Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näin suojaat oikein

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Kaikesta rakentamisesta ja remontoinnista syntyy sotkua, mutta jotkut työt ovat sotkuisempia kuin toiset. Onneksi paikat voi suojata eri tavoin sen mukaan, tarvitaanko suojausta maalaamiseen, hiomiseen, purkamiseen vai poraamiseen.

Suojaaminen

SÄÄSTÄ AIKAA: Perusteellinen suojaaminen vie oman aikansa mutta nopeuttaa työskentelyä ja vähentää siivoamista.

MIHIN SUOJAUSTA TARVITAAN?

RAJAAMISEEN
Maalaamisesta ei tule mitään ilman maalarinteippiä. Sitä tarvitaan esimerkiksi katon rajassa, ikkunoissa ja ovissa sekä eriväristen pintojen rajalla.

KALUSTEIDEN SUOJAAMISEEN
Kalusteet, patterit ja muut kiinteät rakenteet pitää suojata muovilla tai ohuella suojapahvilla, jotta spraymaali ja rakennuspöly eivät sotke joka paikkaa.

KARKEAN TYÖN TEKEMISEEN
Pöytälevyt ja lattiat pitää suojata kolhuilta, jos niiden päälle voi pudota laastia tai purettavien rakenteiden palasia. Suojusten pitää olla erittäin kestäviä.

Miten lattiat suojataan maalilta?

Yhden seinän maalaamiseen riittää kaistale suojapahvia. Jos huoneen kaikki seinät maalataan, lattia kannattaa suojata kokonaan, jotta maali ei leviä kengänpohjissa pitkin lattiaa. Huokoinen askeläänieriste on hyvä vaihtoehto, sillä se imee maalin sisäänsä.

Levitä lattialle aluksi pahvia tai muovia ja teippaa kaistaleiden saumat umpeen, jotta maali ei pääse lattiaan edes siinä tapauksessa, että askeläänieristeeseen tulee reikä.

Purkutöissä raskaat työkalut ja purettavat rakenteet voivat tehdä koloja lattiaan. Askeläänieriste ja pahvi eivät suojaa lattiaa painavien esineiden iskuilta. Suojaa lattiat 2–3 milliä paksuilla puukuitulevyillä ja teippaa ne kiinni.

ERILAISIA SUOJAMATERIAALEJA:

SUOJAPAHVI
Rullassa myytävä suojapahvi on halpa lattiansuojus. Markkinoilla on sekä hyvin ohuita suojapapereita että paksuja pahveja. Ne ovat hyvä vaihtoehto etenkin yhdessä suojamuovin kanssa.

SUOJAMUOVI Suojamuovi varmistaa, etteivät rakennuspöly ja maali leviä vääriin paikkoihin. Kaupoissa on ohuita muoveja, jotka sopivat suojaamiseen ja paksuja muoveja, jotka sopivat esimerkiksi suojapahvin alle.

PUUKUITULEVYT Noin kolme milliä paksut puukuitulevyt suojaavat lattioita purkutöiden aiheuttamilta iskuilta. Puukuitulevyt sopivat lattioiden suojaamiseen paljon paremmin kuin pahvi tai askeläänieriste.

ASKELÄÄNIERISTE Huokoinen askeläänieriste sopii etenkin maalaamiseen. Eristematto on helppo levittää, ja se imee maalin nopeasti sisäänsä. Eriste on kalliimpaa kuin pahvi, mutta mattoa voi käyttää monta kertaa.

REUNATEIPPIMUOVI Hyvä valinta seinien maalaamiseen. Reunateippimuovin avulla on helppo maalata tarkkoja rajoja ja suojata pinnat maalitahroilta. Muovi on liukasta, joten sitä ei kannata levittää lattialle.

REUNATEIPPIPAPERI Hyvä vaihtoehto reunateippimuoville. Paperi sopii hyvin jalkalistan ja lattian rajaan sekä muihin vastaaviin saumoihin. Sitä voi käyttää myös askeläänieristeen alla. Maali ei valu paksun pahvin läpi.

MAALARINTEIPPI Keltainen maalarinteippi on kaikkien yleisin suojaustarvike. Sinistä maalarinteippiä käytetään aurinkoisissa paikoissa. Maalarinteipistä on myös erikoisversioita, joita käytetään liukkailla ja herkillä pinnoilla.

VINKKI: Pölyseinät ja maalaustilat

Ohuesta suojamuovista voi tehdä yksinkertaisen ja halvan maalaustilan teippaamalla muovikaistaleet yhteen. Muista suojata myös katto ja lattia. Maalaustilan rakentamiseen kannattaa käyttää paksua muovia, joka painaa noin 400 grammaa/m².

Suojamuovi estää pölyn leviämisen huoneesta toiseen. Oviaukot kannattaa peittää, kun seiniä puretaan ja hiotaan.

LUE LISÄÄ: Opi käyttämään maaliruiskua 5 minuutissa

Tärkeää suojaamisesta

Purkamisesta ja hiomisesta syntyvä hienojakoinen pöly ja spraymaali löytävät tiensä KAIKKIEN rakojen ja aukkojen läpi.

Pelkkä pintojen peittely ei riitä, vaan kaikki saumat pitää teipata huolellisesti umpeen. Muista tukkia myös oven ja lattian välinen rako ja teipata avaimenreikä umpeen.

Mitä perusteellisemmin pinnat suojataan, sitä vähemmän paikkoja pitää siivota jälkikäteen.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin