Näin pidät komposiitin kunnossa

Kosteus ja lika eivät pilaa kestomateriaaleja, mutta ne voivat muuttua ruman näköisiksi. Esimerkiksi komposiitti voi haalistua, ja siihen tulee helposti läiskiä. Onneksi komposiitin voi kunnostaa entiseen loistoonsa perusteellisella puhdistuksella.

Huoltaminen kestomateriaalit

Kukkaruukku on ollut samassa paikassa koko kesän. Ruukun reunat ovat olleet kosteat, joten komposiittiterassin pintaan on tullut ruma rengas.

Toisin kuin puu, kestomateriaalit eivät lahoa ajan kuluessa. Ne voivat kuitenkin muuttua likaisiksi ja niihin voi kasvaa levää tai jäkälää. Lisäksi komposiitti voi haalistua. Esteettiset seikat ovat pikkuvikoja, jotka eivät vaikuta materiaalien kestävyyteen. Lika ja levät näyttävät rumilta, mutta onneksi niistä on helppo päästä eroon pesemällä.

Kestomateriaalien puhdistamiseen voi käyttää terassinpesuainetta ja levänpoistoainetta. Kaupoissa on myös komposiitin puhdistamiseen tarkoitettuja erikoistuotteita. Oikealla kyllästysaineella käsitelty komposiittii hylkii likaa ja levää sekä kestää paremmin auringon ultraviolettisäteitä.

Etenkin terassin kansilaudat kannattaa kyllästää. Terassilla vietetään paljon aikaa, joten kauneusvirheet pistävät silmään pahemmin kuin samanlaiset viat tontin reunalla olevassa aidassa. Aurinkoisessa paikassa olevan terassin laudat haalistuvat helposti ja kuluvat jalan alla. Myös otsalaudat ja muut vaikeissa paikoissa olevat laudat kannattaa kyllästää.

Lue lisää komposiittilauta

Kyllästys UV-säteitä vastaan

Jos komposiittilaudat ovat avoimella paikalla ja talon eteläpuolella, ne haalistuvat ennen pitkää. Haalistuminen alkaa yleensä jo 3–4 kuukauden kuluttua lautojen asentamisesta. Haalistuminen jatkuu ja näkyy parin vuoden kuluttua selvästi. Suorassa auringonvalossa olevat komposiittilaudat kannattaa kyllästää, jotta niiden väri ei muutu. Toisaalta haalistuminen ei vaikuta millään tavalla komposiitin kestävyyteen. Se on vain esteettinen seikka.

Puhdista lika, siitepöly ja pöly

Lika, siitepöly ja pöly pitää siivota komposiittiterassilta, jotta roskat eivät tartu lautoihin ja muodosta kasvualustaa leville ja muille kasvustoille, jotka voivat värjätä komposiittilautoja. Komposiittiterassi kannattaa harjata puhtaaksi säännöllisesti. Jos lika ei lähde katuharjalla, voit kokeilla tavallista puhdistusainetta ja lattiaharjaa. Voit puhdistaa pinttyneimmät kohdat painepesurilla, mutta muista olla varovainen. Käytä pehmeää harjaa, äläkä suihkuta kovalla paineella.

Pidä kosteutta silmällä

Levä kasvaa helposti komposiitin ja muiden huoltovapaiden materiaalien pinnalla varjoisissa paikoissa ja talon pohjoispuolella. Varjossa olevat pinnat ovat usein kosteita, mikä takaa hyvät kasvuolosuhteet levälle. Leväisten kohtien puhdistamiseen kannattaa käyttää levänpoistoainetta. Komposiittiin voi tulla myös likajuovia tai läikkiä esimerkiksi kukkaruukuista, jotka ovat samassa paikassa koko kesän. Likajuovien ja tahrojen poistamiseen kannattaa kokeilla liuosta, jossa on yksi osa kloriinia ja viisi osaa vettä. Kokeile kuitenkin aluksi tavallista puhdistusainetta.

Tuotteet komposiitille

Markkinoilla on paljon tuotteita, jotka on tarkoitettu komposiitin puhdistamiseen ja kyllästämiseen. Kyllästetty komposiitti hylkii likaa ja kestää auringon uv-säteitä. Levät eivät kasva kunnolla kyllästetyssä komposiitissa, eikä kyllästetty komposiitti haalistu nopeasti. Litra puhdistusainetta maksaa noin 20 euroa, kolme litraa kyllästysainetta noin 90 euroa.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Materiaalit