Maalaa puupinnat loppukesällä

Etkö saanut maalattua ulkoseiniä kesän aikana? Eipä huolta, sillä ehdit tehdä sen vielä ennen pakkasia. Maalaaminen kannattaa, sillä hyvin suojattu pinta kestää kylmän ja kostean talvikauden paremmin kuin paljas puu.

Maalaaminen on tärkeää, jotta ulkoseinät ja muut puurakenteet pysyvät kunnossa mahdollisimman pitkään. Puupinnat kannattaa kunnostaa ja maalata ennen kuin maali alkaa hilseillä ja kosteus imeytyy rakenteisiin.

Kuten tiedämme, teoria ja käytäntö eivät aina kohtaa. Keväällä oli liian kiire maalata, sitten tuli kesäloma, ja nyt ollaankin jo loppukesässä. Nyt on viimeiset hetket maalata ennen syyssateita ja pitkää, pimeää talvea.

Loppukesällä maalaamisessa on se hyvä puoli, että ilmat ovat lämpimät silloinkin, kun aurinko ei paista. Kovalla auringonpaisteella maalaaminen on huono idea, sillä maali kuivuu, ennen kuin se ehtii imeytyä puuhun. Loppukesällä puu on hieman kosteampaa kuin kesän alussa, mutta yleensä tarpeeksi kuivaa maalaamista varten.

Ota huomioon kaste

Loppukesällä maalaamisessa on omat haasteensa, sillä aamu- ja iltakaste lyhentävät päivittäistä maalaamisaikaa monta tuntia ja hidastavat maalin kuivumista.

Käytännössä se tarkoittaa, että pinnat pitää maalata keski- ja iltapäivällä. Päivittäinen maalausaika ei välttämättä vähene, sillä harva jaksaa maalata yli kuutta tuntia päivässä.

Ensi keväänä voit onnitella itseäsi siitä, että olet maalannut seinät JO viime kesänä ja pinnat näyttävät siisteiltä ja ehjiltä.

LUE LISÄÄ: Löydät täältä apua ja ohjeita miten ja milloin puut kannattaa maalata.

Tee näin

Puhdas, kuiva ja tasainen pinta on hyvän lopputuloksen edellytys. Seinät kannattaa käydä huolellisesti läpi ennen maalaamista. Vanha maali, isot tikut, lika, roskat ja jäkälä huonontavat maalausjälkeä oleellisesti.

1. Puhdista seinät perusteellisesti sopivalla pesuaineella. Voit käyttää harjaa pinttyneen lian irrottamiseen. Huuhtele lopuksi seinät vedellä.

2. Poista kaikki irtomaali esimerkiksi lastalla. Jos hilseillyttä maalia on paljon, voit käyttää myös teräsharjaa tai kaavinta. Poista mahdolliset naulat ja ruuvit ja tasoita kolot umpeen.

3. Hio pinta perusteellisesti keskikarkealla hiomapaperilla. Voit käyttää hiomakonetta. Pinnasta tulee tasainen ja karhea, joten maali tarttuu siihen kunnolla kiinni.

4. Suojaa ikkunat, terassit ja pihakivet, jotta niihin ei tule maalitahroja. Käytä uv-suojattua teippiä, joka ei pala kiinni alustaan.

5. Nyt voit maalata. Useimmat pinnat pitää maalata kahteen kertaan. Jos pinta on niin kulunut, että puuta pitää hioa syvältä, sivele pohjalle öljyä ennen maalin levittämistä.

Mittaa puun kosteus

Ulkoseinien maalaamisessa kannattaa käyttää apuna kosteusmittaria. Se kertoo tarkasti puun kosteusprosentin, joten voit olla varma siitä, ettet maalaa seiniä väärään aikaan. Nyrkkisäännön mukaan puun kosteusprosentti saa olla korkeintaan 15 ennen maalaamista. Muuten maali ei tartu kunnolla kiinni puuhun ja hilseilee irti, kun kosteus haihtuu.

Vesi imeytyy puuhun hilseilleen maalin läpi

Kosteus imeytyy syvälle puuhun pienimmistäkin rei’istä. Pakkasten tullen kosteus laajenee ja puun kuidut repeävät irti toisistaan. Liike irrottaa maalin puun pinnalta ja saa sen hilseilemään. Ulkoseinät pysyvät hyvässä kunnossa vain, jos maalipinta on ehjä, eikä siinä ole halkeamia ja hilseillyttä maalia. Sama koskee kaikki muitakin puisia ulkorakenteita.

Kosteus leviää puussa maalin alla ja puskee maalin irti pinnasta.

Kosteus leviää puussa maalin alla ja puskee maalin irti pinnasta.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puunsuoja-aineet