Maailman lujin puuliitos!

Kaiva esiin paras käsisahasi ja hio talttasi teräviksi. Tarvitset niitä puutyönörtin äärimmäiseen haasteeseen, pomminvarman japanilaisen liitoksen tekemiseen! Liitos on kestävä ja näyttää hyvältä, ja sen osat voi liittää toisiinsa monessa ei kulmassa.

Japanilaisen liitoksen tekemiseen voi käyttää kaikkia puulajeja. Työtä kannattaa harjoitella pehmeällä puulla ennen kovaan puuhun siirtymistä.

Johdanto

Kuka tahansa osaa ruuvata kaksi tolppaa yhteen, mutta tyylikkäiden puusepänliitosten tekeminen vaatii vuosien kokemuksen. Voit panna omat taitosi koetukselle ja yrittää tämän erittäin kestävän japanilaisen liitoksen tekemistä. Lujan ja tyylikkään liitoksen tekemiseen tarvitaan jonkin verran harjoitusta, mutta kun taidon oppii, liitos kestää koko loppuelämän.

Japanilaisen liitoksen salaisuus on äärimmäinen tarkkuus. Sahauslinjat pitää piirtää juuri oikeisiin paikkoihin ja irrotettavat osat on poistettava tarkasti merkkiviivojen keskilinjaa pitkin. Se onnistuu, kun linjat naarmutetaan terävällä veitsellä ennen sahaamista tai veistämistä.

Lue lisää: 4 siistiä ja helppoa puuliitosta

Aloita pehmeällä puulla

Liitoksen tekeminen voi tuntua aluksi ylivoimai-sen vaikealta, mutta työ on helpompaa kuin voisi kuvitella. Tärkeintä on piirtää liitoksen kuviot mahdollisimman tarkasti. Harjoittele liitoksen tekemistä aluksi pehmeällä puulla kuten männyllä, ennen kuin yrität japanilaista liitosta kovalla ja eksoottisella puu lajilla. Työn iloa!

Ohjeet

01
Aloita piirtämisestä 3 Vaihe

Piirrä oikealla näkyvät kuviot tolpan kärkeen ja sivuille. Kuviot ovat saman-laisia ja neliön muotoisia. Eroa on vain siinä, miten päin kuviot piirretään.

Mittaa ja merkitse sivuneliöiden ääriviivat tarkasti. Kun ääriviivat ovat oikeissa kohdissa, osat sopivat yhteen. Mittaa tarkasti myös poikki linjan paikka ja vedä poikkiviiva keskipisteen kautta.

Periaate on, että kaikki viivoitetut osat sahataan tai veistetään pois.

1

Mittaa puun paksuus työntömitalla. Tämän puun paksuus on tasan 5 senttiä.

2

Piirrä kuvion ääriviivat puun kylkiin. Ääriviivojen sisäpuolelle jää kuution muotoinen kappale.

3

Piirrä sahauskaavio tolpan kärkeen. Aloita neliön vasemmasta yläkulmasta. Piirrä aluksi viivat kulmasta kulmaan (a + b) ja sitten poikkilinjat (c + d) tolpan keskelle. Piirrä seuraavaksi viivat vasemmasta ylä-kulmasta poikkilinjojen alkuun (e + f). Piirrä samanlaiset kuviot tolpan kylkiin. Viivoita lopuksi kuvioiden sisään jäävät kentät kuvassa näkyvällä tavalla.

02
Aloita sahaamalla 9 Vaihe

Kun olet piirtänyt kaavion mukaiset kuviot tolpan päähän ja sivuille, sahaa aluksi irti vino ”pyramidi”, joka näkyy oikealla puolella vaiheessa 1.

Yhdistä sen jälkeen kuvion viivat sahatun osan yli. Sahaa ja veistä seuraavaksi loput kentät irti. Sahaa aina merkin viivoitetulta puolelta, sillä se lähtee irti joka tapauksessa. Sahaa hitaasti ja varovasti, jotta sahan terä ei lipsahda viivojen yli.

1

Tolpan pään pitäisi näyttää tältä kaavioiden piirtämisen jälkeen. Kuvaan on merkitty katkoviivalla ”pyramidi”, joka sahataan irti ensimmäisenä.

2

Aloita naarmuttamalla pyramidin ääriviivat. Tee naarmut tarkasti aivan viivojen keskelle.

3

Purista tolppa kiinni ruuvipuristimeen pyramidi ulospäin. Älä purista tolppaa niin kovasti, että reunat menevät rikki.

4

Sahaa pyramidi irti. Pidä sahan terä linjan viivoitetulla puolella. Viimeiset millit höylätään pois vasta sen jälkeen, kun pyramidi on sahattu. Jälki käteen höylääminen on paljon helpompaa kuin yrittää osua sahalla juuri oikeaan linjaan.

5

Höylää puun pintaa varovasti viivan puoliväliin asti. On tärkeää, että kolmion-muotoinen pinta höylätään suoraksi.

6

Yhdistä kuvion viivat toisiinsa höylätyn pinnan yli. Piirtäminen onnistuu parhaiten suora kulmalla tai viivottimella.

7

Sahaa kolme uraa, jotka jakavat tolpan pään kuuteen pieneen osaan. Palat A, B ja C sahataan tai veistetään irti myöhemmin. Naarmuta kaikki viivat ennen sahaamista.

8

Sahaa erittäin huolellisesti. Kiinnitä huomiota siihen, että terä kulkee osien viivoitetulla puolella.

9

Pidä koko ajan silmällä tolpan kaikkia neljää sivua, jotta et sahaa vinoon tai liian syvälle.

03
Jatka työtä taltalla 4 Vaihe

Kun kaikki linjat on piirretty ja urat sahattu, on aika irrottaa tolpasta kolme pientä palasta. Työ pitää tehdä erittäin tarkasti. Mitä tarkemmin työ tehdään, sitä paremmin osat sopivat yhteen ja sitä vahvempi valmiista liitoksesta tulee.

1

Voit sahata osan A keskeltä kahtia, ennen kuin alat poistaa sitä taltalla. Osiin B ja C pääsee käsiksi vain taltalla.

2

Käytä sopivan kapeaa talttaa osan pohjan siistimiseen. Käännä taltan tasainen puoli veistettävää pintaa vasten.

3

HUOMAA, että kolon pohja on samassa kulmassa kuin viereisen osan pinta. Pohja kannattaa siistiä vasta, kun kaikki osat on veistetty irti.

4

Kun kaikki osat on veistetty irti, tolpan pää näyttää tältä. Nyt voit tehdä tehdä samat työvaiheet toiselle tolpalle ja katsoa, kuinka hyvin liitoksen osat sopivat yhteen.

Materiaalit

Tarvitset näitä:

• Täysin samankokoisia nelikulmaisia tolppia, esimerkiksi 5x5 senttiä

• Erikokoisia talttoja

• Työntömitan, höylän ja tiheä-hampaisen käsisahan

Piirustus

3D-malli

3D-malli

Maailman siistein puuliitos

Liitos sopii 90 asteen puuliitoksiin.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Aloita sahaaminen

Kuvio on valmis, ja viivoitetut alueet sahataan pois.

Avaa 3D-malli

Video

VINKIT: Syvyysrajoitin käsisahaan

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …