voi käyttää liimapuupalkkia, mutta teräspalkit ovat vahvempia ja vievät vähemmän tilaa. Toisaalta ne ovat painavampia ja niitä on vaikea käsitellä.

Teräspalkki: Teräspalkki kannatteelee kattoa, kun kantava väliseinä puretaan. Tolpat tukevat kattoa siihen asti, että palkki on paikallaan.

Teräspalkki kannatteelee kattoa, kun kantava väliseinä puretaan. Tolpat tukevat kattoa siihen asti, että palkki on paikallaan.

3 TAVALLISTA TERÄSPALKKIA

Teräspalkki: H-palkki

H-PALKKI näyttää H-kirjaimelta ja eroaa muista teräspalkeista siten, että sen reunat ovat yhtä pitkiä kuin vaakaosa. Käytetään sekä tolppina että vaakapalkkeina.

Teräspalkki: U-palkki

I-PALKKI näyttää I-kirjaimelta. Reunat ovat lyhyemmät kuin vaakaosa. Palkki on kevyempi kuin H-palkki, mutta se kestää 50–70 prosenttia vähemmän H-palkkiin verrattuna. Sopii keveisiin rakenteisiin.

Teräspalkki: I-palkki

U-PALKKI näyttää keskeltä halkaistulta I-kirjaimelta. U-palkki vie vähemmän tilaa kuin H- ja I-palkit. Käytetään yleensä muiden teräspalkkien lisäksi rakenteissa, joihin ei kohdistu kovin kova kuormitus.

Miten teräspalkkeja käytetään

Teräspalkkeja käytetään sekä pystytolppina että vaakapalkkeina kattoa vasten. Vaakapalkkiin kohdistuu kova kuormitus, joten katon tukemiseen käytetään yleensä H-palkkia. Palkin malli (HEA, HEB tai HEM) valitaan sen perusteella, kuinka kova kuormitus palkkiin kohdistuu ylhäältä ja kuinka pitkä jänneväli on.

Tavallisesti palkki tuetaan kantavan seinän päälle, mutta se ei ole aina mahdollista liian pitkän jännevälin takia. Silloin palkin tueksi voi pystyttää tolpaksi yhden tai useamman I-palkin. Ne vievät vähemmän tilaa kuin H-palkit ja kantavat hyvin pystysuorassa.

Pystytolppien päihin hitsataan levyt, joilla tolpat kiinnitetään vaakapalkkeihin ja perustuksiin.

Teräspalkki: Teräspalkkeja käytetään sekä pystytolppina että vaakapalkkeina kattoa vasten.

ERILAISIA TERÄSPALKKEJA

Teräspalkki: HEA

HEA. EU-standardoitu palkki, jossa on leveät laipat. Profiilin syvyys ja laipan pituus ovat suunnilleen samat, joten palkki on lähes neliönmuotoinen. Heikoin H-palkeista. Metri HEA 120-palkkia painaa 19,9 kiloa.

Teräspalkki: HEB

HEB. Muistuttaa HEA-palkkia, mutta laipat ja keskiosa ovat paksummat. Ne tekevät palkista lujemman mutta samalla raskaamman. Käytetään vaakasuorassa ja tolppina kuten HEA-palkkia. Metri HEB 120-palkkia painaa 26,7 kiloa.

Teräspalkki: HEM

HEM. Paksuin ja ylivoimaisesti painavin H-palkki raskaalle kuormitukselle. Laipat ja keskiosa ovat 30–100 prosenttia paksummat kuin HEB-palkeissa. Käytetään vain erittäin kovassa kuormituksessa. Metri HEM 120-palkki painaa 52,1 kiloa.

Teräspalkki: IPE

IPE. Keskiosa on hieman pitempi kuin laipat, ja palkki on ohuempi kuin vastaava HEA-palkki. Se tarkoittaa, että IPE-palkki on heikompi. Käytetään palkkina keveissä rakenteissa sekä pystytolppina. Metri IPE 120-palkkia painaa 10,4 kiloa.

Teräspalkki: INP

INP. Muistuttaa IPE-palkkia. Palkin keskiosa ja laipat ovat keskeltä paksuja mutta kapenevat reunoja kohti. Käytetään samalla tavalla ja samoissa paikoissa kuin IPE-palkkeja. Metri INP 120-palkkia painaa 11,1 kiloa.

Teräspalkki: UPE

UPE. Näyttää halkaistulta IPE- palkilta, jossa on paksummat laipat ja keskiosa. Käytetään H-palkkien rinnalla lattioiden tukemiseen, reunapalkkeina ja teollisuushyllyinä. Metri UPE 120-palkkia painaa 12,1 kiloa.

Teräspalkki: UNP

UNP. Muistuttaa UPE-palkkia, mutta UNP-palkin laipat ja keskiosa ovat paksummat. Laipat kapenevat reunoja kohti. UNP-palkki on hieman lujempi kuin UPE-palkki. Metri UNP 120 -palkkia painaa 13,4 kiloa.

Teräspalkit : Koot

Pituudet

Teräspalkit ovat vakiokokoisia, ja niiden yleisimmät pituudet ovat 6, 12,1 ja 15,1 metriä. Jotkut palkit ovat peräti 24 metriä pitkiä. Palkit tilataan yleensä metallipajalta mittojen mukaan, sillä niitä on vaikea lyhentää kotikonstein. Esimerkiksi metri HEM 220-palkkia painaa 121 kiloa. Sen katkaiseminen kulmahiomakoneella olisi hulluutta.

Materiaalit

Teräspalkkeja käytetään kuivissa sisätiloissa tai niin tiiviisti betoniin valettuina, että ne eivät pääse ruostumaan. Avoimissa rakenteissa, jotka ovat sään armoilla, käytetään sinkitystä tai ruostumattomasta teräksestä tehtyjä palkkeja. Äärimmäisissä olosuhteissa käytetään ruostumattomia, haponkestäviä palkkeja.

Tärkeää palkeista!

Teräspalkit ovat raskaita, mutta ne voi nostaa paikoilleen myös ilman ammattilaisten apua. Palkin kokoa tai mallia ei voi kuitenkaan päättää ilman tarkkoja laskemia. Siihen tarvitaan rakennesuunnittelija.

Erityistä teräksestä

Teräs on rautaa, johon on lisätty muita alkuaineita kuten hiiltä. Lisäaineiden tarkoitus on lisätä raudan lujuutta ja säänkestävyyttä. Ruostumattomaan teräkseen on lisätty kromia, joka estää teräksen hapettumisen eli ruostumisen veden ja hapen takia.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin