Tapettia kattoon ja seiniin

Päällystä ensin katon kipsilevyt pinnanvahvis-tuskankaalla, jos haluat uudet pinnat sekä kat-toon että seiniin kuten tässä remonttikohteessa.

Katon päällystäminen pinnanvahvistuskankaalla ja seinien tapetointi lasikuitutapetilla on yksi helpoimmista tee itse -tehtävistä, jos tietää miten toimia. Artikkelissa annetaan ohjeita ja hyviä neuvoja, joista kokeneemmatkin voivat hyötyä.

LUE LISÄÄ: Tasoita seinät tasoitetapetilla

Päällystä ensin katon kipsilevyt pinnanvahvis-tuskankaalla, jos haluat uudet pinnat sekä kat-toon että seiniin kuten tässä remonttikohteessa.

Sitten on seinien vuoro. Ne tapetoidaan pinnanvahvistuskangasta karkeammalla lasikuitutapetilla.

Vahvistuskankaan KIINNITTÄMINEN

Sisäkaton kipsilevyjen päällystäminen pinnanvahvistuskankaalla on lähes us-konkysymys. Joidenkin mielestä pinnan-vahvistuskankaan käyttäminen sisäka-tossa tekee pinnasta kauniimman ja kestävämmän. Vastapuolen mielestä taas halkeamien korjaaminen siististi on vaikeaa, jos pinta on peitetty pinnanvah-vistuskankaalla. Tosiasia on, että kipsi-levyt voi mainiosti maalata suoraankin. Silloin täytyy vain olla varma siitä, että levyt eivät anna periksi ja halkeile tasoi-tetuissa liitoksissa.

Kiinnitimme kankaat 5 cm:n ver-ran limittäin. Sitten leikkasimme veit-sellä päällekkäin olevan alueen keskeltä ja poistimme irtileikatun kaistaleen, jol-loin liitoksesta tuli siisti.

Kipsilevyt pohjustetaan, jotta liimaamiseen olisi tarpeeksi aikaa. Levitä liimaa runsaasti, niin varmistat, että pinnanvahvistuskangas kiinnittyy tiiviisti koko alalle.

VINKKI! Jos pohjustat kipsilevyt ennen tasoittamista, tasoittaminen on helpompaa.

Pinnanvahvistuskangas kiinnitetään. Leikkaa kangas sopivan mittaisiksi liuskoiksi ja aseta ne päällekkäin noin 5 cm:n alueelta. Liuskien tulee olla noin 2 cm ylipitkiä, jotta kangas peittäisi päädyissä myös seinää. Näin kuitutapetin karkeampi pinta peittää liitoksen.

Paina kangas vähitellen kiinni tapetointiharjalla. Varmista vielä kertaalleen painelemalla, että kangas on todella tarttunut joka kohdasta kattoon.

Käytä kumi- tai tapetointilastaa kankaan tasoittamiseen sekä tasaisiin pintoihin että nurkkiin ja kulmiin, jotta kangas painuu tukevasti kiinni.

Leikkaa terävällä veitsellä keskeltä kahden vuodan päällekkäistä kaistaletta. Koita pitää veitsi kohtisuorassa. Poista tämän jälkeen irtosuikaleet. Tasoita muovilastalla - pian huomaat, että saumakohtaa ei näy.

HUOM! Leikkaa vain yhden kerran!

Tarveaineluettelo

 • Pinnanvahvistuskangas
 • Pohjamaali
 • Tasoite
 • Lasikuitukankaan kiinnitykseen tarkoitettua liimaa

TYÖKALUT:

 • Maalaustela ja -lasta
 • Taittoteräveitsi ja sakset
 • Tapetointiharja ja -lasta

Hinta: Pinnanvahvistuskangas, n. 2 € / m2

Lasikuitutapetin KIINNITTÄMINEN

Lasikuitutapetteja on saatavana useilla eri pinnoilla ja kuvioilla. Me valitsimme tavallisimman, jonka langat kulkevat sekä poikittain että pitkittäin pysty- ja vaakasuorassa. Vaihtoehtona olisi voi-nut olla myös kalanruotokuvioinen lasi-kuitutapetti.

Suomessa kaikki lasikuitutapetit ovat jo valmiiksi reunaleikattuja. Valmiiksi reunaleikatut lasikuitutapetit on helppo kiinnittää vastakkain puskusaumaan ilman limitystä.

Lasikuitutapettien saumakohdissa vuodat sovitetaan kohdalleen - eli asetetaan puskusaumaan, joten ne on mitattava tarkkaan.

Merkitse vuotien kohdat kaikkiin seiniin. Vuodat ovat metrin levyisiä, joten viivat merkitään pystysuoraan metrin välein, paitsi kulmiin päättyvien vuotien kohdalla. Nurkissa tulee nimittäin olla kahden senttimetrin päällek-käisyys toisella sivulla.

Seinät kannattaa pohjamaalata ensin, jotta kuitukudos tarttuu kunnolla ja että kipsilevyt eivät ime liimasta kaikkea kosteutta.

Laita seiniin runsaasti liimaa. Käytä liimaa runsaasti, mutta ei liikaa. Liika liima saattaa irrottaa tapetin liiman kuivuttua. Jos liimaa taas on liian vähän, se ehtii kuivua ennen kuin olet valmis seuraavaan vuotaan.

Aseta vuota paikalleen ja harjaa pinta tapetointiharjalla. Silota seinä tämän jälkeen tapetointilastalla, jotta tapetti kiinnittyy kunnolla seinään.

5Ikkunapaikoissa ja muissa kohdissa, joissa kangaskudosta leikataan, voit hyvin ”puskea” tapetin nurkkaan teräslastalla ja leikata sen taittoteräveitsellä.

Tarveaineluettelo

 • Lasikuitutapetti
 • Pohjamaali
 • Tasoite
 • Lasikuitutapetin kiinnitykseen tarkoitettua liimaa

TYÖKALUT:

 • Teräs- ja tapetointilasta
 • Taittoteräveitsi
 • Vatupassi
 • Tapetointiharja
 • Sakset

Hinta: Valmiiksi reunaleikattu lasikuitutapetti, n. 5 € / m2

Ikkunasyvennykset voivat olla hankalia, mutta ...

... tee näin, jos seinät ovat SUORAT:

Tapetoi ensin ikkunan yläpuolella oleva seinä (1). Mittaa siten, että vuota peittää sekä syvennyksen että seinän katonrajaan saakka. Tämän pienen tapettipalan tulee mennä pari senttimetriä ikkunan reunan yli seinän puolelle (A) ja syvennyksessä senttimetrin verran syvennyksen pystysuoran seinän puolelle (B). Leikkaa tapettiin pieni viilto siihen nurkkaan, jossa syvennyksen vaaka- ja pystysuora seinä kohtaavat.

Leikkaa veitsellä seuraava vuota (2), joka peittää sekä ikkunan viereisen seinän että syvennyksen pystysuoran sivun. Nurkan ylä-puolisella seinällä vuotien tulee mennä osittain päällekkäin. Leikkaa veitsellä päällekkäin olevien osien keskeltä ja aseta vuodat vastakkain ilman limitystä. Leikkaa tapetti saksilla syvennyksen sisänurkas-sa. Veistä käytettäessä on vaarana, että molemmat kerrokset leikkautuvat, mikä ei ole tarkoitus. Liitos näyttää parhaimmalta, jos vuodat (1 ja 2) menevät noin senttimetrin verran päällekkäin.

**...tee näin, jos seinät ovat VINOT:**

Aloita tapetoimalla syvennys - ensin yläosa (1) ja sen jälkeen sivu (2). Ylhäällä olevan vuodan tulee peittää pysty-suoran seinän reunaa. Molemmat syvennykseen kiinnitettävät vuodat on taitettava nurkan yli, jotta ne ovat osittain seinän päällä.

Aseta tapetti seinälle. Vuota (3) menee ikkunan yllä olevan seinän yli jonkin matkaa (vuodan leveydestä riippuen). Leikkaa seuraava vuota (4), joka peittää loput yläpuolella olevasta seinästä. Liitä vuodat niin, että ne ovat osittain päällekkäin. Leikkaa keskeltä, poista ylimääräinen tapetti ja aseta vuodat vastakkain ilman limitystä. Leikkaa ylimääräinen tapetti pois syvennyksen reunasta.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Tapetit ja lasikuitutapetit