Poista vanha tapetti

Vanha tapetti on helppo poistaa, kun työkalut ja -tavat ovat oikeat. Näin myös silloin, kun seiniin on liisteröity monta tapettikerrosta. Tässä näytetään, miten tapetin saa irti ja seinän valmiiksi uutta maalia tai tapettia varten.

1. Irrota kattolistat ja uusiokäytä ne

Jos tapetti jatkuu katonrajaan asti kattolistan alle, on helpointa poistaa lista. Tällöin myös loppu-tuloksesta tulee kaunein. Kitkuta lista varovasti irti sorkkaraudalla.

Poista listoista naulat, jotta listat voidaan käyttää uudelleen. Älä iske nauloja ulos takakautta, sillä tämä halkaisee listat. Kun asennat listat myöhemmin uudelleen, käytä hieman aiempaa paksumpia nauloja.

2. Te tapettiin reikiä tai viiltoja

Piikkirulla on tehokas väline monen kerroksen poistoon. Te-rävät piikit painuvat helposti kerros-ten läpi, ja kosteus tunkeutuu alim-mankin vuodan alle. Rulla sisältyy tapettihöyrystimen vuokraukseen.

Tapettitiikeri on kätevä yhden tapettikerroksen poistossa. Sitä liikutetaan pyörein liikkein ja se tekee paljon pieniä reikiä.

VINKKI: Tapettitiikerin puutteessa tapettia voi viiltää taittoteräveitsellä.

3. Kosteus irrottaa vanhan tapetin

Usein vesi ja lasta riittävät, mutta jos on poistettava useampi tapettikerros tai useamman huoneen tapetit, kannattaa vuokrata tapetti-höyrystin.

Sekoita tapetinirrotusaine veteen pakkauksen ohjeen mukaan. Sivele tapetille reilusti irrotusainetta kalkkiharjalla.

VINKKI: Käytä lämmintä vettä, niin tapettiliisteri irtoaa nopeammin.

Tapettihöyrystin irrottaa tapetin vauhdilla. Laite painaa polttavan kuumaa vesihyöyryä tapetinrei’istä sisään. Höyrystimen vuokraaminen maksaa noin 25-30 €/vuorokausi.

Kaavi tapetti irti leveällä lastalla. Teroita lastan reuna teräväksi, niin sillä saat kaavittua tapetin irti. Voit myös pitää tapettihöyrystintä toisessa kädessä, kun kaavit.

Tapettikaapimella työ sujuu varsin nopeasti, sillä nyt työhön voi käyttää molempien käsien voimaa. Terä kannattaa vaihtaa uuteen heti, kun se tylsyy.

4. Paikkaa seinän reiät

Seinässä olevat reiät on helpoin paikata hiekkatasoitteella. Imuroi reikä. Levitä siihen runsaasti tasoitetta. Vedä ylimääräinen tasoite pois lastalla, joka kattaa koko reiän leveyden.

VINKKI: Syvät reiät täytetään kipsilaastilla tai saneerauslaastilla. Käytä suoraa höylättyä lautaa lastana.

Reiän levein kohta

5. Hiomapala

Kun paikka on kuiva, seinän voi hioa 60-100 karkeuden paperilla.

VINKKI: Käytä isoa hiomapalaa tai -tyynyä ja liikuta sitä pyörein liikkein. Näin seinästä tulee tasainen ja sileä.

6. Pohjusta

Kaikki korjauskohdat pitää käsitellä tartuntapohjus-teella. Muuten seinä imee liian voimakkaasti, jolloin maalin tai liisterin kosteus hupenee työn kannalta aivan liian nopeasti.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Tapetit ja lasikuitutapetit